Gündem Koca: Maymun çiçeği vakası 5’e yükseldi

Koca: Maymun çiçeği vakası 5’e yükseldi

03.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya, maymun çiçeği virüsünün tehdidi altında. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da kabine toplantısının ardından gazetecilerin soruları üzerine , Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği ilgili son bilgileri paylaştı.

Koca: Maymun çiçeği vakası 5’e yükseldi

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Virüsün bulaştığı kişi sayısının sorulması üzerine Koca “Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği virüsü hastası tespit edildi. Bu 5 hastaya filyasyon yapıldı ve yakın çevresi izole edildi. Dört hastamız tamamen iyileşti ve taburcu edildi. Bir hastamız ise izolasyonda. Sağlıkları yerinde, hiç bir sorun yok” yanıtı verdi. 

Haberin Devamı

Pandemi riski yok 

Maymun çiçeğinin çok yakın temas ile kapalı ortamda yakın ve uzun süreli temasta yayıldığını, bu nedenle Türkiye’de sık görülmediğini dile getiren Koca, şunları dedi: “Ülkemiz açısından bir endemi ya da küresel anlamda bir pandemi riski taşımamaktadır” ifadelerini kullandı. Kovid-19 salgınına da değinen Koca, ortaya çıkan ilk varyantların daha güçlü ve hasar verici olduğuna, Omicron varyantının ise daha bulaşıcı olmasına karşılık hastalarda hafif seyrettiğine dikkat çekti. Koca, “Hatırlatma dozlarının yapılmasını şiddetle öneriyorum. Ayrıca özellikle ileri yaştaki vatandaşlarımızı mutlaka korumalıyız.” 

Sağlık çalışanları için yönetmelik 

Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Fahrettin Koca “Yeni bir yönetmelik hazırladık. Adaleti temin etmeye, emeğe karşılığını vermeye odaklandık. Taslak, ilgili kurumların görüşlerine açıldı.15 Ağustos’ta devreye girecek. Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın memnuniyeti ile sorunlar daha kolay çözülecek” dedi.