Gündem Mevsimlik işçi cinayeti sürüyor

Mevsimlik işçi cinayeti sürüyor

19.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 ayda 193 tarım işçisi yaşamını yitirdi. 15 kişinin can verdiği Gölmarmara’dan sonra yaşanan iki ölümlü kazaya rağmen TBMM’nin raporundaki önerileri hakkında adım atılmadı

Mevsimlik işçi cinayeti sürüyor

Manisa Gölmarmara’da meydana gelen, 15 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla gündeme gelen tarım işçileriyle ilgili çarpıcı rakamlar ortaya çıktı. Sadece toplu ölümlerin olduğu kazalarla gündeme gelmesine karşılık, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre bu yılın ilk 7 aylık döneminde tam 193 tarım işçisi yaşamını yitirdi. Sadece Mayıs ayında 48 işçinin kazalarda yaşamını yitirmesine karşılık TBMM’nin konuyla ilgili raporunda sıralanan öneriler başta olmak üzere çözüm önerileri konusunda harekete geçilmiyor.

Haberin Devamı

Çalışma yaşamında işçilerin karşılaştığı kaza ve ölümleri raporlaştıran İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, işçi ölümlerinin en çok yoğunlaştığı sektörlerden birisi tarım. Rapora göre tarım işçileri en çok trafik/servis kazalarında, düşme, ezilme/göçük nedeniyle yaşamını yitiriyor. Özellikle mevsimlik işçilerin çalışmaya başladığı mayıs ayında trafik kazası nedeniyle 48 kişinin yaşamını yitirdiği kayıt altına alınmış durumda. Bu yılın ilk 7 aylık döneminde, son kazalarla birlikte hayatını kaybeden tarım işçisi sayısı ise 193’e ulaştı.

Maliyeti düşürmek için ölüme göz yumuyorlar

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, 1 milyona yakın tarım işçisinin çalıştığı Türkiye’de, tarım işçileri sadece kazalarla gündeme geliyor. Haftanın 7 günü 11 saat çalışan tarım işçilerinin yüzde 97’sinin sigortası yok. Yüzde 80’i çadırlarda sağlıksız ortamlarda yaşıyor, yüzde 65’i ise borçlu.

Haberin Devamı

Oldukça zor şartlarda çalışan tarım işçilerinin temel ihtiyaçları olan barınma ve beslenme sorunlarına dahi çözüm üretilmiyor. Tarım işçilerinin maliyetlerini düşürmek amacıyla römork, kamyon, traktör gibi açık kasa araçlarda taşınması kazalardaki can kaybını artırıyor. Bu iş cinayetleri ise kayıtlara “trafik kazası” olarak geçiyor.

İmkânlar kısıtlı

Mevsimlik işçilerle ilgili tek sıkıntı güvenli ulaşım da değil. Barınma, temiz su gibi altyapı ihtiyaçlarından da mahrum kalan mevsimlik işçiler, naylon, bez veya branda tarzı yerlerde yaşıyor. Çevresinde tuvalet, banyo ve çamaşır yıkama yerleri bulunmayan bu yerlerde hayatlarını sürdürmeye çalışan işçilerde sağlık sorunları da oldukça fazla. Bu sağlıksız ortam, bulaşıcı hastalıklara sebep olabiliyor ayrıca tarımsal üretimde kullanılan bitki koruma ilaçları da mevsimlik işçileri tehdit ediyor.
CHP’li Özel: Yasal düzenleme şart
Geçtiğimiz hafta CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, mevsimlik tarım işçileri raporunda yer alan çözüm önerilerinin hayata geçirilip geçirilmediğine ilişkin 7 bakana 80 soru yöneltmişti. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Araştırma Komisyonunun çözüm önerilerinden bazıları ise şu şekilde:
Mevsimlik tarım işçileri de diğer sektörde çalışanlarla aynı düzeyde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili korunma imkanı sağlayan “Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi” onaylanmalıdır.
Mevsimlik tarım işçilerinin ikamet ettiği illerin izleme kurulları tarafından Aile Hekimliği Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Müdürlüğü kayıtları ve muhtarlıklar kullanılarak mevsimlik gezici tarım işçilerinin sayısının ve gideceği il/ilçelerin belirlenmesi sağlanarak, gidilecek illere bildirilmesi sağlanmalıdır.
Göç dönemlerinde şehirlerarası ulaşımlarında tren seferleri veya vagon sayısı artırılmalı ve tren ücretlerinde indirim yapılması suretiyle işçilerin daha ucuz ve güvenli olan tren yolculuklarına yönlendirilmeleri teşvik edilmelidir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin uzun mesafelerde üstü kapalı araç kasalarında yolcu taşımacılığı yapılmasına izin veren 130’uncu maddesi uzun mesafelerde araç kasalarında yolcu taşınmasını yasaklayacak şekilde değiştirilmelidir.
Mevsimlik tarım işçilerinin ikamet ettikleri yerleşim birimlerinde aile hekimi ve aile sağlığı elemanı eksikliği giderilmelidir. Tetanos aşıları tüm mevsimlik gezici tarım işçilerine ücretsiz olarak yapılmalıdır.
Bütün çalışanlara yapılacak işin tehlikelerini ve korunma yöntemlerini de içerecek şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmelidir.
Tarımda geçici (süreksiz) çalışanlara uygulanan sosyal güvenlik rejimleri arasında norm ve standart birliği sağlanmalıdır. Sigortasızlığa yönelik etkin denetim yapılmalıdır.