Gündem Son dakika: İstanbul'da ele geçirildi! Tam bin 512 parça...

Son dakika: İstanbul'da ele geçirildi! Tam bin 512 parça...

09.04.2018 - 12:13 | Son Güncellenme:

İstanbul'da, aralarında padişah kararlarının yerine getirilmesi amacıyla Divan katiplerine yazılan fermanların da olduğu Dîvân-ı Hümâyun beratları ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bin 512 parça tarihi eser ele geçirildi. Bu eserleri satmak istedikleri gerekçesiyle biri emekli müze görevlisi 3 kaçakçı yakalandı.

Son dakika: İstanbulda ele geçirildi Tam bin 512 parça...

Polisin teknik ve fiziki takibi ile istihbarat çalışmasının ardından İstanbul’un Üsküdar, Kadıköy, Avcılar, Beylikdüzü ve Ataşehir ilçelerinde şüphelilere ait ev ve işyerlerine baskın düzenlendi. Operasyonda emekli eski bir müze çalışanı İ.Ç. ile S.C. ve H.M.K. adlı 3 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

18.YY PADİŞAHLARININ FERMANLARI

Evlerde yapılan aramalarda 18'inci yüzyıl Osmanlı Dönemi'ne ait el yazması padişah fermanları bulundu. "Allah" betimli Hüve biçiminde yazılan yazı ile başlayan, divan meclisinde padişah kararları ve isteklerinin yerine getirilmesi amacıyla katiplerce yazılarak, nişancı tarafından padişah tuğrası çekilen eserlerin, I. Mahmut, I.Abdulhamit gibi 18'inci yüzyıl padişahlarına ait olduğu belirlendi.

6 AYRI MEDENİYETE AİT ESERLER

Aramalarda fermanlar haricinde, Bizans, Roma, Selçuklu Dönemi'ne aitbin 440 adet sikke ve Helenistik Dönemi'ne ait paha biçilmez çeşitli objeler ile İslam medeniyetine ait mühürler ele geçirildi. Eserlerin çoğu Roma Dönemi'ne ait olduğu öğrenildi. Eserler arasında paha biçilmez örnekler bulunduğu da öğrenildi.

Haberin Devamı

MEDUSA MADOLYONU

Aramalarda Helenistik Dönemi'ne ait 2 bin 200 yıllık bir kurşun madalyonda bulunduğu öğrenildi. Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nde görevli Arkeolog polislerin tespit ettiği madolyon, Yunan Mitolojisi'nin simgelerinden Medusa, yılan saçlı, gözlerine bakan taşa çeviren dişi bir figür olarak biliniyor.

AVRUPA'DAKİ MÜZAYEDELERE GÖNDERMEK İÇİN

Topladığı tarihi eserleri Avrupa'daki müzayedelerde satılmak için Avrupa'ya gönderdiği belirlenen şebekeye yönelik olarak başlatılan soruşturmada, geçmiş dönemlerde hangi ve ne değerde eserleri yurt dışına kaçırdığı araştırılırken, 3 üyesi de emekli müze çalışanı olan şebekenin irtibat halinde olduğu Osmanlı Arşivleri çalışanı nedeniyle, arşivde de sayım ve inceleme yapıldığı öğrenildi. Arşiv ve müzeden gelecek rapora göre eserlerin çalıntı olup olmadığını belirleyecek olan polisin, gelecek raporlara göre soruşturmaya boyut kazandıracağı öğrenildi.

ARŞİV ÇALIŞANINI İFADESİ ALINDI

Öte yandan ş ele geçirilen fermanların alınıp satılmasının yasak olduğu belirtilirken, ifadesi alınıp serbest bırakılan arşiv çalışanının şebekenin kendisine fermanları getirip orjinal olup olmadıklarını sorduğu kendisinin de fermanları okuduğunu ifade ettiği öğrenildi. Polisin konuyla ilgili soruşturması devam ediyor.

Haberin Devamı