Gündem Rum Yetimhanesi için 2022 umudu

Rum Yetimhanesi için 2022 umudu

11.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yıllarca süren ihmal nedeniyle çürümeye terk edilen İstanbul Büyükada’daki Rum Yetimhanesi için umut doğdu. The Art Newspaper’ın haberine göre Ortodoks Hıristiyanların ruhani lideri Patrik Bartholomeos’un da aralarında bulunduğu bir grup, harap Rum Yetimhanesi’ni ziyaret etti.

Rum Yetimhanesi  için 2022 umudu

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük ahşap binası olan Rum Yetimhanesi’ni kurtarmak için onlarca yıllık ihmalden sonra korumacılar, sanatçılar ve dünyadaki Yunan Ortodoks Hıristiyanlarının ruhani lideri güçlerini birleştirdi.

Restorasyon başlayacak

122 yaşındaki yapının restorasyonu, Europa Nostra’nın en çok tehdit altındaki miras alanları listesine dahil edilmesinin ardından 2022’de başlayabilir. Ancak restorasyon projesinin başlaması 40 milyon Euro civarında olması beklenen restorasyon bütçesinin bağış kampanyasıyla toplanmasına bağlı. Mülk sahibi ve patrikhaneyi temsil eden Laki Vingas, restorasyon projesinin kurtarma çabaları olduğunu söyledi.
Vingas, “Yetimhanenin acı bir geçmişi var. İstanbul’un mirasının bir parçası ve topluluğumuzun onu koruma sorumluluğu var. Bu binayı kaybedemeyiz ve bu yüzden onu hayatta tutmanın bir yolunu bulacağız” dedi. İstanbul Büyükada’da bir tepenin üzerindeki 206 odalı yetimhane, Fransız-Osmanlı mimar Vallaury tarafından tasarlandı.