Dünya Kıbrıs'ta adım adım provokasyon! Gidiş tarihi belli oldu

Kıbrıs'ta adım adım provokasyon! Gidiş tarihi belli oldu

09.08.2023 - 16:13 | Son Güncellenme:

Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında saf tutan, F-16 satışına direnen ve henüz üç hafta önce skandal sözler sar yeminli Türk düşmanı, Rum tarafını ziyaret ediyor.

Kıbrısta adım adım provokasyon Gidiş tarihi belli oldu

Özellikle 2020 yazında Doğu Akdeniz'de patlak veren krizden bu yana neredeyse Washington'daki Türkiye karşıtı her adımın arkasından çıkan Bob Menendez, bu kez provokatif bir ziyarete imza atıyor.

Haberin Devamı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması üzerine Ankara'nın F-35 programından çıkarılması ya da yaptırım açıklanması için gösterdiği çabayla öne çıktı. Aynı zamanda 24 Nisan tarihlerinde verilen Ermeni tasarılarının arkasındaki isim de, Demokrat Partili New Jersey senatöründen başkası değildi.

UPUZUN BİR LİSTE

Ankara'dan çok sert tepki gören Bob Menendez, Doğu Akdeniz'deki Türk-Yunan kapışmasında ise hemen Atina'nın yanında saf tuttu. 69 yaşındaki politikacı, Haziran 2021'de ABD Senatosu'na sunduğu bir tasarıda Türkiye için üretilen F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesini önerdi.

Aynı yılın Eylül ayında Rumlar tarafından 'Üçüncü Makarios Büyük Haç Nişanı' ile ödüllendirildi, Kıbrıs'tan son Türk askerinin ayrıldığını görmek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Ağustos 2022'de ABD'nin bir deniz üssü haline getirdiği Kuzey Ege'deki Dedeağaç Limanı'nı ziyaret etti, söz konusu ziyaret elbette resmi değildi. Türkiye'ye F-16 satılmasına karşı olduğunu Dedeağaç'ta da yineleyen Bob Menendez'e, Yunan medyası övgüler dizdi.

Kıbrısta adım adım provokasyon Gidiş tarihi belli oldu

Senato Dış İlişkiler Kometis Başkanı Menendez ve diğer Yunan asıllı siyasetçiler, 2022 içerisinde ABD Senatosu'na Türkiye'ye F-16 satılmasının şartları arasında 'Yunanistan üstünde uçuş gerçekleştirilmemesi' gibi skandal şartların yer aldığı bir tasarı sundu. Tasarıda ayrıca, Türkiye tarafından Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi de şartlar arasında sayıldı. Ancak Menendez ve arkadaşlarının sunduğu ek şartlar, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndan (NDAA) 2022 bitmeden çıkarıldı. Joe Biden yönetiminin destek sunduğu F-16 satışındaki değişiklik, beklendiği gibi Atina'da derin bir hayal kırıklığına yol açtı. Ancak Bob Menendez yılmadı, Türkiye'ye F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri verilmesine karşı çıkmayı sürdüreceğini ilan etti, kurduğu "Ben Senato'da iken Türkiye F-16 elde edemeyecek" cümlesi Yunanistan'da manşetlere taşındı.

F-16'LAR İÇİN DİRENDİ

2022 yılı biterken Güney Kıbrıslı Rumların etkinliğine online bağlandı, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez Rumlara verdiği destekten gurur duyduğunu dile getirip Türkiye'nin Kıbrıs'taki askerlerini çekmesini istedi.

Haberin Devamı

Joe Biden yönetiminin 2023'ün ilk günlerinde Türkiye'ye F-16 sevk edilmesi için düğmeye basması üzerine, Bob Menendez bir kez daha sahneye çıktı. Politico dergisine verdiği röportajda savaş uçaklarına onay vermeyeceğini tekrarladı, Yunan basını 'Menendez Türkiye'ye F-16 satışını bloke etmeye yemin ediyor' gibi başlıklar attı.

Kıbrısta adım adım provokasyon Gidiş tarihi belli oldu

Silah satışlarında veto yetkisi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, yine bu yılın ilk haftalarında F-16'ların satışında Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'ya NATO kapısını açması şartının getirilmesini istedi. Mart ayına girildiğinde Menendez Senato'daki oturumda Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la karşı karşıya geldi, 90 saniyelik konuşmasında Türkiye'ye kin kustu ve F-16 savaş uçaklarına izin vermeyeceğini tekrarladı.

Yunanistan'ın F-16 sevkiyatının engellenmesi için sarıldığı son umut olan Demokrat Parti'li Senatör Menendez, yaz mevsiminde jetler için son viraja doğru girilirken sivri dilini geride bıraktı ve CNN International'a savaş uçağı satışına 'şimdilik' karşı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TARİH 24 AĞUSTOS

Kıbrıs Harekâtı'nın kırk dokuzuncu yıl dönümünde bir kez daha sahneye çıkan Bob Menendez, "Erdoğan, Kıbrıs topraklarından 40 bini aşkın askeri derhal geri çekmeli" gibi skandal bir cümle kurdu.

Kıbrısta adım adım provokasyon Gidiş tarihi belli oldu

Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi yok sayıp 3+1 formülünü gündeme getiren, ABD'nin Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'le birlikte yoluna devam etmesini isteyen Menendez, bu ayın sonunda Güney Kıbrıs'ı ziyaret ediyor. Rum medyası, 'Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın müttefiki ABD'li Senatörün ziyareti bekleniyor' başlığıyla Ağustos sonunda gerçekleşecek geziyi duyurdu. Rum tarafında gezi şimdiden 'bir dönüm noktası' olarak nitelenirken, medyadaki haberlerde ayrıca adanın güneyindeki Rum diaspora etkinliğine katılacak Bob Menendez'in Kıbrıs Harekâtı'nda yaptığı skandal açıklamalar hatırlatıldı.

Rum yönetiminin lideri Nikos Hristodulidis'in de katılacağı diaspora etkinliğinde Bob Menendez'in 24 Ağustos'ta kürsüye çıkması bekleniyor.

 

Yazarlar