18.04.2018 - 11:23 | Son Güncellenme:
Tarih’e tanıklık etmiş kent: Semerkant
İpek yolunun önemli noktalarından olan Semerkant yüz yıllar boyunca başta tüccarlar olmak üzere birçok insanın uğradığı bir şehir haline gelmiştir. Emir Timur’un yaptırdığı saraylar, bahçeler, camiler bulunmaktadır. Ayrıca Emir Timur ve ailesinin mezarları da Semerkant şehrinde bulunmaktadır. Sadece tarihi ile değil yapıların mimarisi ile de göz kamaştıran Semerkant şehri bilim ve kültür konusunda da tarih boyunca merkez olarak benimsenmiştir. Semerkant şehrinde hâlâ devam eden nakış, ipek dokumacılığı, seramik sanatı, bakır işlemeciliği gibi birçok gelenek var. Geleneklere bağlı kalarak üretilen herhangi bir eşyayı sevdiklerinize hediye ederek onları mutlu edebilirsiniz. Eğer tarihe ilgisi olan biriyseniz gezinize Semerkant şehrinden başlamanızda fayda var.
Orta Asya’nın en önemli şehirlerinden biri: Buhara
Buhara şehri de Semerkant kadar tarihle iç içe yaşamış bir şehirdir. Büyük Kalon Minaresi, Ark Kalesi gibi hayranlık uyandıran tarihi mekanlar Buhara şehri ile özdeşleşmiş yapılardır. Birçok Türk devletinin sınırları içerisinde bulunmuş, İslamiyet için Kudüs ve Mekke’den sonra en önemli şehir olan ve Tatar, Kazak, Tacik, Uygur, Türkmen ve Özbek gibi Türk soyundan insanların bir arada yaşadığı güzide bir şehirdir. Kozmopolit bir şehir olmasından dolayı farklı kültürlerin birleştiği şehir Buhara’da kurulan pazarlar eğlenceli ve renklidir. El işlemesi ürünlerin de bulunduğu Buhara pazarlarından dostlarınız için güzel hediyeler satın alabilirsiniz. Ayrıca Buhara’da Lebi Havuz Meydanı adı verilen yerde Nasreddin Hoca heykeli bulunmaktadır.
Özbekistan Cumhuriyeti’nin yemekleri de tarihi kadar ilgi çekicidir
Özbekistan Cumhuriyeti’nde yemek kültürü pilav ağırlıklıdır. Her yöreye ait ayrı ayrı pilav yemekleri bulunmaktadır. Bölgeden bölgeye değişen pişirme teknikleri ve farklı malzemelerden yapılan pilav yemekleri düğün, yaz, kış ve bayram gibi dönemsel olarak da farklılık göstermektedir. Özbekistan Cumhuriyeti’nde at eti de yenilmektedir. At, balık, kaz, koyun gibi birçok hayvanın eti ile yapılan pilavlar sadece pirinç ile değil farklı tahıl ürünleri ile de yapılmaktadır. Tarıma dayalı bir ülke olduğu için Özbekistan Cumhuriyeti’nde sebze ağırlıklı yemekler büyük öneme sahiptir. En ünlü yemeklerinden biri börülce türü ile yapılan Maş’tır. Yanında pişirilen malzemeye göre isimi değişen Maş yemekleri örneğin kabak ile yapılırsa ismi Maş Kabak olur. Samsa yemeği de Özbekistan Cumhuriyeti’nin bilinen yemeklerinden biridir. Yumurta, soğan, kuzu eti gibi malzemeler ile fırında pişirilen Samsa yemeğini Özbekistan’a gittiğinizde mutlaka deneyin.