Gündem Mühendisler seferber

Mühendisler seferber

02.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hatay’da inşa edilecek yeni konutlar için sahaya inen jeoloji mühendisleri, Amanos eteklerinde zemin etüt çalışması yapıyor. 20 m’den alınan numuneler, Ankara’ya gönderilecek.

Mühendisler seferber

Şahin Bayar - Umut Ünver / Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da yapılacak yeni konutlar için Amanos eteklerinde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Birçok lokasyonda sahaya inen TOKİ ekipleri, büyük bir titizlikle zemin etüt çalışması yapıyor. Milliyet, Hassa’da gerçekleşen zemin etüt çalışmalarını yerinde izledi.

Haberin Devamı

Mühendisler seferber

20 metreden alındı

Zemin etüdü için yukarıdan aşağı karotlu sondaj işlemi yapılıyor. 20 metre derine inen iş makineleri, zemin içinde kestikleri numuneleri yukarı çıkarıyor. Makineden alınan numuneler daha sonra çıkarıldıkları metre ve türlerine göre ayrılarak bir sandık içine konuyor. Numelerin üzerine de bilgileri yazılıyor. Bu numuneler daha sonra Ankara’ya gönderilerek laboratuvarda incelemeye alınıyor. Sonuçlara göre raporlar hazırlanıyor. Değerlendirmelerin ardından etüt bölgesinde konut yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor.

Mühendisler seferber

Hassa’daki sondaj işlemleri sırasında kireç taşı, kil taşı ve çakıllı kil zemini gibi numuneler çıktı. Sondaj işlemi sırasında temiz su da kullanılıyor. Sahada bulunan Ka Proje’den jeoloji mühendisi Hanifi Bayaroğulları, neden su kullandıklarını “Deponun içindeki suyu borunun içinden aşağı doğru veriyoruz. Hem matkabı soğutuyor hem de kesilen malzemeyi yukarı atıyor. Yani insandaki bir nevi kan gibi” diye açıklıyor. Çalışmaların yapıldığı sahada zemine saplanmış mavi renkli borular da göze çarpıyor. Bayaroğulları, bunların daha önce açılan delinen kuyular olduğunu belirterek, “Açtığımız noktaları boruluyoruz. Sonra yeraltı su seviyesini ve derinlik ölçme işlemlerinde kullanılıyor” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni konutlar için rezerv alanı olarak Amanos Dağı eteklerini belirlediklerini açıklamıştı. Kurum, zemini sağlam güvenli alanlarda yerleşimin başlatılacağını söylemişti.