Gündem Kurmaylar Bahçeli’nin  İYİ Parti’ye çağrısını yorumladı: İş birliği yapılabilir, iki parti de kazanır

Kurmaylar Bahçeli’nin  İYİ Parti’ye çağrısını yorumladı: İş birliği yapılabilir, iki parti de kazanır

13.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, İYİ Parti’ye yönelik “yerel iktidarda komşu olalım” açıklamasını Milliyet’e değerlendiren MHP’li yöneticiler, hem İYİ Parti hem de CHP’nin içinde büyük savrulmalar yaşandığını savunarak, “Akşener, bir makamda iki genel başkan, bir vücutta iki kişi gibi davranıyor. Kendisi de partisi de bu süreçte çok yıprandı. Seçmen nezdinde güven kaybına uğradılar” görüşünü dile getiriyor. MHP kurmayları bu çerçevede Bahçeli’nin çağrısı için “Genel Başkanımız, Sayın Akşener’e çok net bir yol açtı” ifadesini kullandılar.

Kurmaylar Bahçeli’nin  İYİ Parti’ye çağrısını yorumladı: İş birliği yapılabilir, iki parti de kazanır

BEYZA COŞKUN/ANKARA- Bahçeli’nin, Türkiye’nin hayrına samimi bir çağrı yaptığını vurgulayan kaynaklar, “İYİ Parti seçimi dördüncü parti olarak tamamladı. Yani seçimin birinci kaybedeni. Seçimin kazananı da Cumhur İttifakı” diye konuştular. Kaynaklar, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘YERELDE DENEYİMLERİ YOK’

“Komşuluk kavramı bizim örf ve adetlerimizde önemlidir. Ev alma komşu al denir. Genel Başkanımız daha önce gidenlere çağrı yapmıştı, onu tekrar etti. ‘Biz tek başımıza gireceğiz seçimlere’ derlerse bunu nasıl başaracaklar? Bu kadar ikilemli hareketten sonra seçmen güvenip nasıl oy verecek? Yerelde hiçbir deneyiminiz yok. Hiçbir belediye yönetmemişsiniz, vatandaş size hangi referansınızla oy verecek?

Seçim iş birliği yapılabilir. MHP de kazansın, İYİ Parti de kazansın. ABB’nin, İBB’nin merkezi hükümetle ters düşmesi Türkiye’nin düşmanlarının işine yarar.

Bizim çağrımız ülkeye hizmet. Eğer bu ülkeye hizmet için kurulduysan, iki ittifak ve seçim gördün. Önümüzde 2028’e kadar bir iktidar var. 2029’a kadar da bir yerel iktidar seçilecek. Burada bir çelişki olması yerine; birlik, beraberlik ve paralellik olsun. Merkezi iktidarla anlaşabilen bir yapı çıksın.”

Haberin Devamı

MHP’YE YANITININ ŞİFRELERİ

ÖNDER YILMAZ/ANKARA-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “yerel iktidarda komşu olalım” çağrısına verilecek yanıt için önceki gün İYİ Parti Genel Merkez’inde hummalı bir çalışma yürütüldü. Edinilen bilgiye göre Genel Başkan Meral Akşener, kurmayları Oktay Vural ve Kürşad Zorlu ile birlikte Bahçeli’nin çağrısının satır aralarını değerlendirerek, yanıt metni için hassas bir çalışma yürüttü.

Yanıt metininde yeni polemik yaratılmamasına özen gösterilerek “milliyetçi seçmeni doğrudan muhatap alma tercihi” yapıldı. Açıklama metninde yer alan “talihsiz açıklamalar” ifadesinin MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’e yönelik olduğu öğrenildi. Yönter’in bir televizyon programında “İYİ Parti miadını doldurdu, tıpkı kelebek gibi, sabah doğmuş, akşam yok olmaya mahkum bir parti” ifadelerinden duyulan rahatsızlık metne bu ifadelerle yansıtıldı.

Akşener’le görüşmede, açıklamanın yöntemi de ele alındı. MHP’ye kendi izledikleri yöntemle karşılık verilmesi konusunda görüş birliği sağlanırken, Genel Başkan düzeyinde bir açıklama yerine, kurumsal hesaptan, Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu aracılığıyla yanıt verilerek, yöntem olarak “mütekabiliyet” uygulanmış oldu.

Parti kurmayları ve siyaset kulislerine göre, Bahçeli’nin “yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına” çağrısına “Türkiye sevdalılarını ülke hayrına İYİ Parti’de buluşmaya davet ediyoruz” yanıtını veren İYİ Parti, bu çıkışıyla “birilerinin peşine takılan, kuyruk siyaseti yapan değil, gündem belirleyen, atak bir siyaset yapma tarzını izleyeceği” mesajını verdi. Akşener’in kamuoyuna deklare ettiği “yeni yol, yeni siyaset inşasından” taviz verip geri adım atmayacağını da ortaya koydu. 

Haberin Devamı

Yapılan açıklama için ayrıca İYİ Parti’nin yerel seçimlere yönelik “üçüncü bir ittifak için zemin yokladığının işareti” yorumları da yapılıyor.