Gündem Nesli tükenenler canlandırılacak

Nesli tükenenler canlandırılacak

06.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de yayınlanan Futurist dergisine göre, 2014 sonrasında insanların hareketlerine bakılarak ne yapacakları tahmin edilebilecek. Nesli tükenen türler canlanabilecek, yapay zekanın önü açılacak

Nesli tükenenler canlandırılacak

ABD’de yayınlanan Futurist dergisi, her yıl hazırladığı “Gelecek tahminleri” listesini güncelledi. 2014 ve sonrasına yönelik tahminler içeren listedeki maddeleri ele alan Slate dergisi ise bu öngörülerin neden gerçekleşemeyeceğine ilişkin yorumlara yer verdi:
İnsanların hareketleri tahmin edilebilecek: Sensörler, kameralar ve sosyal medya yardımıyla insanların davranışları takip edilecek ve neler yapacakları tahmin edilebilecek.
1- Karşı görüş: İnsanlar gizlilik konusunda daha endişeli hale geliyor. Bu verilerin paylaşılması zor.
2- Yok olan türler canlanacak: 2014’ten sonra nesli tükenmiş türler yeniden canlandırılabilir.
3- Karşı görüş: Her canlı türünün DNA diziliminin bilinmesi zor. Ayrıca doğanın dengesinin bozulması da şüphelere neden oluyor.
4- Nüfus ve gelir azalacak: 2020’ye dek insanların yarısı, ölüm oranı doğumdan yüksek ülkelerde yaşayacak. Yaşlı nüfus artacak. Hükümetler bu durumu ek vergilerle dengelemeye çalışacak.
5- Karşı görüş: Bu gelişmiş ülkeler için geçerli.
6- Beyin hastalıkları önlenebilecek: Bunama, Alzheimer ve Lou Gehrig gibi hastalıkları 10 ila 15 yıl öncesinde tespit edebilecek.
7- Karşı görüş: Alzheimer gibi hastalıkları ortadan kaldırmak henüz mümkün değil.
8- Yapay zeka gelişecek: Kuantum bilgisayarlar, 10-15 yıl içinde insanlara benzer şekilde karar verme yetisine sahip olabilecek.
9- Karşı görüş: Kuantum bilgisayar teknolojisinde keşfedilmeyi bekleyen daha çok nokta var.
10- Bilim amatörlerin eline geçecek: “Vatandaş bilimi” denilen ve üstdüzey eğitimi olmayan kişilerin gönüllü olarak yapacağı araştırmalar artacak.
11- Karşı görüş: Sıradan insanların uzmanlara göre hata yapma oranı çok daha yüksek. Sonuçlar yanlı olabilir.

Yazarlar