Gündem ‘Kahvaltı ömrü uzatıyor’

‘Kahvaltı ömrü uzatıyor’

18.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

‘Kahvaltıya Dair Her Şey’ kitabının yazarı Süleyman Dilsiz, Dr. Mehmet Öz’ün açıklamasıyla başlayan kahvaltı tartışmasına katılarak, kahvaltının kalp krizi ve diyabet riskini azalttığına yönelik bilimsel çalışmalar olduğunu hatırlattı.

‘Kahvaltı ömrü uzatıyor’

Dr. Öz’ün ABD’de yaşadığına ve ABD’deki kahvaltıların yüksek fruktoz şurubu ve doymuş yağ içerdiğine dikkat çeken Dilsiz, “Bizde ise kahvaltı zengin bir kültür. ABD’de yasaklanması önerisi mantıklı olabilir. Ama bizde asla. Akşam 7’de yemek yiyen bir insan sabah 9’da kahvaltı yaptığında zaten 14 saat aç kalmış oluyor. Kan şekerini dengelemek ve güne zinde başlamak için kahvaltıdan iyi öğün olabilir mi?” dedi.

Haberin Devamı

Dilsiz, Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, kahvaltı yapanların, kahvaltı yapmayanlara göre kalp krizi riskinin yüzde 27, diyabet riskinin ise yüzde 21 daha az olduğunun saptandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “ABD’de 50 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada düzenli kahvaltı yapanların vücut kitle endeksleri daha düşük bulunmuş. Brezilya, Kanada ve İngiltere’de yapılan bir diğer araştırmada ise düzenli kahvaltı yapanların lif, mikro besinler, kalsiyum, demir, folat değerlerininin yapmayanlara göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Bu sonuçlara rağmen kahvaltıyı kötülemek yerine, hamur işlerinin ve şekerli besinlerin kahvaltıdan uzaklaştırılmasını ön plana çıkarmalıyız.”