Dünya ABD gizledi, Yunanistan yayınladı! Uçak gemisinin üstünde

ABD gizledi, Yunanistan yayınladı! Uçak gemisinin üstünde

02.08.2023 - 14:35 | Son Güncellenme:

Doğu Akdeniz'e gelen dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un fotoğrafları Yunan genelkurmay başkanlığının resmi sitesinde yer aldı ancak ABD tarafında bir karartma var.

ABD gizledi, Yunanistan yayınladı Uçak gemisinin üstünde

Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias'ın askeri üsleri teftişinde yayımlanan fotoğrafların yol açtığı skandalla çalkalanan Yunanistan'da, genelkurmay başkanlığının internet sitesinde ise gözden kaçmayacak paylaşımlar var.

Haberin Devamı

Orman yangınları nedeniyle bir üsteki F-16 jetlerini tahliye etmek zorunda kalan Yunanistan'da, Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın talimatıyla yardımcısı yangın teftişine çıktı. İlk gün Selanik, Gümülcine ve Larissa'daki üsleri ziyaret eden Bakan Yardımcısı Hardalias'ın resmi sitede yayımlanan fotoğrafları, tam 64 dakika sonra güncellendi. Fotoğraf sayısı 29'dan 28'e inen albümde, sansürsüz yayımlanan haritanın bulanıklaştırılarak yeniden paylaşıldığı görüldü.

Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki bazı gizli üslerini ifşa eden hassas hata, beklendiği gibi Hardalias'ı ülkenin en çok konuşulan insanı haline getirdi ve muhalefet partileri siyasetçiye ateş püskürdü. Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde iki gündür yalnızca Bakan Dendias'a dair paylaşımlar dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

SON DÖRT GÜN

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde ise yalnızca son dört günde yayımlanan kareler Doğu Akdeniz cephesinde yeni bir şey olmadığını kanıtlıyor. 2020 yazındaki krizden bu yana zaman zaman ısınan Doğu Akdeniz'de ilk günlerden itibaren Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, geride kalan üç yılda Ege Denizi'nde kuzeyden güneye çok sayıda üsse yerleşti.

ABD gizledi, Yunanistan yayınladı Uçak gemisinin üstünde

Yunan ordusuyla sayısız tatbikat yapıp dönemin Savunma Bakanı Mike Pompeo'yu Girit Adası'na yollayan Washington yönetimi, özellikle Girit'teki Suda Üssü'nü Doğu Akdeniz operasyonlarının merkezi haline getirdi. Kuzey Ege'deki Dedeağaç'ı ise Balkanlar için lojistik limanı olarak kullanan ABD ordusu, bu yılın Şubat ayında ise bir çizgiyi daha aşıp uçak gemisi USS George H.W. Bush'u Ege Denizi'nin ortasına, Atina'ya konuşlandırdı.

Yanı sıra Washington yönetimi, Güney Kıbrıs'a on yıllardır uyguladığı silah ambargosunu iptal etti. Washington'ın Doğu Akdeniz hamleleri birçok kez Ankara'nın tepkisini çekerken, Yunanistan ise Türkiye'nin ABD'den F-16 uçağı satın almasını engellemek için canhıraş bir çaba gösteriyordu.

2023 yazında Ege Denizi sakin bir yaz geçiriyor, Ankara-Atina hattında tansiyon son üç yılın en düşük seviyesinde. Ancak Yunan ordusu ve ABD'nin Ege Denizi'ndeki faaliyetleri hız kesmedi. Yaz boyunca Amerikan ve Yunan orduları birçok kez ortak tatbikat yaparken, özellikle Temmuz ayının son haftası itibarıyla artan bir yoğunluk var.

Haberin Devamı

F-16'LAR VE F-18'LER

Yunan Genelkurmay Başkanlığı, Volos'ta helikopterlerin sahne aldığı özel kuvvetler tatbikatının ardından bugün Amerikan uçak gemisi USS Gerald R. Ford ile Yunan jetlerinin gövde gösterisini yayınladı. Mora Yarımadası açıklarına 24-25 Temmuz tarihlerinde gelen ABD'nin en yeni ve en gelişmiş uçak gemisi USS Gerald R. Ford'dan havalanan jetlere Yunan savaş uçakları eşlik etti.

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Resmi açıklamaya göre, dört Yunan F-16'sı ve iki Mirage 2000'nin yer aldığı gösteride ABD tarafından ise dört F-18 jeti havalandı. Yunan ordusu, ayrıca denizaltıların da tatbikatın bir parçası olduğunu bildirdi.

Altıncı Filo'daki USS Gerald R. Ford'un üstünde süzülen Yunan jetlerinin fotoğraflarının yanı sıra bayraklarla poz veren askerler de resmi sitedeki albümde paylaşıldı.

ABD ordusunun resmi internet sitesi ise, Temmuz ayının son haftasını Adriyatik Denizi'nde geçiren dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'dan onlarca fotoğrafı yayınladı ancak Yunanistan'la yapılan tatbikata dair tek bir kare paylaşmadı.

Haberin Devamı

Amerikan ordusu, yalnızca 2022 yılında resmi internet sitesinden Yunanistan'da çekilmiş 2 bin 492 fotoğraf yayınladı.

Savunma işbirliği anlaşması imzalayan ABD ve Yunanistan arasında, gelecek yıllardaki en sıcak başlık F-35 savaş uçakları olacak. Atina yönetimi, Türkiye'nin programdan çıkarıldığı yeni nesil F-35 jetlerini satın almak için başvuruda bulundu.

ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor.