Gündem Kıdem tazminatı fonu kimleri kapsayacak?

Kıdem tazminatı fonu kimleri kapsayacak?

12.04.2019 - 10:12 | Son Güncellenme:

Kıdem Tazminatı konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarının ardından vatandaşlar kıdem tazminatı fonu nedir, kesinti ne kadar olacak sorularına yanıt aramaya başladı. Henüz detayları şekillenmeyen Kıdem tazminatı fonunda amaç mevcut durumda yer alan belirsizlikleri ortadan kaldırarak çalışanın lehine bir sistemin tasarlanmasını hedefliyor. Peki Kıdem tazminatı fonu kimleri kapsayacak?

Kıdem tazminatı fonu kimleri kapsayacak

Kıdem tazminatı konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamaların ardından gözler konuya ilişkin detaylara çevrildi. İlerleyen dönemde sürece ilişkin tüm detayların şekillenmesi için Berat Albayrak lideriğinde İşçi, İşveren ve sendikaların talepleri dinlenecek ve yeni sistemin yol haritası ortaya çıkarılacak. Kıdem tazminatında yapılacak yeni düzenlemenin kimleri kapsayacağı ve hak kaybı yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyordu. İşte Kıdem Tazminatı fonu hakkında merak edilen detaylar...

Haberin Devamı

HAK KAYBI OLMAYACAK!

Düzenleme kapsamında fona ne kadar kesinti yapılacağı, sistemin kimleri kapsayacağı, birikmiş kıdem tazminatlarının durumu gibi temel parametreler, işçi sendikaları da dahil olmak üzere konuyla ilgili tüm paydaşların görüşleri alınarak belirlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yakın zamanda bütün kesimleri bir araya getirecek. Yapılacak çalışmalarda kazanılmış hakların korunması sağlanacak.

Yeni sistemde, özel emeklilik sistemiyle entegre olacak fonlamaya dayalı bir mekanizmaya geçileceğinden çalışanlar kıdem tazminatı fonuyla desteklenecek ve sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı bir emeklilik sistemine entegrasyon sağlanacak. Böylece hem toplam tasarruflar artırılacak hem de çalışanların emeklilik döneminde ek bir gelire kavuşması temin edilmiş olacak.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI TARAFLAR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Kıdem tazminatı çalışma yaşamında yer alanların, sendikaların, işverenlerin, işveren örgütlerinin en çok dikkat kesildiği konuların başında gelir. Kıdem tazminatı çalışan için çalıştığı yılların karşılığı olarak görülürken, işveren için de önemli bir maliyet kalemi. Çalışma mevzuatımızda kıdem tazminatı özel olarak düzenlenen maddelerden birisidir.

Nitekim 4857 sayılı İş Kanunumuz 2003 yılında yürürlüğe girdiğinde bile, eski kanunun kıdem tazminatını düzenleyen maddesi yürürlükte bırakılmış ve eski kanunda yer alan haliyle günümüzde de uygulanmaya devam etmiştir.

BİREYSEL HESAP FONU MU?

Daha önce gün yüzüne çıkan taslaklara bakılırsa, Bakan Albayrak’ın açıkladığı paketin detaylarına inilirse, önümüzdeki dönem üzerinde çalışılacak tazminat sisteminin “birey hesabına dayalı kıdem tazminatı” sistemi olacağı gibi bir yorum yapılabilir.

Yani her bir çalışanın aynen bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi bir hesabının olacağı ve bu hesaba her ay işveren ve muhtemelen devlet katkısının verileceği, prim kesintisi şeklinde bir kesintinin bu hesapta birikeceği bir sistem. Muhtemelen bu hesaplar da devletin kontrol ve gözetiminde olmak kaydıyla, şeffaf yapıda bireysel emeklilik şirketlerince işletilecek.

Haberin Devamı

MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Kıdem tazminatına ilişkin kanuni düzenleme esas olarak şunu söyler; bir işçi (hizmet akdiyle çalışan) işyerinde 1 yılı tamamlamışsa kıdem tazminatına hak kazanmak için ilk koşulu yerine getirmiş olur. Diğer koşullar ise işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinin sonlanmasına ilişkindir. Esas olarak, genel koşul, işverenin işçisinin hizmet sözleşmesini sona erdirmesi yani işten çıkarması ya da çalışan işçinin kanunda sayılan sebeplerle “haklı olarak” hizmet sözleşmesini kendisinin sona erdirmesidir.

Ayrıca işçinin askere gitmesi, emekli olması, ölümü gibi durumlarda da kıdem tazminatı hakkı çalışan için doğmaktadır. Kadın işçiler için pozitif bir ayrımcılıkla evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılmaları durumunda da kıdem tazminatı verilmektedir. Mevcut kıdem tazminatı sistemimizde tazminat hakkı işte bu durumlarda mümkün.