Gündem ‘Sokaktaki kişi değil Hrant Dink’

‘Sokaktaki kişi değil Hrant Dink’

13.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada olay tarihinde İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı olan Vedat Yavuz, Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin F4 bilgi notunun C Şube’ye geldiğini söyledi.

‘Sokaktaki kişi değil Hrant Dink’

İstanbul 14. Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Ali Öz, Reşat Altay, Erhan Tuncel, Gazi Günay ve Murat Bayrak geldi. Tutuklu sanık Ramazan Akyürek Silivri Cezaevi’nden başka suçtan tutuklu sanık Yavuz Karakaya ise Sincan Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel ile Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz tanık olarak dinlendi.

Haberin Devamı

Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, olay tarihinde İstihbarat Dairesi Başkan yardımcısı olduğunu belirterek, “Sabri Uzun bey daire başkanımızdı. Ben, istihbarat daire başkan yardımcısıydım. F4 bilgi notu (Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin bilgi notu) geldiğinde o konuda bilgi sahibi olacak pozisyonda değildim. 2007 Temmuz ayında İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan ayrıldım. Haber alma bölümüne o tarihte Necmettin Emre bakıyordu. Ama benim bildiğim kadarı ile onun da bilgisi yoktu. Sabri Uzun başkanımızın da böyle bir not geldiğinden haberi yoktu. Haber notu C Şube’ye gelmiş. O tarihte Ali Fuat Yılmazer C Şube’nin müdürüydü. F4 yazısından yanlış hatırlamıyorsam İstanbul’da savcı gösterince haberdar oldum. F4’ün geldiği tarihte idari işlerle ilgileniyordum. Gelen belge karşılığı olan şubeye gider. Bu konuyla ilgili şube de C Şubedir.”

Haberin Devamı

‘Sokaktaki kişi değil Hrant Dink’
‘Eylem ses getirecek’

Bilgi notundaki ses getirecek eylem sözlerinin hatırlatılması ve daha önce verdiği ifadesinde üst düzey eylemden neyi kast ettiğinin sorulması üzerine tanık Yavuz, “Burada olayı hedef alınan kişiye göre değerlendirmek gerekir. F4’de ismi geçen kişi Hrant Dink. Yanlış hatırlamıyorsam bazı provokatif hareketler o tarihte mevcuttu. ‘Ses getirecek eylem yazmış’. Bu kişi sokaktaki vatandaş değil, Hrant Dink, bunu böyle değerlendirmek lazım.” dedi.

Tanıktan Akyürek’e sorular

Duruşmada Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile Vedat Yavuz arasında, istihbarat, sorumluluk alanı ve görev tanımıyla ilgili tartışmalar yaşandı. Akyürek, İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Necmettin Emre döneminde 9 tamim, tanık Vedat Yavuz’un yardımcılık döneminde ise 6 tamim hazırlandığı belirterek, imzasının olduğu Dink ile ilgili 12 Ekim 2006 tarihli tamimi görüp görmediğini Yavuz’a sordu. Yavuz’un “Hayır” yanıtı üzerine Akyürek, “Tamimleri alan ve bilgilere vakıf olan İstanbul ya da Trabzon’da istihbarat şube müdür olsanız ne yapardınız?” diye sordu.

Yavuz da, “Şube müdürü olsam, başkanlıkla ve Trabzon ile ivedi temasa geçerdim. F4 değerlendirmesi geldiğinde, başkan ve C Şube müdürüyle direkt temasa geçerdim. İşin kaynağı olan Trabzon’la istişare kurardım ya da Trabzon’a yazı yazıp, telefonla İstanbul’u bilgilendirirdim. Tamimle ilgili asayiş ve güvenlik anlamında tedbir alınır. F4’ün üzerine bu tamim gelirse başkanın (Ramazan Akyürek) ilgili illerle temasa geçmesi lazımdı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Sokaktaki kişi değil Hrant Dink’
Yavuz, Akyürek’in, “Siz başkan olsanız benim yerime ne yapardınız?” sorusuna karşılık ise, “Beni Samsun’a gönderdiniz. 3 gün beni orada bekletmenin anlamı ne? 3 gün sonra dönüp istihbarat şubenin kapısından giriyorum, mülkiye müfettişleri çıkıyorlar oradan. Sizin aklınıza ne gelir? Hayır gelmez ki şer gelir” dedi.