Gündem KPSS soruşturmasında MASAK da devreye girdi

KPSS soruşturmasında MASAK da devreye girdi

06.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (KPSS) 31 Temmuz’daki oturumunda bazı soruların, Yediiklim Yayınevi’nin daha önce yaptığı deneme sınavındaki sorularla benzer olduğu iddiaları üzerine başlatılan idari ve adli soruşturma sürüyor. 2 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla inceleme başlatan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yürüttüğü idari inceleme devam ederken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan soruşturma da derinleştiriliyor.

KPSS soruşturmasında MASAK da devreye girdi

ANKARA Milliyet - Bu kapsamda yayınevindeki materyaller güvence altına alındı. Önceki gün 7 saati aşan aramalar ve yayınevinin teslim ettiği bilgi ve belgelerin sonucunda el konulan soru örnekleri, dijital materyaller ve öğrenci isimlerinin incelenmesine devam edildi. Öğrenci isimleri, sınavlardaki sonuçları, benzer sorulardaki başarıları dikkate alınarak incelenirken, DDK’nın soru havuzundaki çalışmaları da devam etti.

Haberin Devamı

Tüm ihtimaller masada

Sonuç raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak çalışma için DDK, soruların ÖSYM’den çıkıp çıkmadığı, çıktıysa hangi aşamada çıktığı, kimlerin dahil olduğu; sızıntı iddiası doğru değilse de benzerlik taşıdığı kesinleşen sorulardaki ihmale kimlerin dahil olduğu ve yayınevinin suç unsuru içeren olası faaliyetlerine kadar tüm ihtimalleri inceliyor. 

2010’da FETÖ terör örgütünün sebep olduğu KPSS’deki kopya skandalı da göz önünde bulundurularak, organize suç olasılığı da değerlendiriliyor. Tüm boyutlarıyla mercek altına alınan skandalla ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) da devreye girdiği, Kurul’un yayınevi ve ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışını mercek altına aldığı öğrenildi. Yayınevine ait dershanede eğitim gören ve KPSS’ye giren adayların cevap anahtarlarının da incelendiği, bu adayların özellikle sızdırıldığı iddia edilen sorulara verdikleri cevapların mercek altına alındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Arıncı: “Süreci bulandırmaya çalışanlar var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine iddialarla ilgili inceleme başlatmasının ardından suç duyurusunda bulunarak soruşturma açılmasını sağlayan Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Başkanı Yunus Arıncı ise dün, süreçle ilgili asılsız haberlere yönelik dikkat çekici bir uyarıda bulundu. Süreci bulandırmaya çalışanlar olduğuna işaret eden Arıncı, Twitter’dan yaptığı paylaşımında, “Sosyal medyada ve bazı haber mecralarında, iptal edilen KPSS ile ilgili kurumumuz kaynak gösterilerek bazı asılsız haberler paylaşılmaktadır. Süreci bulandırmaya çalışanlara itibar etmeyiniz. Süreci şeffaf bir şekilde sürdürmeye, kamuoyunu bizzat bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.