Gündem ‘Kısmi Kapanma’da merak edilenler

‘Kısmi Kapanma’da merak edilenler

16.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, Kovid-19’la mücadelede “Kısmi Kapanma” sürecine ilişkin yayımlanan genelge konusunda sıkça sorulan soruları resmi internet sitesi üzerinden yanıtladı.

‘Kısmi Kapanma’da  merak edilenler

Bakanlık, merak edilen konulara ilişkin şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

65 yaş ve üzeri vatandaşların, hafta içi veya hafta sonu ayrımı olmaksızın, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki özel veya toplu ulaşım araçlarıyla şehirler arası seyahati izne tabi olacak. 18 yaş altı gençler ve çocuklar, yanlarında veli veya vasileri bulunmak kaydıyla, şehirlerarası seyahatlerini gerçekleştirebilecek.

Taburcu edilme veya doktor randevusu bulunma, yakınının vefatı, bulunduğu şehirde kalacak yerinin olmaması, merkezi sınavlara katılım, askerlik hizmetini tamamlama, sözleşmeye davet yazısı alma ve cezaevinden salıverilme gibi herhangi bir zorunlu hali bulunmayanlar, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde sadece toplu ulaşım araçlarıyla şehirlerarası seyahat edebilecek. Şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler seyahat güzergahı ve zamanı ile sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Haberin Devamı

Özel araçla seyahat

Sokağa çıkma ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmayan zaman aralıkları içerisinde kalmak koşuluyla özel araçlarla şehirlerarası seyahat yapılabilecek. Varış şehrine ulaşılamamış olsa bile sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında seyahat izin belgesi olmayanların yolculuğa devam etmesine müsaade edilmeyecek.

Mali müşavirlere kısmi muafiyet

Türkiye’de turist olarak bulunan yabancılar hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulduklarından, bunlara yönelik tur ve transfer hizmetlerini sağlayacak seyahat acenteleri, turist taşıma araçları sürücüleri ile turist rehberi kokartlı turist rehberleri, sadece yabancı turistlere hizmet sunmak için kısıtlamalardan muaf olacak.

Hem kuaför hem de güzellik merkezi ya da salonu niteliğindeki iş yerleri ramazan boyunca sadece kuaförlük hizmeti sunabilecek.

Tören, nikâh merasimi ya da düğün yapmaksızın resmi evlenme işlemleri gerçekleştirilebilecek. Ancak 17 Mayıs’a kadar nişan, kına, tören, nikâh merasimi ya da düğün yapılmasına müsaade edilmeyecek.

Serbest mali müşavirleri ile çalışanları, Kurumlar Vergisi beyannamesinin 30 Nisan 2021 tarihine kadar verilmesi gerekliliği nedeniyle 17-18 Nisan ile 24-25 Nisan 2021 Cumartesi ve pazar günlerine mahsus olmak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak.