Gündem İzzet Keribar’ın ‘Akdamar’ı

İzzet Keribar’ın ‘Akdamar’ı

25.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tarihsel mirasını dünyaya duyurmak için başlatılan proje çerçevesinde Akdamar Kutsal Haç Kilisesi’nin tanıtıldığı İzzet Keribar sergisi İstanbul’da açıldı.

İzzet Keribar’ın ‘Akdamar’ı

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin tarih ve kültür mirasını hem ülke genelinde hem de yurt dışında tanıtmak adına yürüttüğü kültürel farkındalık projelerinin ilkinde Van Gölü’ndeki tarihî Akdamar Kutsal Haç Kilisesi’ne dikkat çekmeyi hedefliyor. Tarihi yaklaşık 1000 yıl geriye uzanan, dış duvarlarında figürlü taş kabartmaların yer aldığı tarihî Akdamar Kutsal Haç Kilisesi, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası’nda konumlanıyor. Kilisenin restorasyon çalışmaları 2005 yılında başlamış, 2007’de ise tarihî kilise “Anıt Müze” olarak açılmış ve birçok kutsal ayine ev sahipliği yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise kilisenin sanat ve kültür tarihine ışık tutmasının yanı sıra inanç anlayışını da kamuoyunda doğru anlaşılması ve bilinirliğinin artırılması hedefiyle fotoğrafçı İzzet Keribar’la bir araya geldi. Keribar, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası’nda 4 gün boyunca kiliseyi farklı perspektif ve açılardan fotoğrafladı. “İzzet Keribar’ın Gözünden Akdamar” adını taşıyan sergide yer alan fotoğraflar ise önceki akşam Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki Aya İrini Kilisesi’nde düzenlenen bir açılışla sanatseverlerin karşısına çıktı.

Haberin Devamı

İzzet Keribar’ın ‘Akdamar’ı

Kitap olarak basılacak

Akdamar Adası’nın doğasını, kilisenin duvarlarındaki rölyef ve fresk detaylarıyla birlikte sergileyen İzzet Keribar’ın fotoğraflarına tanıtım projesi kapsamında, yüksek çözünürlüklü VR videolar ve 360 derecelik fotoğraflar da eşlik ediyor. Bu kapsamda Akdamar Kutsal Haç Kilisesi üzerine hazırlanmış mimari çizim ve fotoğrafların da yer aldığı bir kitap basılacak. Kiliseyle ilgili yapılmış dijital çalışmalara ise Türkçe, İngilizce ve Ermenice olmak üzere 3 farklı dilde hazırlanan internet sitesinden ulaşılabiliyor.