Gündem Son dakika... TDT Astana Bildirisi'nde Gazze bildirisi

Son dakika... TDT Astana Bildirisi'nde Gazze bildirisi

03.11.2023 - 15:41 | Son Güncellenme:

Türk Devletleri Teşkilatı Astana Bildirisi'nde, Gazze'de sivillerin korunması için derhal ve engelsiz insani yardımın sağlanması konusunda çağrıda bulunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da toplantının ardından zirveye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Son dakika... TDT Astana Bildirisinde Gazze bildirisi

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in ev sahipliğinde 3 Kasım 2023 tarihinde, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Onuncu Zirvesine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı  Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Milli Keneşinin Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı. TDT Aksakallar Konseyi üyeleri ve Türk İşbirliği Teşkilatları Başkanları da Zirve’de yer aldı.

Haberin Devamı

Zirve evvelinde TDT Dışişleri Bakanları Konseyi, Devlet Başkanları tarafından imzalanacak belgelere son şeklini vermek ve Teşkilat gündemindeki çeşitli konuları görüşmek üzere toplandı.

“Türk Devri” mottosuyla düzenlenen tarihi Zirve sırasında Liderler, Türk Dünyasındaki işbirliğinin derinleştirilmesinde ve TDT çerçevesinde Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğinin ve dayanışmanın artırılması konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını vurguladılar.

Son dakika... TDT Astana Bildirisinde Gazze bildirisi

10. Zirve sırasında Devlet Başkanları, TDT Onuncu Zirvesi Bildirisini; Astana Senedini; "Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e Türk Dünyası Âli Nişanı tevdi edilmesi" Kararını; 6 Şubat'ın "(Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin kurbanlarının anısına) Türk Dünyası Afetzedeleri Anma ve Dayanışma Günü" ilan edilmesine ilişkin Kararı; Astana'nın 2024"Türk Dünyası Finans Merkezi" ve İstanbul’un 2025 “Türk Dünyası Finans Merkezi” olarak ilan edilmesine ilişkin Kararı, Türk İşbirliği Teşkilatlarının Bayraklarının Uyumlaştırılmasına İlişkin Kararı; Ekonomik İşbirliği Teşkilatına (EİT) Türk Devletleri Teşkilatı Nezdinde Gözlemci Statüsü Verilmesine İlişkin Kararı; "Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Atamalarına” İlişkin kararı imzaladılar.

Haberin Devamı

Bunlara ilave olarak, Üye Devletlerin Bakanları ve Kurum Başkanları "Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletlerinin İlgili Kurumları Arasında Metroloji Alanında İşbirliği Protokolü" ile "Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bağlantı Programının 2023-2027 Yılları Arasında Uygulanmasına İlişkin Ortak Eylem Planını imzalandı.

Gündem maddelerinin yanı sıra Liderler, bölgesel ve uluslararası son gelişmeleri değerlendirerek, Teşkilatın geleceğini ilgilendiren bir dizi önemli konuda kararlar aldılar.

Son dakika... TDT Astana Bildirisinde Gazze bildirisi

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in teklifi üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e, müstesna liderliği altında Türk birliğinin güçlendirilmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı Devlet Başkanları Konseyi tarafından “Türk Dünyası Ali Nişanı” tevdi edildi.

Haberin Devamı

Teşkilatın Dönem Başkanlığı’nın Özbekistan'dan Kazakistan’a geçtiği Zirve toplantısının sonunda Devlet Başkanları, TDT Onuncu Bildirisini imzaladılar. Liderler ayrıca bir sonraki Zirvenin 2024 yılında Kırgızistan’da düzenlenmesini kararlaştırdılar.

Zirvenin ardından TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ve Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev bir basın toplantısı düzenleyerek, basın mensuplarıyla Zirve'nin sonuçları ve TDT Liderleri tarafından alınan kararlar hakkında ayrıntılı bilgi paylaştılar.

"EN ÖNEMLİ GÜCÜMÜZ TÜRK DÜNYASININ BİRLİK, BERABERLİK VE DAYANIŞMASIDIR"

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"Türk Devletleri Teşkilatımızın 10’uncu toplantısını Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirdik. Küresel sınamalarla mücadelemizde en önemli gücümüz, Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasıdır." diyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı;

Son dakika... TDT Astana Bildirisinde Gazze bildirisi

Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan’ı birbirine bağlayacak ulaştırma hattının hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için Türk dünyası olarak Azerbaycan’a olan desteğimizi sürdürmeliyiz.

Haberin Devamı

Filistin’de tüm dünyanın gözleri önünde benzeri görülmemiş bir insanlık dramı yaşanıyor. Türk dünyası olarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz önce ateşkese, sonrasında da kalıcı barışa giden yolu kolaylaştıracak, duruşumuz diğer kuruluşlara da örnek teşkil edecektir.

Ülkelerimiz arasındaki ulaştırma ağlarını geliştirme hedefine de özellikle eğilmeliyiz. Bu anlayışla Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru’nu etkinleştirme gayretlerimizi sürdürüyoruz.

Bugün de 2023-2027 yıllarına ait Ulaştırma Ortak Eylem Planı’nı imzalayarak yeni dönem yol haritamızı belirlemiş olduk. Büyük Türk ailesinin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkleriyle dayanışma içinde hareket etmek hepimizin yükümlülüğüdür.

Son dakika... TDT Astana Bildirisinde Gazze bildirisi

Müteakip zirvemizde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, karar verdiğimiz şekilde gözlemci üye statüsüyle aramızda göreceğimize inanıyorum. “Birliğimiz gücümüzdür” şiarıyla Türk dünyasını her alanda kuvvetli kılmayı, farklı meydan okumalar karşısında daha dirençli ve dayanıklı hale getirmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Liderler olarak birlik ve beraberlik içinde, güçlü bir Türk dünyası tasavvuruyla Türk dünyası bayrağını taşıyan gönüllere yol göstermeliyiz. Bu sene 100’üncü yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm Türk dünyasının barışı, refahı ve güvenliği yönünde adımlar atmayı sürdüreceğiz. “Türkiye Yüzyılı” vizyonumuzu teşkilatımıza da teşmil ederek önümüzdeki dönemi inşallah “Türk Devri” yapmak için omuz omuza çalışacağız.