Gündem ‘İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir’

‘İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir’

01.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “İstanbul Sözleşmesi bizim kırmızı çizgimizdir. Kadınların yaşam hakkını gasp eden bu karar verildiği günden bu yana ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 540’ı şüpheli olmak üzere en az 1223 kadın öldürüldü. Bütün bu cinayetlerin sorumlusu şahsım hükümetidir” dedi.

‘İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir’

ANKARA Milliyet - Nazlıaka İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 9. yıldönümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

“Tam adı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı. 9 yıl önce bugün (dün) yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılında bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’ni hukuksuzca feshettiği için Sözleşme’nin yıldönümünü kutlayamıyoruz. Bu kararı asla kabul etmedik. Kadın örgütleri ile birlikte tarih yazan bir mücadele yürüttük... İstanbul Sözleşmesi bizim kırmızı çizgimizdir. Kadınların yaşam hakkını gasp eden bu karar verildiği günden bu yana ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 540’ı şüpheli olmak üzere en az 1223 kadın öldürüldü. Bütün bu cinayetlerin sorumlusu şahsım hükümetidir. Sözleşme iptal edildikten sonra ‘yatarım 3-5 ay çıkarım’ diyen katillerle baş başa bırakıldık... Hiç kimse bizden yaşam hakkımızdan vazgeçmemizi beklemesin. Katledilen kız kardeşlerimizin katilerinin hak ettiği cezayı alması için, bir kız kardeşimiz dahi katledilmesin diye Sözleşmeye sahip çıkmaya devam edeceğiz.”