Gündem AK Parti'den aday belirleme sürecinde Gazze kararı

AK Parti'den aday belirleme sürecinde Gazze kararı

09.11.2023 - 10:49 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, yerel seçim çalışmaları sürerken, aday belirleme sürecine ilişkin aldıkları kararı açıkladı.

AK Partiden aday belirleme sürecinde Gazze kararı

AK Parti'li Ali İhsan Yavuz, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, mahalli idareler seçimleri için aday adaylığı müracaatlarının bugün itibarıyla başladığını söyledi. Yılmaz, "Büyükşehir belediye başkanlığı, il belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve belde belediye başkan adaylığı müracaatları, 17 Kasım'a kadar devam edecek. Meclis üyesi aday müracaatları da var. Büyükşehirlerin dışında kalan 51 ilde il genel meclisi üyeliği var. Yine bu illere ve bu illerin ilçelerine ilişkin ilçe belediye meclis üyelikleri var. Onlar da bugün başlayacak, 3 Aralık'a kadar devam edecek" dedi. 

Haberin Devamı

'AİDAT YERİNE BAĞIŞ ALIYORUZ'

Başvuruların dijital ortamda alınacağı bilgisini veren Yavuz, "Kişiler, ön başvurusunu istediği yerden yapabilecek. Aday formunun imzalı şekilde bize gelmesi gerekiyor. Sadece aday formunu çıkartıp imzalamak suretiyle aday olmak isteyenler, aday adaylığını kesinleştirecek. Bu sefer başvuru aidatı almıyoruz. Başvuru aidatı yerine bağış almaya karar verdik. Büyükşehir belediye başkan adaylarımız 50 bin TL bağışta bulunmak suretiyle adaylık müracaatında bulunabilecek. 30 büyükşehir dışında kalan il belediye başkan adaylarımız 30 bin TL, ilçe belediye başkan adaylarımız 20 bin TL, belde belediye başkan adaylarımız 10 bin TL, büyükşehir ilçelerinin meclis üyeleri 10 bin TL, büyükşehirlerin dışında kalan illerin ilçelerine ilişkin meclis üyelerinden de 5 bin TL bağış almak süratiyle aday müracaatlarını kabul edeceğiz. Bağışlar, tüm dünyanın gözleri önünde vahşice işlenen ve soykırıma varan saldırılardan etkilenen Gazzeli kardeşlerimizin temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için AFAD üzerinden kendilerine ulaşmış olacak. Bağış miktarı, 18-30 yaş arası genç kardeşlerimiz ile kadınlardan 1/2 oranında alınacak. Engelli kardeşlerimizden de 1/4 oranında almış olacağız. AK Parti'nin merkez organları müracaatta bulunmayacak. İl ve ilçe başkanlarından da almayacağız. Ana kademe, kadın kolları ve gençlik kollarını kapsayacak şekilde müracaatlarını almıyoruz. Mevcut belediye başkanlarımızın hiçbirinden müracaat almayacağız. Onları zaten müracaat etmiş olarak kabul ediyoruz ve değerlendirmeye tabi tutuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'3 TON KAĞIT İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİYORUZ'

Başvuruların yanı sıra teşkilat temayül yoklamasının da dijital ortamda yapılacağını aktaran Yavuz, "19 Kasım 2023 Pazar günü gerçekleşecek. Tüm Türkiye'de 1 günde olacak. Bu dijital sistem sayesinde başkasının yerine oy kullanmayı son derece minimize ediyoruz. Geçersiz oy yok denecek kadar az. 3 ton kağıt israfının önüne geçiyoruz. Teşkilat temayül yoklamasında da 3 ton kağıt tasarrufu ediyoruz. İtiraz ve şikayetler de dijital olarak alınacak. Bu sayede 'Seçim faturası doğaya kesilmesin' diye katkı sağlıyoruz. Bundan sonraki seçimlerde de dijital süreçleri devreye alıp, çevreye daha fazla katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Milletvekillerinden de aday müracaatı almayacaklarını belirten Yavuz, seçimlerin 31 Mart 2024 Pazar günü yapılamasının kesin olduğunu söyledi.

 

ERDOĞAN'DAN MKYK'DA 'KİŞİSEL MENFAAT' UYARISI

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki günkü MKYK toplantısında alınan kararlar ile AK Parti’de yerel seçim süreci başladı. Erdoğan, toplantıda “Hiçbirimiz, ben dahil buradaki hiç kimsenin kişisel menfaatleri ön planda olmayacaktır. Bizim partimizde böyle bir şey olmaması gerekiyor. Bizim davamız kişisel menfaatlerden ve her şeyden daha üstündür” dedi.

YEREL SEÇİM SÜRECİ BAŞLADI

MKYK’da MYK’ya yerel seçimle ilgili alınacak kararlar için yetki devri yapıldı. Böylece AK Parti’de yerel seçim süreci fiilen başlatıldı. Bu çerçevede aday tespitinin merkez yoklaması şeklinde gerçekleşmesi, aday adaylığı başvurularının tarihi ve ne şekilde alınacağı, belediye başkanlıkları, belediye meclisleri ve il genel meclisi üyeliği aday adaylığı için başvuru ücretleri gibi başlıklar netleşti.

Haberin Devamı

BEN DAHİL...

Edinilen bilgiye göre Erdoğan toplantıda aday belirleme sürecine işaret ederek, “Hiçbirimiz, ben dahil buradaki hiç kimsenin kişisel menfaatleri ön planda olmayacaktır. Bizim partimizde böyle bir şey olmaması gerekiyor. Bizim davamız kişisel menfaatlerden ve her şeyden daha üstündür” dedi.

'BİZ HESABIMIZI ONA GÖRE YAPACAĞIZ'

Toplantıda, bazı MKYK üyelerinin teşkilâtlarda belediye başkan adaylıkları için toplumun “tanıdığı” isimlerin konuşulduğuna yönelik ifadelerine ise Erdoğan, “Bunlara dikkat edilecek. Öyle bir şey söz konusu değil. Zaten sistemimiz de buna uygun değil” karşılığını verdi. Erdoğan’ın ayrıca, üstü kapalı şekilde CHP’deki değişimle ilgili, “Üst akıl nasıl 6 lideri bir araya getirdiyse bunları da (CHP-İYİ Parti) bir araya getirecektir. Biz hesabımızı ona göre yapacağız” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ADAY İLAN SÜRECİ

Toplantıda, taslak yerel seçim takvimi de MKYK üyelerine sunuldu. Buna göre, 9-17 Kasım arası yapılacak olan başvurular online olarak alınacak. 19 Kasım’da teşkilâtta temayül yoklamaları başlayacak. 20 Kasım’da belediye başkan adaylarının belirlenmesine ve 24 Kasım’dan itibaren de belediye başkan adaylarının ilanı süreci başlatılacak.

'ŞİMŞEK'E KARIŞMIYORUM O KENDİSİ KARAR VERİYOR'

Toplantıda bir MKYK üyesi, son 30 yıldaki en büyük narenciye hasadının yapıldığını ancak maliyetlerin çok yükseldiğini söyleyerek, devletin narenciye üreticilerine teşvik vermesini istedi. Bu talep üzerine Erdoğan, “Mehmet Bey nerede? Ben Mehmet Bey’e karışmıyorum, o kendisi karar veriyor” esprisiyle topu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e attı. Şimşek’in ise “Yine elimizden geleni yapacağız ama bununla ilgili bir düzenleme yapılmalı” dediği ifade edildi.