Gündem Modelcinin kendini kaybettiği yer

Modelcinin kendini kaybettiği yer

19.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Model arabalara gönül verenler rengârenk, birbirinden göz alıcı, baştan çıkarıcı modelleri bir arada bulunca başka bir aleme geçmiş gibi hissediyor. Bu hafta, modelcileri heyecanlandıran mağazaları onların gözüyle gezdim, açıkçası ben de heyecanlandım...

Modelcinin kendini kaybettiği yer

Habil Tangören -  Çeşit çeşit, 1/43-1/64-1/24-1/18 ve diğer ölçeklerde sedan, hatchback, cabrio... Rengârenk, göz alıcı, baştan çıkarıcı her markadan model arabalar. Bir model araba tutkunu, “Buraya girince kendimi buğday ambarına düşmüş tavuk gibi hissediyorum” diyor.

Haberin Devamı

Evet, model araba meraklıları bir model mağazasına girince kendini kaybediyor. Ne var ki Türkiye’de model araba mağazalarının sayısı son derece yetersiz. Ancak, internette model araba satan yerli ve yabancı siteler bu boşluğu fazlasıyla dolduruyor. Model araba hastalarının derdine deva olan bu sitelerde her keseye ve her zevke göre model araba bulmak mümkün.

Modelin nirvanası

Modelcinin favorisi diecast arabalar. Bunlar, model arabaların nirvanası kabul edilir. Ülkemizde henüz üretimi olmayan diecast model, kalıp döküm yöntemiyle üretilen modellere verilen isimdir.

Oyuncak ve koleksiyon dünyasındaki en popüler parçalardan biri olan diecast model araba koleksiyonculuğu, ülkemizde 2000’li yılların başından itibaren büyük rağbet görmeye başlamıştır. Diecast modeller, 1950’li yıllardan itibaren daha detaylı ve kaliteli üretilmeye başlayınca, koleksiyoncuların da gözdesi oldu. Bunun sonucu olarak daha fazla firma pazara girdi ve büyük bir sektör oluştu.

Haberin Devamı

Her ölçekte model

1980’lerden itibaren de diecast modeller, artık çocuklar için oyuncak olmaktan çıktı, koleksiyon amacıyla yetişkinler tarafından alınmaya başlandı.
Ülkemizde de model araba tutkunlarına hitap eden mağazalar var. Bu mağazaların yanısıra, internetten satış yapan sanal mağazalar da azımsanmayacak kadar fazla.

Kadıköy’de model araba tutkunlarının uğrak yeri olan Gergedan mağazası, 14 yıldır bu hobiye gönül verenlere hizmet ediyor. Mağaza sahibi Gürkay Abay, “Burada diecast koleksiyonunun her çeşidini modelcilerin beğenisine sunuyorum” diyor. Her ölçekte model araba sattığını söyleyen Abay, aslında 1/12 ölçek modellerin daha gözde olduğunu ancak boyutlarının büyük olması nedeniyle çok az koleksiyoncunun tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Gelin şimdi Abay’a kulak verelim: “1/24 ölçek arabalar daha çok oyuncak amaçlı üretiliyor. ABD’de bu ölçekte model araba üreten iki firma vardı. Danbury Mint ve Franklin Mint. Bu iki marka, koleksiyon kalitesi yüksek, koleksiyoncuların tutkuyla bağlandığı modeller üretiyorlardı.

Türkiye’deki koleksiyoncular ise daha çok 1/18’i tercih ediyor. Çünkü bu ölçekteki modeller daha detaylı üretiliyor. Boyları büyük, gösterişli arabalar. Bagajı, kaputu, kapıları açılıyor, koleksiyoncuları da bu nedenle kendisine bağlıyor.

Haberin Devamı

Dünyada ise daha çok 1/40 ölçekli modeller yaygın.

En gerçekçi model, en pahalı modeldir. 1/18’de en gerçekçi ya da gerçeğe yakın model üreten marka Alman firması CMC’dir. Ancak şu ekonomik ortamda fiyat nedeniyle bu markaya ulaşmamız oldukça zorlaştı. Bu tabii ki koleksiyoncuları da etkiledi.

Ayrıca Autoart ve Kyosho markaları da gerçeğe yakın model araba üreten önemli firmalar. Spark markası da dünyadaki yarış trendini takip ederek model yarış arabaları üretir ve o da saygın bir markadır. 1/43’te de Spark’ı beğenirim.

Norev de fiyat performans anlamında iyi bir markadır. Bir koleksiyoner olarak Minichamps’i pek tutmuyorum. Hiç bir parçası açılmaz, kapı kulpu bile ayrı bir parça değil, kapıya kalıplanmıştır. Ne var ki fiyatı da oldukça yüksektir.”

Modelcinin kendini kaybettiği yer

Hilal Hobbyland/Zeytinburnu

Haberin Devamı

Model araba mağazaları

İşte bazı kentlerde tutkunu olduğunuz model arabaları bulabileceğiniz bazı adresler:

İstanbul’daki model mağazaları: Hilal Hobbyland Zeytinburnu’nda, Gergedan, Özonur Hobby Market, Promodel, Diecast DC Koleksiyon Kadıköy’de, Sancak Model, Bestelhobi Eminönü’nde, Diecast İstanbul Üsküdar’da, Hobi Models Küçükçekmece’de, Kalyon Model Beşiktaş’ta, Toys e Toys Şişli’de.

Ankara’daki model mağazaları: Hobbytime Turan Güneş Bulvarı’nda, TRHOBİ Rc hobi mağazası Turgut Özal Mahallesi’nde, Park Hobi RC Sanatoryum Caddesinde, Top Models Armada AVM’de, RC06 Aziziye Mahallesi’nde, Modelgaraj Lizbon Caddesi’nde, Toprolls Armada AVM’de, Eren Hobi Esat Caddesi’nde,

İzmir’deki model mağazaları: Hobby Toys Mami Oyuncak, Lider Model Hobby Store, Mad Model Karşıyaka’da, Ok Model Kahramanlar’da, Cca Hobby Kemeraltı’nda, Toolstoy Konak’ta.

Modelcinin kendini kaybettiği yer

Diecast ölçekleri

1/12 ölçek: Yüksek detaya önem veren ve ciddi anlamda koleksiyon yapan yetişkinlere hitap eden, 35-38 santim civarında büyük modellerdir.

Haberin Devamı

1/18 ölçek: 18-26 santim uzunluğunda, genellikle yetişkinlere hitap eden büyük modellerdir. Detay ve boyutuyla model araba koleksiyoncularının gözdesi olan ölçeklerden biridir.

1/24 ölçek: Oyuncak mağazalarında en fazla görülen model ölçeğidir. Franklin Mint gibi oldukça detaylı model üreten firmalar olsa da genellikle basit modeller görülmektedir.

1/43 ölçek: Özellikle Avrupa’da en çok popüler olan ölçeklerden biridir. Model çeşitliliği ve modellerin küçüklüğüne rağmen detaylarının göz doyurucu olması bu tercihin önemli etkenlerdir.

1/50 ölçek: Genellikle model otobüs, inşaat makineleri ve askeri araçlarda kullanılan ölçektir.

1/64 ölçek: Dünyada ve ülkemizdeki oyuncakçılarda pek çok çeşidi bulunabilen bir ölçektir.

1/72 ölçek: Özellikle askeri araç ve uçak modellerinin kullanıldığı bir ölçektir.

İnternetteki bazı model siteleri

gergedanhobby.com, racingmodel.com, shopier.com, maketarabalar.com, e-bay.com, hobbytim.com, autocult.com, modelissimo.eu, amazon.com, gittigidiyor.com, n11.com, sahibinden.com