Gündem Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç, son yolculuğuna uğurlandı

Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç, son yolculuğuna uğurlandı

17.11.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:

Şair, yazar Sezai Karakoç, Şehzadebaşı Camii'nde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Şair, yazar Sezai Karakoç dün İstanbul'daki evinde 88 yaşında yaşamını yitirdi. Karakoç için bugün ikindi vakti şiirine konu ettiği Şehzadebaşı Camii'nde tören düzenlendi.

Haberin Devamı

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili Binali Yıldırım, TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile yakınları ve sevenleri katıldı. Karakoç için cenaze namazı kılındı, helallik alındı. Karakoç törenin ardından Şehzadebaşı Camii'nin haziresine defnedildi.

Haberin Devamı

 "VASİYETİ BURASIYDI, VASİYETİNE DE KAVUŞMUŞ OLDU"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Söyleyeceğimiz her şeyin özeti vuslata kavuştu. Kendi ifadesiyle 'dünya zindanından' kurtuldu. Sevgilisine kavuştu. Allah rahmet eylesin. Vasiyeti burasıydı, vasiyetine de kavuşmuş oldu. O aslında bir miras da bıraktı. 88 yıllık hayatının yarım asırdan fazlasını tamamen eserlere ve gençleri yetiştirmeye, inandığı doğrultuda bir diriliş destanı uğruna bütün hayatını feda etti. O diriliş de aslında milletimizin ayağa kalkması, güçlenmesi. İnşallah daha güzel günleri hep birlikte göreceğiz millet olarak da memleket olarak da. İnşallah yeni Sezai Karakoç'larla yolumuza devam edeceğiz. Onun defteri de hep açık kalacak bu anlamda" dedi.

"BİZLERE BIRAKTIĞI ESERLERİ HEPİMİZ İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Aslında bugün bir duası da kabul oldu. Bugün Şehzadebaşı'na ebedi istirahatgahına çekildi. Buradan bütün sevenlerine, edebiyat dünyasına, başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun dedi. Binali Yıldırım, "Şair, yazar, düşünür, çok önemli bir değeri kaybettik. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Hayatı boyunca düşündüklerini kendi yaşamına da uygulayan ve sıratı müstakim üzerine hayatını tamamlayan Sezai Karakoç, büyüğümüze Allah'tan rahmet diliyorum. Onun yokluğunu çok özleyeceğiz. Ama bizlere bıraktığı sadak-i cariyesi, kitapları, eserleri gençlerimiz başta olmak üzere hepimiz için yol gösterici olacaktır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"ESERLERİYLE DAİMA BİR NESLE IŞIK TUTACAKTIR"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, "Milletimizin, ülkemizin başı sağ olsun. Özellikle diriliş neslinin yetişmesinde çok büyük emeği geçen dava insanıydı Sezai Karakoç. Özellikle yazdığı eserlerle, şiirlerle ve çıkardığı kitaplarla daima bir neslin yetişmesine gayret gösterdi. Bugün toprağa verdik, çok güzel bir 'Şehzadebaşı' şiiri de var, her şiiri öyle. 'Dünya sürgünümü uzatma' diye dua etti. Af dileyerek hep yaşadı ve güzel bir hayat yaşadı. Eserleriyle güzel bir hayat yaşadı. Eserleriyle daima bir nesle ışık tutacaktır. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun, milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

"Bir anlamda manevi vasiyetiydi bu. Benim bildiğim kadarıyla yazılı, mektup bir vasiyeti yoktu ama herkes mana olarak şiirinden buraya defnedilmek istediğini zaten çıkarmıştı. Bugün de nasip oldu, hamdolsun son dileğinin yerine getirilmiş olması, buraya defnedilmiş olması da son derece manidar. Sezai Bey geleneğe çok derinden, köklerinde bağlı ama geleneği fosilleştirmeye karşı çıkan bir düşünürdü. 'Amaç geleneği seyretmek değil, diriltmek olmalı' derdi hep. O geleneğin en önemli, en güzel eserlerinden birisinde, burada Şehzadebaşı Camii'nin haziresinde defnedilmesi ayrıca anlamlı. İnşallah dua edeni, ziyaret edeni, okuyanı, takip edeni bol olsun."

Karakoç'un arkadaşı Prof. Dr. Turan Koç, "Hem bilge, hem de dile, önem veriyordu. Böyle bir büyüğümüzün yolculuğundayız şu anda. Ruhu şad olsun" dedi.

Sezai Karakoç "Şehzadebaşı'nda Gün Doğmadan" şiirinde "Yerleşecek yer aramamak, caminin avlusunda, soğuk bir taşa oturmak, gün doğmadan Şehzadebaşı'nda" satırlarına yer vermişti.