Gündem Son dakika... Kabine toplantısı başladı! Memur ve emekliye ek zam için gözler Beştepe'de

Son dakika... Kabine toplantısı başladı! Memur ve emekliye ek zam için gözler Beştepe'de

03.01.2022 - 16:25 | Son Güncellenme:

2022’nin ilk Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında başladı. Kabinenin gündeminde ekonomi var. Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren ek zamlarla ilgili son kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Son dakika... Kabine toplantısı başladı Memur ve emekliye ek zam için gözler Beştepede

Yeni yılın ilk Kabine toplantısı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştiriliyor. Milyonlarca memur ve emeklinin gözü, bugün Kabine'den maaş zammı ile ilgili çıkması beklenen kararlarda olacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün yapılacak toplantının ana gündeminde ekonomi yer alacak. TÜİK'in aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından memur ve emekli maaşlarına yansıtılacak zam oranı da ortaya çıktı. Ancak bu oranın üzerindeki bir zam oranının ne kadar olacağı konusunda son sözü Kabine söyleyecek.

ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zam, memur ve emekli maaşlarına da enflasyon farkının üzerinde artış yapılması beklentisini beraberinde getirmişti. Zam oranını, Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Millete Sesleniş konuşmasında açıklaması bekleniyor.

"MUTLAKA SEYYANEN ZAM YAPILMALIDIR"

Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, "19 yılın en büyük enflasyonu gerçekleştiğini ifade edebilirim. Bu tam da bizim ek zam konusundaki çağrıyı teyit eden bir gelişmedir. Bunun için de ek zam kaçınılmazdır." dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... Kabine toplantısı başladı Memur ve emekliye ek zam için gözler Beştepede

Yalçın konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"EK ZAM KAÇINILMAZDIR"

"Ocak ayı itibarıyla en düşük memur maaşı 4 bin 160 liradır. Gelir vergisindeki muafiyet ile birlikte geleceği rakam 5 bin 700’e tekabül ediyor bu yeterli değildir. Asgari ücretteki artış ortadadır. Aynı kurumda taşerona geçen kişilerin durumu ortadadır. Bu parametreler dikkate alınarak yükseltilmelidir bunun için de ek zam kaçınılmazdır. Kabin toplantısı var biz kabine toplantısından önce memurun ek zam beklentisini ifade eden bir yaklaşımı kamuoyu ile paylaşmış olduk. Sayın Çalışma Bakanı ve Maliye Bakanımıza da bunu aktardım.

Masaya gelip konuşulmadan ifade edilen şeylerin sıkıntılı süreçleri beraberinde getirdiğini net asgari ücret tutarı kadar yapılan vergi muafiyeti sonrası bunu gördük. Bu konudaki Maliye Bakanlığı’nın cümlesi herkese eşit 300 TL gelir muafiyeti yapılmış oldu denildi. Aylık 38 TL olduğunu yaptığımız tablolarla kamuoyuna ifade etmek zorunda kaldık. Sosyal tarafların masaya gelmesine ihtiyaç vardır. Biz ek zam talebini getirdiğimizde Çalışma Bakanlığı’nda bir toplantı yapmış ve ek zam oranında anlaşmaya varmıştık.

Önümüzdeki ayın maaşına yetişir. Sadece bu bir ek protokoldür. Bizim toplu sözleşmemiz buna fırsat veriyor bir araya gelirse bu konuya ilişkin nedir ne değildir masaya karşılıklı olarak koyar ve memurun beklentisini karşılayacak bir zemini tesis ederiz diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

EK ZAM YAPILMAZSA NE OLUR?

Ek zam yapılmazsa bunu yetkili kurumlarımızda değerlendirir ve yapmamız gerekenleri kamuoyu ile paylaşırız. Asgari ücretin gelir vergisi muafiyeti kadarı herkese yansımadı. Burada 2 bin 300 gibi bir rakamda dolandığın için 4 bin 453 liralık bir kısma tekabül etmiyor. Evli ve iki çocuklu eşi çalışmayan bir kişi 38 liralık bir artış yaşamış oluyor.

Bu rakamı biz sosyal taraflar bir araya geldiğimizde gerekçeleri ile ortaya koyacağız. Kabine toplantısı sonrası tarafların bir araya gelmesiyle biz bu konuyu kamuoyuna paylaşırız. Şu an için sosyal paydaşların bir araya gelmesine fırsat verilmesini bekliyoruz."