01.09.2009 - 01:41 | Son Güncellenme:
TANER YENER İstanbul DHA
Koç Üniversitesi’nde 2001-2009 yılları arasında 8 yıl rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Attila Aşkar, görevini Mütevelli Heyet üyesi Ömer Koç’un da katıldığı bir törenle Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Umran İnan’a devretti.
Rektörlük devir teslim töreni Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi’nde dün yapıldı. Öğrenci Dekanı Dr. Bilgen Bilgin’in sunduğu tören, öğrencilerin Prof. Dr. Attila Aşkar ve Prof. Dr. Umran İnan için hazırladıkları hayat hikâyelerinin anlatıldığı film gösterimiyle başladı.
‘Önderlik edebilirim’
Prof. Dr. Attila Aşkar törende böyle bir günde duygulanmamanın mümkün olamayacağını belirtti. Aşkar şöyle konuştu: “Üniversitenin ilk kurulduğu yıllarda yabancı bir ahbabım bana ‘Üniversitenin adı ne diye?’ diye sormuştu.
Ben de ‘Koç’ olduğunu söyledim. O da bana ‘Kaç öğrenciniz var?’ diye sordu. Ben ‘180’ deyince gülerek ‘Bu olsa olsa kuzu üniversitesi olur’ dedi. İşte kuzu olarak başlayan bu yolculuğumuz bu güz 4200 öğrenciye ulaşarak devam edecek. Üniversitemizin misyonu en etkin mezunları yetiştirmek ve bilime hizmet etmek olacaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Umran İnan ise Koç Üniversitesi’nin kampusu, öğretim üyeleri, öğrencileri ve çalışanlarıyla birlikte Türkiye’nin parlayan bir incisi olduğunu kaydederek, “Bizim görevimiz bu inciyi daha da parlaklaştırmak, üniversitemizin ülkemizin ve insanımızın sosyal, akademik, kültür ve sağlık alanlarında kalkınmasına ve yücelmesine giderek genişleyen bir etkinlikle katkıda bulunmasına önderlik yapmaktır” dedi.
Göreve başlarken karmaşık duygular içinde olduğunu söyleyen İnan şöyle devam etti: “Bu göreve gelmeden önce 36 yıl görev yaptığım Stanford Üniversitesi’nden ayrılmak aklımın ucundan geçmezdi. Koç Üniversitesi’nden rektörlük teklifi geldiğinde internetten inceledim ve çok şaşırdım.
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında olabilecek kapasitede. Ben de buna destek verip önderlik edebileceğimi düşündüm. Son derece heyecanlı ve hevesli olarak aranızdayım.”
Tören, Prof. Dr. Attila Aşkar’a hediye verilmesinin ardından Sosyal Bilimler avlusundaki kokteylle sona erdi.
Prof. Umran İnan kimdir?
1972’de ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’nü bitiren Prof. Dr. İnan, aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Doktorasını Stanford Üniversitesi’nde tamamlayan İnan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyeliğine başladı.
1980’de Stanford Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başlayan Prof. İnan, aynı üniversitede 1992’de profesör oldu. 1997’den beri Uzay, Telekomünikasyon ve Radyo Bilimi Laboratuvarları Direktörü olarak görev yapan İnan’a ABD Ulusal Bilim Kurulu’nca ‘Antarktika Hizmet Madalyası’ verildi. Antarktika’daki çalışmaları nedeniyle, bir dağa ‘İnan Tepesi’ olarak adı verilen İnan’ın hakemli dergilerde 300 kadar makalesi yayımlandı ve bu makalelere yaklaşık 6000 kez atıf yapıldı. İnan, evli ve iki çocuk babası.