Gündem Müzik festivali Hamlet’le başladı

Müzik festivali Hamlet’le başladı

03.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

44. İstanbul Müzik Festivali temasının yaratıcısı Shakespeare’e gönderme yapan konserle başladı. Şostakoviç’in ‘Hamlet’ süiti İstanbullu müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı

Müzik  festivali  Hamlet’le  başladı

“Müzik hepimizi birleştirecek!” 44. İstanbul Müzik Festivali, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası şefi Sascha Goetzel’in bu cümleyi kurduğu açılış konseriyle başladı. Lütfi Kırdar UKSS’nin 2000 koltuklu Anadolu Salonu’nda önceki akşam ek sandalye ihtiyacı doğdu.

Konser öncesi, festivali düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve bu yıl ilk kez festivalin ana sponsorluğunu üstlenen E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuştu. Eczacıbaşı, festivalin kentin kültürel mirasıyla ilişkisi üzerinde durdu: “Mekân kullanımlarıyla İstanbul’un kültürel mirasına dikkat çeken festival, kentle yakından temas ederken, bu tarihi mekânlar da festivalin özgün bir dokusu hâline geliyor.”
Akçen ise E.C.A. olarak şehrin en köklü festivalinin sponsoru olmaktan gurur duyduklarını belirtirken, “Müziğin barışla buluşturan nağmeleri hayatımızdan hiç eksik olmamasını temenni ediyorum” dedi.

Salon alkıştan yıkıldı

Konser öncesi festivale katkıda bulunan kurumlara plaket dağıtıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu plaketini almak için sahneye çıktığında salon alkıştan yıkıldı. Festivalde onur ödülüne layık görülen besteci İlhan Baran’ın ödülü şef Rengim Gökmen’e takdim edildi. Konserde festivalin ana yerleşik orkestrası BİFO, Goetzel yönetiminde Uluslararası Çaykovski Piyano Yarışması 2015 birincisi Dmitry Masleev’e eşlik etti. Masleev ve BİFO, Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nda uyumlu bir ortaklığa imza attı. Bis için sahneye çağrılan Masleev, Çaykovski’nin ‘Invitation au Trepak’ını çaldı. Konserin ikinci kısmı, festivalin bu yılki teması ‘Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa Durmadan Çalınız’ dizesinin sahibi Shakespeare’in ‘Hamlet’i üzerine Şostakoviç’in yazdığı süitti. İstanbulluların canlı dinleme şansını sık bulamadığı bu gerilimli film müziği, BİFO tarafından büyük bir yetkinlikle çalındı. BİFO bis olarak Saint-Saens’ın ‘Samson et Dalila’ operasından ‘Bacchanale’i çalarak geceyi tamamladı.

Varşova Filarmoni’nin yerine Beethoven Akademi

Festivalin 17-18 Haziran konserlerinde yer alacak yerleşik konuk orkestra olarak duyurulan Varşova Filarmoni Orkestrası yerine Polonya’dan başka bir topluluk, Beethoven Akademi Orkestrası sahne alacak. Twitter’dan yapılan duyuruda, bu değişikliğin sebebinin Varşova Filarmoni’deki ‘belirsizlik’ olarak açıklandı.