Gündem Meteoroloji saat vererek uyardı! Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

Meteoroloji saat vererek uyardı! Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

09.07.2022 - 19:34 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni raporunu yayımladı ve çok sayıda il için kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulundu. Ankara Valiliği, yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini belirterek, vatandaşları meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunması konusunda uyardı. Öte yandan Bilecik’te sel sularına kapılan anne hayatını kaybederken, oğlu ise yaralandı. AFAD İstanbul için telefonlara uyarı mesajı gönderdi. Beklenen yağış İstanbul'un bazı semtlerinde etkisini göstermeye başladı. Esenyurt'ta evleri ve iş yerlerini su bastı.

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

Bayramın ilk günü geride kalırken Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni raporunu yayımladı. Buna göre yurdun pek çok bölgesinde yağışlar etkisini gösterecek.

Haberin Devamı

7 İL İÇİN 'ÇOK KUVVETLİ YAĞIŞ' UYARISI

AFAD, yaptığı açıklamada İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Balıkesir, Zonguldak ve Bursa'da çok kuvvetli yağış beklendiğini belirterek "Meteorolojiden alınan bilgilere göre, bugün ilk saatlerden itibaren, İstanbul'un kuzey kesimleri ve Anadolu Yakası'nda; Kocaeli, Sakarya ve Düzce çevrelerinde; Balıkesir'in kuzey, Zonguldak ve Bursa'nın batı kesimlerinde çok kuvvetli yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, küçük çaplı dolu yağışı, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bursa ve Balıkesir il AFAD müdürlüklerimiz teyakkuza geçirildi. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

ESENYURT'TA MAHSUR KALAN 10 KİŞİ KURTARILDI

Esenyurt Pınar mahallesinde sağanak yağış nedeniyle taşan derede çok sayıda kişi mahsur kaldı. İlk belirlemeye göre mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. Olay yerine gelen ekiplerin kurtarma çalışmaları sürüyor.

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

FABRİKADAKİ 4 İŞÇİ MAHSUR KALDI

Akçaburgaz Mahallesi 3137 Sokak içerisinde bulunan bir fabrikada ise 4 işçinin mahsur kaldığı bildirildi. Yağış nedeniyle fabrika sular altında kalırken, elektrik kaçağı ihtimaline karşı işçilere müdahale edilemediği öğrenildi.

"EVLER BOŞALTILDI"

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, gece saatlerinde aniden bastıran yağmur sonrası su baskını yaşanan bölgede çalışmaları yerinden takip etti. Başkan Bozkurt, “Evler boşaltıldı, bir sorunla karşılaşmadık”dedi.

 

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

İSTANBUL'DA YAĞMUR BAŞLADI

Bayram tatilinde Taksim'e giden vatandaşlar yağışa hazırlıksız yakalandı. Yağışın şiddetlenmesi ile birlikte vatandaşların ıslanmamak ve evlerine gitmek için koşuşturduğu görüldü.

Ankara Valiliği'nden 'sağanak' uyarısı

Valilikten yapılan açıklamada, "10 Temmuz Pazar  (bugün) günü yerel olarak kuvvetli sağanak yağış beklendiğinden; sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

SOKAKLAR GÖLE DÖNDÜ

Ankara'da akşam saatlerinde şiddetini artıran sağanak yağmur, Sincan, Etimesgut ve çevre ilçelerde cadde ve sokakları göle çevirdi. Sürücüler, yoğun su biriken yollarda güçlükle ilerleyebildi.

 

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

 

AFAD TELEFONLARA MESAJ GÖNDERDİ

Öte yandan AFAD, İstanbul'da yaşayan vatandaşlara uyarı mesajı gönderdi. Gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: İlinizde yarından itibaren şiddetli yağış beklendiğinden, dere yatakları ve riskli alanlardan uzak durulmalı, acil durumdalarda 112 aranmalıdır.

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

İstanbul Anadolu Yakası sahil kesimlerinde etkili olan yağış ise gökyüzünde renkli görüntüler ortaya çıkardı.

AFAD'dan İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 21 il için 'kuvvetli yağış' uyarısı

AFAD'dan yapılan açıklamada "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Pazar günü (bugün) ilk saatlerden itibaren, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale'nin doğusu ile zamanla Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ile Kastamonu, Sinop ve Bartın'ın iç kesimleri; Ankara, Eskişehir ve Çankırı; Afyonkarahisar ve Kütahya çevreleri ile Çorum'un batısında kuvvetli yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun" ifadeleri kaydedildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

BİLECİK’TE SEL SULARINA KAPILAN 70 YAŞINDAKİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Türkmen köyünde bugün öğleden sonra aniden bastıran şiddetli yağmur hayatı felç etti. Şiddetli yağmurun oluşturduğu sel suları, Asiye Bikmen'in oturduğu evin önünde bulunan istinat duvarının çökmesine neden oldu. Bu esnada Asiye Bikmen (70) suya kapılırken, annesinin suya kapıldığı gören oğlu Sinan Bikmen de hemen suya atladı. 500 metre ileride köylüler Asiye Bikmen’in cansız bedenine ulaşırken, oğlunu da yaralı bir şekilde buldular. Asiye Bikmen’in cansız bedeni savcının incelemesinin ardından Gölpazarı İlçe Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, yaralı oğlu da aynı hastanede tedavi altına alındı.

“Annesinin sele kapıldığı gören oğlu da suya atlamış”

Köy muhtarı Murat Yüksel, bugün öğleden sonra şiddetli bir yağmurun bastırdığını söyleyerek, "Bugün köyümüzde yaşanan afet sonrası bir ablamızı kaybettik. Evinin kapısının önünde sel ablamızı alarak götürdüğü esnada bunu gören oğlu da hemen suya atlamış. 500 metre ileride Asiye Bikmen'in cansız bedenine ulaşılırken, oğlu da yaralı bir şekilde bulundu. Oğlunun acıdan bağırdığı için köylüler sesini duymuş ve bu şekilde ikisi de bulunmuş. Türkmen köyünün başı sağ olsun" dedi.

Haberin Devamı

METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Kuzey ve İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Adana'nın kuzey ve doğusu, Osmaniye, Hatay kıyıları, Artvin, Erzurum'un kuzeyi ve Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde Marmara'nın kuzeyi ve Ankara çevreleri ile yarın zamanla Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: İç kesimlerde azalacağı, doğu bölgelerde biraz artacağı, iç ve batı kesimlerde mevsim normalleri altında, doğu bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile güneydoğu kesimlerde batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kıyı Ege ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli (30-50 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelmesi muhtemel ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Marmara ve Kıyı Ege ile yağış alan yerlerde yağış anında kuzeyli yönlerden kuvvetli (30-50 km/sa) olarak esmesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir.

ANİDEN BASTIRAN SAĞANAK YAĞIŞ GÜNLÜK HAYATI ADETA FELÇ ETTİ

Eskişehir’de akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak yağış, günlük hayatı olumsuz etkiledi. Yollarda su birikintileri oluşurken, bazı apartmanların alt katını da su bastı. Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü'nün geçtiğimiz gün yaptığı uyarıların ardından, Eskişehir'in kent merkezinde sağanak yağış etkili oldu. Akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağışın ardından bazı yollarda yoğun su birikintileri oluşurken, araçlar da ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçların ise yolda kaldığı görüldü. Ayrıca tramvay yolunda oluşan su birikintileri de seferlerin aksamasına neden oldu. Ekipler, tramvay yolunda temizlik çalışması yaptı.

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

Kısa sürede şiddetini artıran sağanak yağış sonrası vatandaşlar da sokaklarda mahsur kaldı. Kurtuluş Mahallesi’nde yardımsever bir vatandaşın mahsur kalan çocukları kaldırıma taşıdığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Karşıdan karşıya geçerken zor anlar yaşayan bir kadının düştüğü anlar da görüntülerde yer aldı.

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

"Bu sene hatırladığım dördüncü kez böyle oluyor"

Yaşadığı apartmanın önü ve giriş tarafı sular altında kalan Salih Tunç, yağışla birlikte sürekli su baskınının yaşandığını belirterek, "Şiddetli yağış haberlerini almıştık zaten daha önce. Burası Eskişehir'in Vişnelik Mahallesi, muhtarlığa gittiğin zaman Vişnelik'te oturmak bir ayrıcalıktır diyor ama görüyorsunuz ayrıcalık burada. Her yağmur burası, aynı Porsuk Çayı gibi oluyor. Alttaki evlere kadar sular girdi. Bu sene hatırladığım dördüncü kez böyle oluyor" dedi.

Meteoroloji saat vererek uyardı Kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar geliyor

CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNÜDE DOLU YAĞDI

Ankara'nın Nallıhan ilçesinin tamamını etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle birçok yerde sel yaşandı. Ceviz büyüklüğünde dolu yağdı, kuvvetli rüzgar nedeniyle ağaçlar devrildi ve ekin tarlaları su altında kaldı.