Gündem ABD'den Ege'yi karıştıracak plan! Türkiye'den yakın takip

ABD'den Ege'yi karıştıracak plan! Türkiye'den yakın takip

11.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

2024 savunma bütçesi taslağına eklenen madde ABD'nin Girit ve Dedeağaç’ın ardından Ege adaları için harekete geçtiği yorumlarına neden oldu. Bu gelişme Yunan medyasında geniş yer bulurken, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından konuyla ilgili açıklama gecikmedi.

ABDden Egeyi karıştıracak plan Türkiyeden yakın takip

AYDIN HASAN - Milli Savunma Bakanlığı; ABD’nin, Ege Adaları’na yeni askeri üsler kuracağıyla ilgili Yunan basınında yer alan iddiaları yakın takibe aldı.

ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat vekil Grace Meng’in önerisiyle 2024 savunma bütçesi taslağına “Ege Adaları başta olmak üzere Yunanistan’da yeni ABD üsleri kurulması için araştırma raporu yazılması” maddesini eklemişti. Bu gelişme Yunan basınında Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki Dedeağaç’ta ve Girit’te bulunan askeri üssünden sonra Ege ve Akdeniz’deki diğer adalarda da üs kurmak isteyen ABD’nin harekete geçtiği yorumlarına neden olmuştu.

Haberin Devamı

'BOĞAZLARIN STRATEJİK ÖNEMİNİ AZALTMAK'

Pentapostagma gazetesi, ABD’nin Ege Adaları’nda yeni üsler kurma girişimini “Rusya’yı ve Türkiye’yi kontrol etmek, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının stratejik önemini azaltarak Yunanistan’ın rolünü yükseltmek” olarak değerlendiren bir haber yayınlamıştı.

"KESİN KARAR YOK"

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği yasa tasarısına göre ABD’nin Ege Adaları’nda yeni üsler kuracağına dair bilgiler konusunda, “Biz savunma ve güvenlik konusunda ülkemizin etrafında meydana gelen tüm gelişmeleri takip ediyoruz. Ve değerlendiriyoruz. Üs kurulması konusunda şu anda kesinleşmiş bir karar yok. Ama biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

OLUMLU HAVA SÜRÜYOR

MSB kaynakları, Yunanistan ile Güven Artırıcı Önlemler Toplantıları’na dikkat çekerek, “Yunanistan ile son dönemde ortaya çıkan olumlu havanın devam ettirilmesine yönelik her iki taraf da çaba sarf ediyor” ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORU İÇİN DİPLOMASİ SÜRÜYOR

Tahıl girişimi ile ilgili diplomatik çabaların da sürdüğünü belirten kaynaklar, “Tahıl koridoru konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bütün ilgili Bakanlık ve kurumlar koordineli olarak çalışmalarına devam ediyor. Her kurum kendi muhataplarıyla görüşmeler yapıyor” bilgisini verdi. MSB yetkilileri, “Karadeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülkelerden biri olarak başından beri kıyıdaş ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşamasından yana olduğumuzu dile getiriyor, mevcut güvenlik dengesinin ‘Bölgesel Sahiplik İlkesi’ çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz” vurgulamasını yaptı.

ANAFARTALAR ZAFERİ'NİN 108. YIL DÖNÜMÜ

Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası’na karadan çıkarma yaparak boğaza ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri’nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos 1915 Anafartalar Zaferi’nin 108 yılı kutlandı. Gelibolu Yarımadası’ndaki Conkbayırı’nda Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da katıldı. Törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu. (ÇANAKKALE DHA) 

Haberin Devamı

ABDden Egeyi karıştıracak plan Türkiyeden yakın takip