Gündem Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

08.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremle birlikte soğuk havanın da vurduğu Malatya’da kurtarma ekiplerinin ve yardımların kente ulaşımı ve dağıtımında güçlük çekiliyor... Zorlu hava şartlarında sabaha kadar çalışmalarını sürdüren ekipler depremden saatler sonra birçok vatandaşı sağ olarak enkazdan çıkardı... 8 yaşındaki Sadiye Öztürk, telefonla konuştuğu ekiplere kendisinin ve babasının yerini tarif ederek enkazdan 25 saat sonra kurtarıldı...

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Malatya’da arama kurtarma çalışmaları zorlu hava koşullarıyla birlikte ikinci gününde aralıksız sürdürdülüyor. Gece hava sıcaklığının eksi 3-4’lere kadar düştüğü Malaya’da enkazlardan çıkarılan mucize hayatlar depremzedeler için bir nebze de olsa sevinç yaratıyor. Ciritpınar Mahallesi’ndeki Zorlu Apartmanı enkazında kalan 12 yaşındaki Aysima, 42 saatin ardından kurtarıldı. Yeşilyurt ilçesindeki yıkılan 5 katlı bir apartmanın enkazından da Necmettin Korkmaz (71) ile eşi Aysel Korkmaz (63), 42 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Yaşlı çiftin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. 7 katlı Özpolatlar Apartmanı’nın enkazı altında kalan Sebahat Sarıbaş ile Muhammet Oğuz Sarıbaş 42 saat, Öykü Doğan 43 saat, Fatma Sarıbaş ise 45 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Amasya’dan uçakla Malatya’ya gelen 57 madencinin sürdürdüğü arama kurtarma çalışmalarında bir vatandaşı enkazdan saatler sonra yaralı olarak kurtardı. Yine çöken bir binada mahsur kalan 3 yaşındaki Meryem ile babası ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kurtarıldı.

Haberin Devamı

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

Ekiplere yerini tarif etti

Ordu İtfaiyesi Arama Kurtarma ekipleri ise depremden 25 saat sonra Malatya’da 8 yaşındaki Sadiye ile babası Şahin Özdemir’i enkazdan sağ olarak kurtardı. Enkaz altında saatlerce kalan minik Sadiye ekiplerle telefonla konuşarak babasının ve kendisinin bulunmasını sağladı. Ekiplerin titiz çalışmaları sonucu 25 saat sonra kurtarılan 8 yaşındaki Sadiye’nin ilk sözleri ise yürek burktu. Sadiye, bahçeye çıkmak için hazırlandıkları sırada annesinin farklı bir odada depreme yakalandığını ve enkaz altında kaldığını söyledi. Küçük kız, “Annem kaçamadı. Annem yanımızdan ayrıydı. Bize eşya almak için yatak odasına gitmişti bahçeye inecektik. Annemden hiç ses gelmiyor. Annemin elini çektim, tuttum sonra elimi bıraktı. Ondan sonra daha hiç elimi tutmadı. Annem enkazın altında kaldı” sözleriyle yürekleri dağladı. Diğer kurtarma çalışmaları ise şöyle:

Haberin Devamı

* Yeni Boztepe Caddesi’ndeki Özlem Otel’de enkaz altında kalan Fırat Uyan (22), ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 19.5 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında kalan bir kişi, ayağı kesilerek kurtarılabilirken, kent merkezinde bulunan 4 katlı otel ise onlarca vatandaşa mezar oldu.

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

Yasemin Karakurt enkazdan sağ kurtarılan şanslı vatandaşlardan biri oldu.

* Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 11 voleybolcu ile 4 ampute futbolcunun kaldığı belirtilen Battalgazi ilçesi Kırçuval Otel’de de kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar, iş makinelerinin desteği ile yoğun kar yağışı nedeniyle güçlükle sürdürülüyor.

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

12 yaşındaki Aysima 42 saatin ardından sağ olarak kurtarıldı.

* Malatya’ya giden Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Polis Arama Kurtarma (PAK) ekibi, enkaz bölgelerinde çalışma yaptı. Enkaz altında kalan 7 kişiye ulaşılarak sağ kurtulmaları sağlandı.,

ÇADIRLARDA ZOR GECE

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

GÜLDEN ÇOKTAN/MALATYA- Malatya’da evleri zarar gören vatandaşlar, kentte kurulan çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Sevinç ve acı birlikte yaşanıyor

Gece eksi derecelere düşen hava sıcaklığı depremzedelere zor anlar yaşatıyor. Depremzedeler gıda ve ısınma probleminin hızla çözülmesini istiyor. AFAD tarafından kurulan çadırların her birinde 10’un üzerinde kişi kalıyor. Kent genelinde gıdaya ulaşmak imkansız olduğu için vatandaşlar, yiyecek konusunda da sıkıntı yaşıyor. Su bile bulmakta güçlük çeken depremzelerin arasında bebekler ve yaşlılar da var. Duruma isyan eden vatandaşlar, acil yardım bekliyor. Çorba ve ekmek dağıtımı yapılırken izdihamlar yaşanıyor. Hamza Karabekir, “Battaniyemiz yok. İki kişi bir battaniyeye sarılıyoruz. Lütfen ısınma ve gıda noktasında bize yardım edilsin” dedi. Muharrem Alkılıç, “Çadırda 10 kişi kalıyoruz. Soğuk, üşüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

25 saat sonra kurtarıldı

Yeşilyurt’ta bulunan Avşar Otel’de yürütülen çalışmalar da enkaz altında iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 26 yaşındaki Ferhat Güler ise 25 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında 10 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Çöken otelde depremin yaşandığı akşam düğün olduğu ve çok sayıda kişinin konakladığı öğrenildi.

İlk sözleri ‘Seda nerede?’ oldu

Haberin Devamı

*Yeşilyurt Özalper Mahallesi’nde bulunan 4 katlı Hayat Sitesi de yıkılan binalar arasında yer alıyor. Enkaz altında yaklaşık 21 kişinin olduğu tahmin ediliyor.

İlçedeki bir hapishaneden 21 yaşındaki Sedef Esen 20 saatin ardından yaralı olarak hapishaneden çıkarıldı. Sedef Esen’in ilk sözleri “Seda nerede” diyerek kardeşini almak oldu. Kardeşinin de babası gibi enkazlardan sağ çıkarıldığı, ancak annelerinin cansız gövdesine ulaşıldığı öğrenildi.

*Eksi 3-4 derecede kurtarma çalışmalarını takip eden İsmail Kuplu, “Ailemden beş kişi cehennemin altında. Hiç haber yok” dedi.

 

Yazarlar