Gündem İstanbul’un denizi böyle temizleniyor

İstanbul’un denizi böyle temizleniyor

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul sınırları içerisinde bulunan beş milyon metrekarelik deniz yüzeyi alanı ile 515 kilometrelik kıyı şeridi her gün İSTAÇ ekipleri tarafından temizleniyor.

İstanbul’un denizi böyle temizleniyor

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - İstanbul’un hem kıyıları hem de deniz yüzeyi İBB iştiraki İSTAÇ ekipleri tarafından her gün düzenli olarak temizleniyor. Yürütülen çalışmalarda kıyılardan yılda 8 bin ton, denizlerden 7 bin metreküp çöp çıkartılıyor. Kıyılar ve plajlar, temizlik görevlilileri tarafından temizlenirken deniz yüzeyi ise konvetörlü DYT’ler ile temizleniyor. Milliyet olarak iki gün boyunca İSTAÇ ekipleriyle hem kıyı hem de deniz yüzeyinde yürütülen temizleme çalışmalarına katıldık. Ekibimize, İSTAÇ Deniz Hizmetleri Müdürü Alper Ayar ve ekibi de eşlik etti.

Haberin Devamı

13 kişilik ekip

Şile Kumbaba Plajı da o yerlerden biriydi. Kumbaba Plajı’nda 13 kişilik bir temizleme ekibi bulunuyor. Hafta içi olması nedeniyle plajda çok kişi olmamasına rağmen o gün 720 kilo çöp topladık. Buna ilave olarak kum elemeli plaj makinesi aracılığıyla da bin 500 kilo çakıllı çöp toplandı. Hafta sonu ise bu oran üçe katlanıyor. Plajları ve kıyıları kullanan bazı vatandaşların, alandan ayrılırken çöplerini çöp konteynrlarına atmak yerine olduğu yerde bırakarak ayrıldığını gözlemledik.

Karadan temizlik çalışmaları sürerken deniz yüzeyinde gerçekleştirilen çalışmaları takip etmek için İSTAÇ’ın Sütlüce merkezinden ekiple birlikte hareket ettik. İlk etapta Haliç kıyıları, Eminönü, Ortaköy ve Kuleli’de deniz yüzeyinde olan çöpleri topladık.

Haberin Devamı

3 denetim teknesi

Her bölgede bir tane DYT aracı bulunuyor. Herhangi bir kirlilik tespit edildiğinde anında ekipler müdahele ediyor. Deniz yüzeyinde çıkan çöpler arasında en çok ekmek, plastik şişe, sigara izmariti, poşet, kutular yer alıyor.

Denizlerin korunması amacıyla üç adet çevre denetim teknesi, İstanbul il sınırları dâhilindeki tüm deniz sahasında yedi gün 24 saat İBB Çevre Denetim ekibi ile birlikte aralıksız denetim gerçekleştiriyor. İBB Çevre Denetim ekipleri, deniz üzerinde denetimlerini sürdürürken Yenikapı’da bulunan denetim merkezindeki 86 kamera ile de kıyılar kontrol ediliyor.

İstanbul’un denizi böyle temizleniyor

‘36 ekiple günlük temizlik yapıyoruz’

İstanbul’da her gün beş milyon metrekarelik deniz yüzeyi alanının temizlendiğini belirten İSTAÇ Deniz Hizmetleri Müdürü Alper Ayar, şunları söyledi:

“İBB’ye bağlı İSTAÇ olarak Çevre Koruma Daire Başkanlığı kontrolünde 36 ekibimizle plaj ve kıyıların günlük temizliğini yapıyoruz. Özellikle Mayıs-Ekim ayları arasında plaj sezonunda yoğun bir çalışmamız oluyor. Her gün ortalama 200 personelle plajları ve kıyıları temizliyoruz. İstanbul’da 39 adet plajı ve kıyıları temizliyoruz ve her gün sabahları tertemiz olacak şekilde hazırlıyoruz. Biz, her geçen gün daha az çöp toplarız umuduyla temizlemeye devam ediyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan bu sahaları kendilerinin kullanımları için temizlediğimizi, kendi gelecekleri ve çevre sağlığı için çöpleri kendi torbalarında biriktirmelerini ve uygun şekilde çöp kutularına atmalarını, plajlarımızı birlikte temiz tutmayı rica ediyoruz.”

Haberin Devamı

İstanbul’da 515 kilometrelik kıyı şeridi her gün düzenli olarak temizleniyor. İhsan Sercan Özkurnazlı