25.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
AA
Kocaeli’nin Kandırca ilçesinde meralarda 8 ay boyunca mısır, fındık, buğday, ayçiçeği ve kekik gibi doğal ürünlerle yetiştirilen Kandıra hindisi, yılbaşına sayılı günler kala pazar ile kasaplardaki yerini aldı. Hindi yetiştiricileri, ellerindeki hayvanları yılbaşı öncesinde bitirmeyi planlıyor. Kandıra’da 30 yıldır hindi üreticiliği yapan Soner Turan, eskiden birçok köyde hindi üretildiğini ancak son yıllarda üretimde düşüş yaşandığını söyledi. Fiyatların önceki yıllarla aynı olduğunu belirten Turan, fiyatların 100-150 lira arasında değiştiğini, genellikle 5 yıldızlı otellerin, lüks restoran ve kasaplardan sipariş aldıklarını belirtti. Turan, dişi ve erkek hindi arasında, aynı yaşta oldukları için sadece kilo farkı olduğunu, dişi hindinin ortalama 7-8, erkek hindinin ise 10-12 kilo geldiğini vurguladı.
‘Değerini biliyorlar’
Hindilere suni yem vermediklerini, meralarda doğal ürünlerle beslediklerini anlatan Turan, “Lezzetinin sırrı buradan geliyor. Doğal beslendikleri için Kandıra hindisinin besin değeri yüksek ve eti lezzetli oluyor. İstanbul, İzmit, Bursa gibi büyükşehirlerden vatandaşlar bu hindileri tercih ediyor. Kandıralılar bu hindinin değerini biliyorlar, onun için dışarı vermek istemiyorlar” diye konuştu.
5 bin adet satış
Bazı satıcıların farklı hindileri ‘Kandıra hindisi’ adı altında satışa sunduğunu aktaran Turan, diğer hindilerin, Kandıra hindisi kadar lezzetli olmadığını savundu.
Turan, yılbaşına sayılı günler kala satışların hızlandığını ifade ederek, “Bu sezon için yaklaşık 5 bin hindi satmayı planlıyoruz. Talebe yetişmeye çalışıyoruz. Fiyatlarımız, geçen seneki fiyatlar, zam yapmadık” ifadesini kullandı.
Kazançta yüzde 35 gerileme
Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Kurucu Üyesi ve Basın Sözcüsü Ahmet İncika da, Ar-Ge çalışması zayıf olarak yapılan yatırımların kanatlı hayvan sektörüne zarar verdiğini söyledi. Bu nedenle de arz talep dengesinde bozulma olduğunu ifade eden İncika, 2014’ten bu yana üretici bazında daralma olduğunu kaydetti. Kandıra hindisinde üretimin devam ettiğini ancak kazançta gerileme olduğunu anlatan İncika, “2014’le kıyaslandığında üretici kazancında yüzde 35 gerileme var. Üreticiler bazında verilen fiyatlar tatmin edici olmadığı için üretici bu işi bırakıyor. Biyogüvenlik kurallarına uymayan kümeslere hayvan verilmiyordu. Buna uymayanlar elendi. Kandıra ve diğer bölgelerde de bu var. Birçok üretici artık hindi üretmiyor” diye konuştu.