Gündem ‘Kararı yargı verecek’

‘Kararı yargı verecek’

23.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, önceki akşam TRT Haber canlı yayınına katıldı.

‘Kararı yargı verecek’

ANKARA Milliyet - Kurtulmuş, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer ile Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YENİ ANAYASA: Artık Türkiye’de darbe ürünü olmayan bir anayasa yapılmalı. Türkiye’nin gelecek yüzyılını yüklenecek bir anayasaya ihtiyaç var. Toplumun her kesiminin dâhil olduğu, olabilecek en yüksek mutabakatla yeni anayasa için TBMM’nin öncülük yapması lazım. Anayasalar, siyasi partiler yasası, seçim yasaları, meclis iç tüzükleri bir ülkenin demokratik standartlarını belirleyen temel metinlerdir. Dolayısıyla burada yeni bir anayasa, çağdaş, sivil, katılımcı, kapsayıcı ve milli bir anayasanın oluşması için vaktin geldiğini düşünmemiz gerekir.

BÜYÜK KATILIMLA GERÇEKLEŞMELİ: Türkiye’de halkı temsil eden bütün siyasi görüşlerin yeni bir anayasa konusunda söze, tartışmaya, fikir oluşturmaya katılması lazım. Üniversitelerin, aynı şekilde STK’ların yani Türkiye’nin gelecek yüzyılını yüklenebilecek bir metne inancı olan herkesin bu sürece destek vermesini temenni ediyoruz. Bunun için de siyaset ve siyasetin merkezi olan TBMM’nin öncülük etmesi gerekir. Bu her şeyden evvel iklim meselesidir. Bu iklimin oluşturulmasını sağlayacağız. Tartışacağız, fikirlerimizi, kanaatlerimizi ortaya koyacağız. Belki bu anlamda çok geniş tabanlı bir çalışma gerçekleşecek.

Haberin Devamı

KARARI VERECEK OLAN YARGIDIR: (Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay) TBMM Başkanı’nın onu oradan çıkarma gücü yoktur. Bu, TBMM’nin vereceği bir karar değildir. Mahkeme adına karar veremez TBMM Başkanı. Mahkemeler bir an evvel kararını vermelidir. Biz mahkeme adına karar verecek durumda değiliz. Yemin sırasında ismi okundu, parlamentoda olduğu ilan edildi. Özlük hakları, maaşı ve üç danışmanı verildi. Parlamentoda Can Atalay, insan haklarını inceleme komisyon üyesi olarak seçildi. Can Atalay’ın durumu ile ilgili kararı verecek olan yargıdır.