Gündem Servislerde ‘güvenlik’ şartına 5. erteleme

Servislerde ‘güvenlik’ şartına 5. erteleme

06.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Okul servislerine kamera ile sensörlü koltuk zorunluluğu getiren ve daha önce dört kez ertelenen yönetmelik hükümleri bir kez daha ertelendi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile 4 yaşından büyük servis araçları, daha yeterli güvenlik önlemi olmadan çalışmaya devam edebilecek.

Servislerde ‘güvenlik’ şartına 5. erteleme

MİTHAT YURDAKUL Ankara - İzmir’de 3 yaşındaki Alperen Şahin, 2017’de okul servisinde unutulmuş ve havasızlıktan yaşamını yitirmişti. Olayın ardından dört bakanlığın hazırladığı yönetmelik 25 Ekim 2017’de yayınlanmıştı. Yönetmelikle, servisler için araç içi kamera, sensörlü koltuk ve üç nokta emniyet kemeri zorunlu hale getirilmişti. 2018 model öncesi araçlar için ise bir yıl süre tanınmıştı. Sonrasında bu düzenleme üç kez ertelendi. Geçtiğimiz yıl 2018 model öncesi araçlar için bu zorunluluk kaldırıldı. Danıştay, Eğitim-Sen’in başvurusu üzerine bu muafiyeti kaldıran kararın yürütmesini durdurdu. Kararla, bu yıl, 4 yaşından büyük servis araçlarının, standartları karşılama gerekliliği doğdu.

Haberin Devamı

Üç nokta emniyet kemeri

Ancak, Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle söz konusu araçlara en az iki yıl daha süre tanındı. Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin geçici 2. maddesinde yer alan hükümlerde şu şartlar bulunuyordu: “Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler; tüm koltukları görecek şekilde Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ekinde belirtilen standartlara uygun, iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulacak. Araçlarda iç mekânı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacak.”

Haberin Devamı

Son değişiklikle yaklaşık 85 bin kadar okul servisi, gerekli standartları karşılamadan hizmet vermeye devam edebilecek.