Gündem Son dakika... Kayseri ve Sivas'ta deprem! Naci Görür'den haritalı yorum

Son dakika... Kayseri ve Sivas'ta deprem! Naci Görür'den haritalı yorum

07.03.2023 - 17:48 | Son Güncellenme:

Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri ve Sivas'ta bugün meydana gelen depremlerin ardından 1414, 1717 ve 1835’de depremlerine dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.

Son dakika... Kayseri ve Sivasta deprem Naci Görürden haritalı yorum

Kahramanmaraş ve Hatay'daki yıkıcı depremler Türkiye'yi bir kez daha afet gerçeği ile karşı karşıya getirdi. Can kaybının 46 binin üzerinde olduğu yıkıcı depremlerde yüz binin üzerinde ise yaralı var.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından Bugün meydana gelen Kayseri ve Sivas’taki depremlerin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Görür'ün açıklamaları şöyle;

Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4,9 ve 4,2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF’dan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’de depremlerin şiddeti yer yer 8 olmuştur.

1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’de 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur. Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif.

Haberin Devamı

Fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Sevgiyle.

Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır.

"Herhangi bir olumsuzluk yok"

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, depremin ardından son duruma ilişkin TRT Haber’e açıklamalarda bulundu.

"İlçemizde herhangi olumsuz bir durum yok. Maraş depreminden sonra ara ara olan depremlerden dolayı artık vatandaşlarımız adapte oldular. Herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmadı. Arkadaşlarımız sahadalar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır hasar alan binalarımızı geziyorlar. Herhangi bir yıkım yok şu anda."

Belediye binasının hasarlı olduğunu söyleyen Çiftçi, "Binamız ağır hasarlı çıkınca, belediyemizi, belediyemize ait iki katlı binaya taşıdık. İşlerimiz 10 gün gecikmeli olarak başladı. Şimdi vatandaşlarımıza yeni binada hizmet veriyoruz. Şu son depremde herhangi bir yıkım olmadı" bilgisini verdi.

Son dakika... Kayseri ve Sivasta deprem Naci Görürden haritalı yorum

"DEPREMLER ÖNCÜ DEĞİL ARTÇI"

CNN TÜRK deprem danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Aynı fay üzerinde olmamasına rağmen bu sarsıntıdan dolayı çarpışmadan dolayı çevrede bölgelerde depremler olması normal. 11 ilde yıkımın yaşandığı alanların çevresinde bu yıkımların olması çok normal. Bunlar öncü olarak kabul etmemek gerekir artçı depremler olarak görülmelidir. Bizim ülkemizde maalesef 5,5 büyüklüğünü bulduğu zaman biz biraz kaygı duyuyoruz. Kötü yapı stoğu olan binalarda hasar meydana getirebiliyor. 11 ildeki hasarlı yapılarda bu tür depremler çok tehlikeli olabilir. Zaten binalar yorgun. En ufak darbeyle yıkılabilir. Hele sağında solunda eşya çıkarmak gibi bir eylem içinde olmak son derece tehlikeli. Vatandaşların binaların yakınından bile geçmemesi gerekiyor değil içine girmek. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Deprem bölgelerinde 5,5 büyüklüğüne kadar artçılar olabilir. Eşyalarını kurtarmaya çalışan vatandaşlar böyle depremlere yakalanabilir. Her şeyden önemlisi emniyet şeritlerinin bu binalardan uzaklara çekilmesi gerekiyor.