Gündem Ramazan ayında ilaç kullanımı

Ramazan ayında ilaç kullanımı

13.05.2018 - 13:16 | Son Güncellenme:

İlaçlar, sağlığımız için bize verilen takviyelerdir. Sağlık alanında uzmanlaşmış kişilerden ve gerekli tespitler yapıldıktan sonra, hatta her hastanın durumuna özel olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. İslam’ın farzlarından biri olan ve Ramazan ayında tutulan oruç, inançlı kişilerin geçerli bir sebepleri yoksa yerine getirmeleri gereken bir görevdir. Geçerli sebeplerden bir tanesi olan sağlığın oruç tutmaya müsait olmamasıdır. Bu kişilerin uzman kontrolünde oruç tutma görevini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Ramazan ayında ilaç kullanımı

İlaçların alım saatleri önemli

Haberin Devamı

Bazı ilaçların gün içindeki tüketim sayısı bir veya iki gibi az sayılarda olduğu gibi, bazılarınınsa birkaç tane ve daha fazladır. Bu gibi durumlarda yirmi dört saatlik zaman diliminde eşit paylaşmalar yapılmaktadır. Özellikle yaz mevsimine denk gelen ramazan ayında günlerin uzun olmasından dolayı gün içinde birden fazla ilaç içenler bu konuda sıkıntıya düşmektedir. Antibiyotik gibi saatli alınması gereken ilaçlar özellikle büyük hassasiyet gerektirmektedir. Bu gibi ilaçlar biyolojik saatimize göre mutlaka zamanında takviye gerektirmektedir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız

Her ne sebepten her ne ilaç kullanıyorsanız kullanın eğer düzenli olarak her gün içtiğiniz bir ilaç varsa oruç tutarken ilaç alım saatlerini sahur ve iftar vaktine göre ayarlayıp ayarlayamadığınızı doktorunuza veya eczacınıza sormalısınız. İlaç alım saatlerinde problem çıkmasa bile sağlığınız uzun saatler aç kalmanıza müsait olmayabilir. Doktorunuz bunun hakkında size uyarı yaparsa onu da dikkate almalısınız, kendi bildiğiniz yoldan şaşmamak gibi yanlış hareketlerde bulunmamalısınız. Çünkü yapılan her hatalı tedavi, hastalığınızı daha fazla çıkmaza sokabilir.

Haberin Devamı

İlacınızın hangi hastalığın tedavisi için olduğu unutulmamalıdır

Mevcut bir hastalığınız var ki ilaç kullanıyorsunuz. Hastalığınızı kötü yönde etkileyecek davranışlar oruç tutmanın beraberinde sizinle geliyorsa dikkatli olmalısınız. Beslenme, yeterli uyku, az stres ve dinlenme gibi ilaçla beraber tedaviye büyük oranda yardım eden durumlar oruç tutarken göz önünde bulundurulmalıdır. Dini açıdan da sağlık engelinizin olması üzerinizden oruç yükümlülüğünü kaldırmaktadır. Çok önemli bir uyarı da ilaç kullanımı ile artan su ihtiyacı hakkındadır. Özellikle oruç tutan ve düzenli ilaç tüketen bireylerin günlük su içme miktarını kesinlikle atlamaması gerekmektedir.