Gündem Paul Allen: Microsoft’un perde arkasındaki kurucusu

Paul Allen: Microsoft’un perde arkasındaki kurucusu

26.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Paul Allen: Microsoft’un perde arkasındaki kurucusu

Microsoft’u Bill Gates, tek başına değil 1975’te ortağı Paul Allen ile birlikte kurdu. Şirket kurulurken Paul Allen 22, çocukluk ve lise arkadaşı Bill Gates ise 19 yaşındaydı. Paul, 2011’de anılarını yazdığı Fikir Adamı adlı kitabında; Gates’in ticari hırsının boyutunu açıkladı. Bir röportajda Paul; “Ben teknolojik projelerimi Bill’e anlatırdım ama o çoğunu ticari açıdan başarılı bulmazdı” demişti.

Haberin Devamı

Microsoft şirketi, Allen’in bu projelerinden birinin gerçekleşmesi sayesinde kuruldu. Paul; lisedeyken bilgisayarların çok küçüleceğini ve evlerde kullanılacağını hayal ederdi. Gates, Boston kentinde Harvard’da okurken Allen aynı kentte bir şirkette çalışıyordu. Allen, 1974’te, Popular Electronics Dergisi’nde ilk kişisel bilgisayar olan Altair 8800’ün reklamını görünce dergiyi Bill Gates’e gösterip “Hayal ettiğimiz bilgisayar bu” dedi. Allen’in düşüncesi, küçük Altair bilgisayarına bir yazılım dili geliştirip dev bilgisayarların yaptığı bazı işleri Altair’e yaptırmaktı.

Paul, yıllar sonra “5 dakika sonra programı yazmaya karar verdik, daha olgun olsaydık yazamayız deyip bırakabilirdik” demişti. Hazır bir yazılımları olmadığı halde Altair şirketini arayıp “Bizim yazılım dili (BASIC) bilgisayarınızı çalıştırır” dediler. Şirket onaylayınca 2 ay çalışıp yazılımı tamamladılar ama test edecek bilgisayarları yoktu. Paul hazırladığı simülatörde yazılımı test etti ve yazılımlarını şirkete götürüp Altair 8800’e yükledi. 2+2’nin sonucunu sorup bilgisayardan doğru cevabı aldı. Bir röportajda “4 sayısını görünce kendimi Ay’a gitmiş gibi hissettim” demişti. İkili 1975’te Microsoft’u kurup dev bir yazılım şirketi yaptı.

Haberin Devamı

Ayrılma nedeni

Allen, uzun süre Gates ile aralarındaki gerginlik hakkında konuşmadı. Bir röportajda, şirketi kurarken Gates’in kendi hissesinin yüzde 60, Paul’ün hissesinin yüzde 40 olmasını istediğini anlattı. Paul “Bill şirketteki herkesin aralıksız çalışmasını ister, bana ve çalışanlara bağırıp çağırarak iş yaptırmaya çalışırdı” dedi. Ortaklık ilişkisinden rahatsız olan Paul, 1982’de Hodgkin Lenfoma hastalığına yakalandı. Paul kanserle mücadele ederken, bir gün Gates’in şirket yöneticilerinden Steve Ballmer ile konuştuğunu duydu.

Gates, ortağı Allen’in hisselerinin değerini neredeyse sıfırlamak için plan yapmaktaydı. Bu konuşmayı Paul’ün duyduğunu fark eden Steve, aynı akşam Allen’in evine gidip özür diledi ama Gates özür bile dilemedi. Paul, 1983’te şirketten istifa etti ama hisselerini korudu. Serveti 2018’de 21,7 milyar dolardı ve dünyanın en zengin 44. kişisiydi. Paul, yaşamını bilim ve teknoloji ile hayır işlerine adadı. Uzay ve havacılığa ilgi duyduğu için eski savaş uçakları toplayıp onararak bir müze kurdu. İlk bilgisayarların sergilendiği Yaşayan Bilgisayarlar; Popüler Kültür, Doğa Tarihi ve Bilim müzelerini, Allen Beyin Araştırmaları, Allen Yapay Zekâ ve Hücre Bilimi enstitülerini kurdu. Afrika’daki Ebola salgınını durdurma çalışmalarına en yüksek bağışı yaptı. Uzaya ilk kez bir sivil astronotla çıkan SpaceShipOne adlı uzay aracını, uçak tasarımcısı Burt Rutan ile geliştirdi. Bu uzay aracı 4 Ekim 2004’te yerden 115 kilometre yukarı çıkıp geri dönmeyi başardı. Paul, 2011’de 6 motorlu bir uçağın taşıdığı özel roketin uçaktan ayrılıp roket motoruyla uzaya çıkarak Dünya’nın yörüngesine gireceği Stratolaunch projesini başlattı. Stratolaunch, yılda 6-10 uçuş yaparak uzaya turist taşıyacak. Paul, çeşitli kurumlara 2 milyar dolarlık bağış yaptı ve 2010’da servetinin en az yarısını hayır işlerine harcayacağını ilan eden bir belgeyi imzaladı. Paul Allen 2009’da non-Hodgkin Lenfoma hastalığına yakalandı ve tedavi edildi. Ancak hastalık 2018’de tekrarlayınca 18 Ekim 2018’de 65 yaşında yaşamını yitirdi.