Gündem ‘Kalker ocağını istemeyiz be ya’

‘Kalker ocağını istemeyiz be ya’

23.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bölgede kalker ocağı açılmasına isyan eden Trakya’nın pekmezi ve balıyla ünlü Poyralı köyü sakinleri, seslerini duyurmak için imza topluyor. Muhtar, ‘Kalker ocağını istemiyoruz’ dedi

‘Kalker ocağını istemeyiz be ya’

Trakya’nın arıcılık ve pekmeziyle ünlü Poyralı köyü sakinleri, bölgede açılmak istenen kalker ocağına karşı çevre mücadelesi hazırlığında. Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyü bitişiğine açılmak istenen kalker ocağına karşı imza toplayan köylüler adına muhtar Bülent Kayacık, yürütmeyi durdurma davası açmaya hazırlanıyor. 336 haneli Poyralı’da, şimdiden 280 imza topladıklarını duyuran Muhtar Kayacık; “Taş ocağı demek, toz, duman, kamyon demek. Pekmez üretmek, arıcılık yapmak, tarlalarımızı ekip biçmek istiyoruz. Taş ocağı istemiyoruz. Doğal dokumuzla oynamasınlar” dedi.

Haberin Devamı

Davacı olacaklar

Poyralı köyü mevkiinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilirken, bu karar 3 Mayıs tarihinde Kırklareli Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden duyuruldu.

Poyralı sakinleri ise durumdan rahatsız. Köylüler, yaşam alanlarının yanı başında açılacak ocağın doğal dokuya zarar vereceği endişesinde. Edirne İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere Kırklareli Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle davacı olacaklarını duyuran Muhtar Kayacık itiraz dilekçesinde; “Biz sağlık koşullarının bozulmayacağı bir Poyralı’da yaşamak istiyoruz. Bölgede arıcılık faaliyetleri sonucu kalitesi yüksek bal elde edilmeye başlanmıştır. Trakya arısı koruma kapsamında ancak proje dosyasında Tarım Bakanlığı’nın bu kararından söz edilmiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kalker ocağını istemeyiz be ya’

‘Su havzaları kirlenecek’

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidam ise bölgede ekolojik tarımın, orman içi tıbbi-aromatik bitki toplayıcılığı ve organik arıcılık faaliyetlerinin yapıldığını belirterek; “Proje kapsamında yılda 1 milyon ton kalker üretimi yapılacak. Proje sahasından kalker üretimi iş makineleri ve patlayıcı madde kullanılarak yapılacak. Proje, bölgede yaşayan halka ulaştırılan suyun temin edildiği su havzasının kirlenmesine ve kullanılmaz hale gelmesine sebep olacak. Köylülerin geçimlerini sağladıkları alan yok olacak” dedi.