04.04.2015 - 11:45 | Son Güncellenme:
Tüm Türkiye’de bir gün içerisinde vatandaşlar tarafından Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına 45 binden fazla sabıka kaydı belgesi sorgulama başvurusunda bulunuyor. Bu durumun Adalet Bakanlığı’nın kurum içi işleyişinde yaratmakta olduğu yoğunluk ve iş yükü dolayısı ile işleyiş çok daha ağır şekilde gerçekleşiyor. Bu neden ile de Adalet Bakanlığı, Türkiye’de gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanmakta olan devlet kurumlarının başında geliyor. Devlet kurumlarının gelişen internet teknolojisi ile vatandaşlara sunduğu dijital ortamdaki online işlem hizmeti uygulamaları son yıllarda oldukça yoğun şekilde ilgi görüyor.
Bu tarz devlet kurumları arasında en aktif devlet kurumu olarak kendisine yer bulan Adalet Bakanlığı tarafından dijital ortamda vatandaşların sabıka kaydı sorgulama yapabilmesine olanak sağlayan yeni hizmet uygulaması başladı. Adli işlemlerin son derece pratik ve hızlı şekilde yapılabilmesine yardımcı olan Adalet Bakanlığı’nın dijital ortam üzerindeki tüm online işlem uygulamalarına e-Devlet sistemi üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Başbakanlık adına dijital platformdaki tüm devlet kurumlarını ve online hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplayabilmek amacı ile geliştirilen e-Devlet sistemi üzerinde Adalet Bakanlığı’nın sabıka kaydı sorgulama işlemi de yapılabiliyor.
Ancak diğer tüm e-Devlet sistemi işlemlerinde olduğu gibi Adalet Bakanlığı’nın bu sorgulama işlemi içinde e-Devlet sistemine ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak giriş yapmanız gerekiyor. Böylelikle e-Devlet sistemi üzerindeki e-hizmetler kategorisinden Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranına ulaşarak sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Adalet Bakanlığı’nın e-Devlet sistemi üzerindeki bu uygulamasını kullanabilmek için ekranda yer alan uyarıların dikkatlice okunması ve onay verildikten sonra ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bölümlerini doldurmaları gerekiyor.
Bu işlemler ile yapılan sabıka kaydı sorgulama sayesinde alınan sabıka kaydı belgesinde tüm devlet kurumlarındaki ve özel kuruluşlardaki resmi işlemlerde kullanılabileceği yasal bir yükümlülüğü bulunuyor. Vatandaşlar, dijital ortam üzerinde sadece sabıka kaydı belgesi sorgulamalarını değil aynı zamanda da Yargıtay’ da bulunan dosyalarının güncel durumunu da online sorgulama ile öğrenebilme fırsatına sahip olabiliyor. Dijital platformda yer alan Yargıtay internet sayfası üzerinde bulunan ‘Yargıtay Dosya’ ekranından Yargıtay dosya sorgulama işlemi kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Dijital ortamda Yargıtay dosya sorgulama işlemi için ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bölümlerinin doldurulması gerekiyor. Vatandaşların sabıka kaydı belgesi ile sıklıkla karıştırdıkları Genel Bilgi Tarama birimi ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılan ve tüm vatandaşlar hakkında anayasadan aldığı hakla topladığı bilgilere sahip bir birimdir. GBT sorgulama işlemleri ise bu kurumlar tarafından her türlü durumda yapılabiliyor.