Gündem Son dakika... MİT ve TSK'nın Kandil'deki operasyonuna ilişkin Mete Yarar'dan dikkat çeken yorum

Son dakika... MİT ve TSK'nın Kandil'deki operasyonuna ilişkin Mete Yarar'dan dikkat çeken yorum

29.03.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; MİT ve TSK'nın Irak'ın kuzeyindeki Kandil'de düzenlediği operasyonda PKK/KCK'nın sözde gümrük koordinasyonu sorumlusu Ömer Aydın etkisiz hale getirildi. Öte yandan güvenlik politikaları uzman Mete Yarar, MİT ve TSK'nın bölgedeki operasyonlarına ilişkin CNN TÜRK moderatörü Göksu Öngören Özgür'ün sorularını yanıtladı. İşte haberin ayrıntıları...

Alınan bilgiye göre, 1999 yılından bu yana örgüt içerisinde faaliyet yürüten PKK/KCK'nın Irak-İran sınırında gerçekleştirdiği insan ve silah kaçakçılığı ile uyuşturucu trafiğinin sorumluları arasında yer alan "Renas Aydın" kod adlı Ömer Aydın, farklı bölgelerden intikal eden istihbarat bilgilerini analiz eden MİT tarafından adım adım takibe alındı.

Haberin Devamı

PKK/KCK'nın üst düzey kadrolarını yerel istihbarat ağı ile takip eden MİT birbirinden ve faaliyetlerinden tamamen habersiz "istihbarat şebekelerini" de bu operasyonda kullandı.

2 Şubat 2021'de bölgede uygun şart ve koşullar oluşunca TSK ile eş güdüm halinde gerçekleştirilen operasyonda terörist Ömer Aydın etkisiz hale getirildi.

Sözde gümrük faaliyetleriyle PKK/KCK'ya haraç toplayan terörist Aydın'ın aynı zamanda örgütün en güvendiği isimler arasında yer aldığı belirtildi.

"BÜYÜK BİR KISMINI SURİYE'YE AKTARIYORLAR"

Güvenlik politikaları uzman Mete Yarar, CNN TÜRK canlı yayınında operasyona ilişkin Göksu Öngören Özgür'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte Yarar'ın açıklamaları...

Öldürülen teröristin sorumluluk alanları düşünüldüğünde bu operasyonun önemi nedir?

Haberin Devamı

İlk başlangıçta şahıstan başlamak istemem. Çünkü şahıstan öte genel konsepte bir önemli bir başarı var. O da gittikçe artan sayısal nitelik, derinlik ve kişinin özelinden görev süresine dayanan başarılı bir değerlendirme yapmak lazım.

Öncelikle şunu söyleyeyim... Şahısın görevine farkındaysanız son dönemde TSK-MİT yalnızca örgütün terör kısmında olan yani eylem yapan kısmından daha çok farkındaysanız gelir elde ettiği, yurt dışında istihbarat faaliyetlerini yürüttüğü, teknik anlamda birimlerine terör örgütünün o birimlerine karşı operasyon düzenleniyor. Sebebi ne? Çünkü bu birimlerin çoğunluğu elde ettikleri kaynakların büyük bir kısmını da Suriye'ye aktarıyorlar.

"İSTER TÜRKİYE, İSTER İRAN, İSTER IRAK..."

Bu şahısların etkisiz hale getirilmesiyle beraber yalnızca PKK'ya bir operasyonu icra etmiyorsunuz. KCK dediğiniz yapının içerisinde yer alan aslında PYD'ye de bir operasyon icra ediyorsunuz. Bu nedenle bu operasyonları değerlendirirken yalnızca PKK isminden çok çünkü farkındaysanız siz de metni okurken KCK ismini zikrettiniz. Yani PKK'nın bir üst yapılanması olan KCK yapılanması içerisinde yer alan kişiler hedef alınmaya başlandı. Bu da örgütün ister Suriye'de ister Irak'ta ister Türkiye'de ister İran'da olsun. Her hangi bir unsurunun faaliyetlerini organize eden kişileri de etkisiz hale getiriyor.

Haberin Devamı

MİT ve TSK'nın birlikte yürüttükleri operasyonları son dönemde sıklıkla arttırdığını görüyoruz. Buradan şunu mu anlayabiliriz... Türkiye'nin terörle mücadelesi değişim ve dönüşüme uğradı diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Söyleyeceğim şeylerden bir tanesi o. Böyle bir operasyon yapma yeteneğini elde etmeniz için önce sizin imkan kabiliyetinizi sağlayacka olan değişikliklere yaplılmış olması lazım. 2014 yılından beri MİT'in dönüştürülmesiyle beraber yaşanan sürecin bir parçası bu. Tek başına da bu operasyonları icra edebilir. Farkındaysanız daha önce yapılan bazı operasyonlar MİT tarafından yapılan tek başına operasyonlar.

"BAŞKA BİR AYRINTI DAHA VAR"

Yine hatırlayın bölgede geçen günlerde Sincar sorumlusu yani Sincar lojistik sorumlusu ele geçip Türkiye'ye getirilmişti. Bu tür eylemleri MİT tek başına yapıyor. Niye? Çünkü hem teknik olarak bunu yapabilecek imkan ve kabiliyeti var. İkincisi dış operasyon yapma yeterliliğine sahip olan vurucu gücü kendisinde barındırabiliyor. İnsan olarak da barındırıyor. Üçüncüsü ise farkındaysanız sizin okuduğunuz metin de başka bir ayrıntı daha var.

Haberin Devamı

Bölgede bulunan yerel unsurlar ve birbirinden farklı yerel unsurlardan bahsediyor. Yani bu şunu gösteriyor. Bölgedeki bütün unsurlarla faaliyet halinde olduklarını gösteriyor. İsterseniz bunu Kürt Bölgesel Yerel Unsurlar için söyleyebilirsiniz isterseniz İran söyleyin isterseniz Irak söyleyin. Yani çok daha farklı istihbarat örgütlerinden ele geçirilen veya alınan bilgilerle analiz ederek yapıldığını söylüyor.

"ÇOK RAHATLA BULABİLİRSİNİZ"

Bu da saha istihbaratının özellikle bu tür operasyonları yapmak için nokta istihbaratın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Çünkü genel olarak teknik istihbarat dediğimiz veya SİHA ve İHA'lardan aldığımız görüntülerle şahısların bazen kimliklerini tespit edemeyebilirsiniz. Veya aracın içerisinde sivil mi terörist mi olduğunu bulamayabilirsiniz. Ama yerel unsurlardan aldığınız bilgilerde o aracın içerisinde kimin olduğunu veya o binanın içinde kimin olduğunu çok rahatla bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu da önümüzdeki dönemde ki farkındaysanız metinde Irak'ın kuzeyi tabiri de kullanılmıyor. Ne deniyor? Kandil bölgesi. Daha da derinlikte bir bölgeden bahsediyoruz. Bu da önümüzdeki dönem hatırlarsınız. Gara operasyonunu konuşurken şunu söylemiştik... "Gara operasyonu önümüzdeki dönem Kandil'e yapılacak olan operasyonların aslında bir provası. Ve aslında küçük ölçekli de yapılan bir denemesiydi" demiştik.

Bu tip operasyonlar da önümüzdeki dönem çok daha üst düzey, Kandil ve onun daha aşağısına Süleymaniye'nin daha aşağısında bulunan terör örgütleri mensuplarının nasıl etkisiz hale getirileceğinin bir provası diyebiliriz.

"PKK'YI BÖLGEDE İSTEMİYORLAR"

"Türkiye bir mesaj vermek istiyor" diyebilir miyiz Kandile'e yapılan operasyonlarla?

MİT'in hazırlamış olduğu bu metin sonuçta yerel unsurlarla yapıldığı, nasıl yapıldığı, nerede yapıldığı şahsın görevi gibi kapsamlarının verilmesi aslında her kelimesi her bir cümlesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Bunlardan bir tanesi de şu... Bölgedeki yer unsurların hiçbirisinin PKK'yı bölgede istemediğini en büyük işaretlerden bir tanesi.

Asıl bence vurgulanması gerekenlerden birisi Kandil bölgesindeki operasyonlara yerel, birbirinden farklı unsurların destek verdiğini de MİT bu yayınladığı metinle aslında bir şekilde herkese söylüyor. Kimse istemiyor bölgede PKK'yı. Ve bunun içinden elinden gelen şeyi yapmayı devam ediyor. Bazen söyleniyor hani "Türkiye bu operasyonları tek başına yapıyor. Yerel unsurlardan destek almıyor" gibi bazen tartışmalar oluyor. İşte bu açıklama ben fiili anlamda bunu da önlemek adına yapıldığını düşünüyorum.

"MİT VE TSK BİREBİR TAKİPTE"

Öldürülen teröristlerin sorumluluk alanları düşünüldüğünde operasyonu daha geniş bir şekilde nasıl anlatabiliriz?

1- Bugüne kadar yapılan operasyonlarda görevlerinin yükselmesi. Daha önce saha sorumluları, bölge sorumluları, kamp sorumluları gibi... Daha sonra bir üste çıktık. Silahlı kanadın sorumlusu işte özel birim sorumlusu işte istihbarat sorumlusu, dış ilişkiler sorumlusu gibi yukarı doğru çıkan bir silsileyi takip ediyor. Bu da şunu gösteriyor. MİT ve TSK yurt dışında birebir takipte olduğunu gösteriyor. Yani terör örgütü elemanlarının her biri takip ediliyor.

Başka birşey daha var. Önemli şeylerden bir tanesi de şu... Bunu söylerken bunun için hem kaynak aktarıldığı hem de zaman ayrıldığını da görüyoruz. Neden? Bu tür eylemlerde bir veya bir kaç kişiyi takip ederseniz bu tür operasyonların süresi uzar. Siz üç kişiyi takip ediyorsanız bulunma süresi çok uzun olabilir. Yani aradan 6 ay geçebilir, 1 sene geçebilir. Ama farkındaysanız neredeyse 15 günde 1 neredeyse 1 ayda 1 çok üst düzey bir terör örgütü mensubu yakalanıyor.

O zaman şu bir gerçek. Devlet üst düzey bu kişilerin yakalanabilmesi için hem kaynak, hem zaman, hem de büyük miktarda personel ayırdığını göstermektedir.

"YERİNE KOYACAK KİŞİ BULMAKTA ZORLANIYORLAR"

Hedef alt kadro değil. Hedef tamamen tepe kadrosuna yöneldiğini söyleyebiliriz.

2- Ölen terör örgütleri mensuplarının farkındaysanız yaşları gittikçe aşağı doğru düşmeye başladı. Örgüte katılan bu tip görev için normalde örgütün daha çok seçtiği kişiler sahada kullanmayacağı biraz daha yaşı ilerlemiş kişileri seçerler. Farkındaysanız şahsın örgüte katılma tarihi 99 hadi 2000 diyelim. Çok uzun bir süreden bahsetmiyoruz. Bu tip şeyler için biraz daha yukarki yaşlarda olmak lazım. Bunu da niye söylüyorum. Örgüt üst düzey bulundurabileceği kişi sayısı artık çok azalmaya başladı. Yani o kadar çok etkisiz hale getirilmeye başlandı ki yerine koyacak kişi bulmakta zorlanıyorlar. Daha alt kişileri yukarı doğru çıkartıyorlar.

"BU TÜR OPERASYONLARIN DERİNLİĞİ ARTIYOR"

3 - Önemli bir detay. Bu benim için çok önemli. Bu tür operasyonların derinliği artıyor farkındaysanız. Yani devamlı Kandil bölgesi, devamlı Süleymaniye bölgesi, devamlı Gara bölgesi gibi konuştuğumuz 100 km. ve ötesindeki sahalarda operasyon icra ediyor ki bu MİT'in teknolojik olarak nereye geldiğinin en büyük göstergesi.