Gündem ‘İstinaf’tan 7 kişi için hapis çıktı

‘İstinaf’tan 7 kişi için hapis çıktı

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet gazetesi eski yönetici ve yazarlarının yargılandığı davada İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Musa Kart ve Güray Öz’ün de aralarında olduğu 7 sanık tekrar hapse girecek.

‘İstinaf’tan 7 kişi için hapis çıktı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının yargılandığı davada, yerel mahkemece verilen hapis cezaları ile beraat hükümlerini onadı. Karar uyarınca Musa Kart ve Güray Öz’ün de arasında olduğu 7 sanık tekrar cezaevine girecek. Kararda Ahmet Şık’ın suç tarihinde milletvekili dokunulmazlığına sahip olmadığı, bu nedenle milletvekili dokunulmazlığından yararlanamayacağı belirtildi. Hapis cezası 5 yılın üzerinde olan sanıklar, karara itiraz edebilecek.

Karara bağlandı

Cumhuriyet gazetesi eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Mehmet Orhan Erinç, Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Murat Sabuncu ve gazeteci Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılandığı davada İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2018’de kararını açıklamıştı. Duruşma savcısı ve sanık avukatlarının bu kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıması üzerine kararı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, tarafların başvurusunu karara bağladı.

Kararda, sanık Ahmet Şık hakkında milletvekili seçilmeden önce hüküm kurulduğu, sanığın hüküm tarihinden sonra 24 Haziran 2018 tarihinde milletvekili seçildiği belirtildi. Kararda, seçimden önce suç işleyen milletvekili Ahmet Şık’ın, Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı belirtildi. Yerel mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını belirten 3. Ceza Dairesi, cumhuriyet savcısı ve sanık avukatlarının başvurularının esastan reddine karar vererek kararı onadı.

Yargıtay yolu açık

Kararda, 5 yılın üzerinde ceza alan sanıklar Ahmet Kemal Aydoğdu, Akın Atalay, Aydın Engin, Ahmet Aslan Çetinkaya, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Orhan Erinç, Ahmet Şık’ın bu kararı 15 gün içinde Yargıtay’a taşıma haklarının bulunduğu belirtildi. Kararda ayrıca, haklarında verilen beraat kararı onanan Turan Güney, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın beraat kararına yönelik duruşma savcısının Yargıtay’a başvurma hakkı bulunduğu da belirtildi.

Kararda, 5 yılın altında ceza alan Bülent Utku, Kadri Gürsel, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Yunus Emre İper’in cezasının kesinleştiği belirtildi.

Karar nasıl yansıyacak?

Dosyanın avukatlarından Abbas Yalçın, cezaevine girip çıkmış sanıklara nasıl yansıyacağını şöyle anlattı: “Kadri Gürsel 330 gün tutuklu kaldı. Aldığı hapis cezasının yatarı 11 aydır. Terör suçlarında 1 yılın altında hapis cezası alanlar hapis yatmıyor. Kadri Gürsel hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanacağı için cezaevine girmeyecek. Diğer sanıklar ise cezaevine girecek. 3 yıl 9 ay hapis cezası alan Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’in yatar süresi; yaklaşık 1 yıl 1 ay. 4 yıl 6 ay hapis cezası kesinleşen Bülent Utku’nun 1 yıl 7 ay, Yunus Emre İper’in ise 7 ay.”