Gündem Milli Mücadele’nin cepheleri

Milli Mücadele’nin cepheleri

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İş Bankası Müzesi’nde Cumhuriyet’in 98. yıl dönümü için özel bir sergi hazırlandı. Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılan binden fazla objeyi ve İstiklal Madalyalarını içeren sergi bugünden itibaren 1 yıl boyunca ücretsiz gezilebilecek...

Milli Mücadele’nin cepheleri

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Cumhuriyetimizin 98’inci yılı nedeniyle İş Bankası Müzesi, ulusal kurtuluş savaşımızla ilgili bir sergi daha hazırladı. Atatürk’ün Samsun’a çıkışının yüzüncü yılında açılan ve büyük ilgi gören İstiklal Sergisi’ni hazırlayan Türkiye İş Bankası Müzesi, İzzeddin Çalışlar küratörlüğünde, Prof. Dr. Mesut Uyar ve Dr. Selim Erdoğan danışmanlığında, “Bir Asrın Ardından/Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” isimli sergiyi ziyarete açtı.

Haberin Devamı

Sirkeci’deki İş Bankası Müzesi’nde açılan sergide Kurtuluş Savaşı cephelerine yakından bakılırken Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve bağımsızlık mücadelesinin kahramanları anılıyor. 

Cephelerde Kurtuluş Savaşı’nın kaderini belirleyen aşamaların yanı sıra Anadolu’nun isimsiz kahramanlarına da özel yer ayıran sergi, farklı koleksiyonlardan derlenen eserlerle bir asrın ardından bu özel dönemi yakından hissetme imkânı sağlıyor. Harp sahalarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita ve benzeri objeleri ile çok sayıda fotoğraf ve filmin yer aldığı sergi, binden fazla parçadan oluşuyor.

Madalyalara özel bölüm

Sergi kapsamında, İstiklal Madalyası mirasçılarına aile büyüklerinin madalyalarının yanı sıra fotoğraf, belge, obje gibi yadigârların ödünç verilmesi için bir çağrı yapıldı. Büyük ilgi gören çağrı sonucunda aileler, koleksiyonerler ve müzeler tarafından ödünç verilen 250’yi aşkın madalyanın yanı sıra pek çok yadigâr, müzede özel bir alanda ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. Ödünç verilen madalyalar arasında İsmet İnönü ile İş Bankası’nın Kurucu Genel Müdürü Celal Bayar’ın İstiklal Madalyaları da yer alıyor.

Haberin Devamı

‘Gurur duyuyoruz’

 İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen sergiye ilişkin şu bilgileri verdi: “Zafer’e giden yolda önemli kilometre taşlarını çarpıcı şekilde ortaya koyan bir sergiyi daha ziyarete açmaktan gurur duyuyoruz. Herkesin hafızasında Milli Mücadele’nin, bu ülkenin nasıl büyük fedakârlıklarla ve zorluklarla kurulduğunun yeniden canlanacağına inanıyorum. Aile yadigârlarını büyük bir teveccüh göstererek müzemize ödünç veren tüm aile fertlerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Aileler tarafından 250’yi aşkın madalya, 600’e yakın obje, fotoğraf ve belge sergiye ödünç verildi. Halen ödünç madalya verilmek isteniyor.”  

Milli Mücadele’nin cepheleri

 Bağışlanan madalyalar

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk Cumhurbaşkanı seçildiği oturumu yöneten Meclis Başkanvekili merhum Abdullah İsmet Eker’in kızı Mucizat Eker Divringi, de babasının İstiklal Madalyası’nı Türkiye İş Bankası Müzesi’ne bağışlamıştı. Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ile Kurtuluş Savaşı ve 2. Dünya Savaşı’nda farklı cephelerde mücadele eden Osman Nuri Oral’ın torunu Rengin Karan da dedesinin İstiklal Madalyası’nı müzeye bağışlayanlar arasında. Yapılan çağrıyla ödünç verilen 251 adet İstiklal Madalyası’nın yanı sıra orijinal madalya beratları, fotoğraflar, kimlik kartları, anı defterleri ve kılıç, kama gibi muharebe eşyaları da sergilenmek üzere müzede. Türkiye İş Bankası Müzesi’ne 4 madalya da kalıcı olarak emanet edildi.

Haberin Devamı

Serginin ziyaret saatleri uzatıldı

Eminönü’nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan sergi, bugünden itibaren bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. 28-30 Ekim tarihlerine özel olarak ziyaret saatleri 19.30’a kadar uzatıldı.