Gündem Maddeden arınana iş desteği geldi

Maddeden arınana iş desteği geldi

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, uyuşturucu ile mücadeleye karşı topyekûn savaş veriyor. İçişleri bakanlığı, satıcılara ve tacirlere yönelik operasyonlarını sürdürürken, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da arınma için yoğun çaba yürütüyor. Sağlık Bakanlığı’nın BAHAR merkezlerinden sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uyuşturucu ile mücadelede sahaya sürdüğü Sosyal Uyum Merkezleri mücadeledeki yerini aldı.

Maddeden arınana iş desteği geldi

AMATEM sonrası uyuşturucudan arınan ve hastaların sosyal hayata uyumunu sağlayan bu merkezler, çok sayıda hastanın umudu oldu. 19 ilde pilot olarak uygulanan ve ülke genelinde yaygınlaştırılması beklenen merkezlerde, bakanlık tarafından maddeden arınan hastalara İŞKUR üzerinden iş desteği sağlanıyor. Uzun süre uyuşturucu kullanımı sonrası özgüven eksikliği yaşayan ve iş görüşmelerine tek başına gitmeye çekinen hastalar için ise, bakanlık uzmanları, koçluk yapıyor. Uzmanlar, iş mülakatlarına isteyen hastalarla birlikte gidiyor. Ankara Sosyal Uyum Merkezi yetkilisi, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Yeniden başlıyor

“Bir yıl boyunca temiz kalmış kişi başarılı sayılıyor. Ama tabii ki her istediklerinde yanlarında olmaya gayret ediyoruz. ‘Bir yıl doldu sen artık gidebilirsin’ demiyoruz. Hastaların ailelerine de eğitim veriyoruz.”

Arkadaşlarının meyve suyuna uyuşturucu madde katarak bağımlı hale getirdiği 37 yaşındaki H.İ.Ö. de merkezde yeniden hayat bulanlardan biri. 4 yıl madde kullanımının ardından gördüğü tedavi sonrasında 1 yıldan fazladır madde kullanmadığını kaydeden H.İ.Ö, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

“Sizi bağımlı yapanlar zaten çete. Basamak basamak ilerletiyorlar. Bağımlı olmanız için bedava uyuşturucu vermeye devam ediyorlar, sonra paranız varsa alıyorlar. Yoksa her türlü kanunsuzluğu size zorla yaptırıyorlar. Bana evimi sattırdılar. Boşanmak zorunda kaldım. İki çocuğumu görememeye başladım. Hayatımın bu şekilde sona ermesini istemediğim için ALO 191’i aradım. Tedavi oldum. Hayata yeniden başlıyorum.”

Haberin Devamı

6 yıl boyunca madde kullanan 27 yaşındaki M.K. da, bir senedir temiz olduğunu belirtti. Madde kullanımına arkadaş ortamında başladığını kaydeden M.K., ailesinin desteğiyle AMATEM’e giderek ilk adımı attığını söyledi. M.K, yaşadığı süreci şöyle anlattı:

“Ben de eşimden boşandım o geri gelmiyor maalesef. Ama hayat güzel, bunu bilerek yaşayacağım. Merkezdeki arkadaşların desteği ile normal hayatımı geri alacağım.”