Gündem Ortadoğu kadın konferansında kavga

Ortadoğu kadın konferansında kavga

31.05.2013 - 14:16 | Son Güncellenme:

DİYARBAKIR'da düzenlenen Ortadoğu Kadın Konferansı'nda Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Polit Büro Üyesi Leyla Halid arasında, İsrail-Filistin krizi yaşandı.Zana, Leyla Halid ismiyle büyüdülerini belirterek, "Filistin'in devlet olmasını haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail'in yok edilmesini istemiyorum. Bütün halklar bir arada iç içe yaşamalı birbirini kabul etmeli" dedi.

Ortadoğu kadın konferansında kavga

Zana'nın konuşmasına tepki gösteren Halid, Zana'nın gitmek istemesine tartışma çıkmaması için araya girenler tarafından önlendi.

Haberin Devamı

Halid, "Leyla Zana'nın söyledikleri kendi düşüncesidir. Ancak benim söylemlerimden yola çıkarak İsrail ile ilgili bahsettikleri beni kızdırdı. Filistin halkının yanında olması gerekiyordu. Ancak bizim yanımızda yer almadı. Biz her şeye rağmen İsrail'i istemiyoruz" dedi.Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin(DÖKH) düzenlediği BDP ve DTK’nın da desteklediği 3 gün sürecek olan 1'inci Ortadoğu Kadın konferansı Diyarbakır’da Green Park Oteli'nde başladı. Konferansa BDP'li kadın milletvekillerinin yanı sıra, Türkiye, Irak, Filistin, Tunus, Ürdün, Libya, Mısır, Hindistan, Cezayir, Yemen, Pakistan, İran gibi Ortadoğu'daki 25 ülkeden 250 kadın aktivisti katılırken, konferansta 8 dilde simultine çeviri yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan DÖKH aktivisti Fatma Kaşan, konferansı Paris’te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Sakine Şaylemez anısına düzenlediklerini belirterek, Suriye’den katılması beklenen 14 kadının sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle gelemediklerini söyledi.

DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden gelen kadınlarla kendi geleceklerini tartışacaklarını belirterek, "Kendi kaderimizi konuşacağız. Muhafazakarlaşan Ortadoğu’da ya özgürleşeceğiz ya da köleleşeceğiz. Değişimin yönünü demokrasi ve özgürlükten yana kullanarak değişimi gerçekleştirelim" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Biz kadınlar olarak Ortadoğu’nun tüm baharını yaşamasını istiyoruz. Bilinmelidir ki Ortadoğu’da kadın başarırsa herkes başarır. Kadın kaybederse herkes kaybeder. Kadının özgürlüğü demokratik bir geleceğin teminatıdır. Biz kışları bahara çevireceğiz" dedi.

İSRAİL-FİLİSTİN KRİZİ

Haberin Devamı

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Polit Büro Üyesi Leyle Halid, kadınların bir araya geldiğinde yer yerinden oynadığını belirterek, "Bugün Filistin şehitlerini, Sakine’yi ve diğerlerini anmak ve kucaklamak istiyorum. Bunlar hayatlarını bizim özgürlüğümüz için feda ettiler. Hapishanelerde işkence çektik. Oradan çıktık. Şimdi aktivist olarak hedefimize doğru ilerliyoruz. Bu bölge bugün fırtınalarla karşı karşıyadır. Biz halkımızın bir parçasıyız. Halklarımız zulümle karşı karşıya. Bu konferansın tabanı siyasi bir tabandır. Dolayısıyla biz bu konferansa şu gözle bakmaktayız. Bölgenin haritası yeniden çiziliyor. Siyonist İsrail’i Filistin topraklarından yok etmeliyiz. Burada Emparyalist planlama nedir. Onların yaltakçıları neler yapmaktadır. Kadınlar olarak bu plana karşı gelmeliyiz. Kadın olarak birleşmeliyiz. Diyarbakır, kadınlarına çocuklarına erkeklerine selam olsun. Onlar bir tarih yazdılar. Bu yolda ilerleme atılımlar yaptılar. Bu konferansta söylemleri pratiğe çevirelim. Halkların birliğini gerçekleştirelim" dedi.

ZANA: FİLİSTİN YARIM DEVLET

Haberin Devamı

Daha sonra kürsüye çıkan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, "Biz Leyla Halid ismiyle büyüdük. Ortadoğu’daki kadınların dünyadaki kadınların sorunundan farklı değildir. Filistin yarım devlet. Mısır devlettir. Tunus, Cezayir işgalci güçlerden kendilerini kurtararak özgürleşti. Şunu soruyorum Kürtler niye bu ülkelerin kadınlarının akıllarına gelmedi? Nasıl ki Arapça, Arapların diliydi. Kürtçe'de bizim dilimizdi. 40 milyon insan nasıl oluyor da bu coğrafyada yaşıyor ve hiçbir şeye sahip değil. Kendi diliyle eğitim görmesi yazık. Yüz yıl böyle geçmiş. Ortadoğu’daki devrimciler hiçbir soru sormadı. Niye biz bunlarla köprü kurmayalım. Biz devrimciyiz diyoruz. Bizim devrimci bakışımız burada ayrılıyor. En büyük devrim insan zihniyetinin değişmesidir. Irkçılıktan uzaklaşmak. Filistin sorunu yüreğimizi burkan bir sorundur. Köprüler kuracaksak birbirimizin varlığını kabul edeceğiz" dedi.

"İSRAL’İN YOK EDİLMESİNİ İSTEMİYORUM"

Haberin Devamı

Zana, Leila Khaled’in konuşmasından yola çıkarak bir fotoğraf ortaya koymak istediğini ifade ederek, "Filistin’in devlet olmasını haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail’in yok edilmesini istemiyorum. Bütün halklar bir arada iç içe yaşamalı birbirini kabul etmeli" dedi.Konuşmaların ardından Leyla Halid, Zana’nın oturduğu masaya gitmek istedi. Ancak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve bazı kadın aktivistler tartışma çıkmaması için araya girerek Khaled'i sakinleştirdi. Filistinli kadın aktivistler ise Leyla Zana’nın yanına gelerek söylemine karşı tepkilerini dile getirdi. Konferansa verilen kısa arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Halid, "Leyla Zana’nın söyledikleri kendi düşüncesidir. Ancak benim söylemlerimden yola çıkarak İsrail ile ilgili bahsettikleri beni kızdırdı. Filistin halkının yanında olması gerekiyordu. Ancak bizim yanımızda yer almadı. Biz her şeye rağmen İsrail’i istemiyoruz" dedi.

Leyla Zana ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Leila Khaled, bir mücadele kadını olmasına rağmen ve bu konferans Kürt kadınları tarafından yapılmasına rağmen ağzından tek bir Kürt kelimesi çıkmadı. Ben buna tepki gösterdim. İsrail’in Filistin işgaline karşıyız. Ancak, Her iki halkında iç içe yaşamasından yanayız. Neden tepki gösterdi anlamıyorum" dedi.