Gündem ‘Tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

‘Tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

20.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ile omuz omuza hareket ettiklerini vurgulayarak “Karabağ’da işgalin bitmesiyle bölgemizde kalıcı barış için tarihi fırsat penceresi açıldı” dedi.

‘Tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

Aslıhan Altay Karataş - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesindeki seçim zaferinin ardından ilk resmi ziyaretini Ankara’ya yaptı. Beştepe’deki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında iki ülke arasında “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı” imzalandı. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

AKPM KARARINA TEPKİ: Aziz kardeşim İlham Aliyev’i halkının yüksek teveccühüyle beşinci defa can Azerbaycan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle bir kez daha tebrik ediyorum. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde(AKPM) Azerbaycan heyetinin bu sene düzenlenecek toplantılara katılımının engellenmesi yönünde alınan karar karşısında tepkimizi güçlü şekilde gösterdik. Alınan karar geçersiz kılınana kadar Azerbaycan’a desteğimizi ve bu doğrultudaki girişimlerimizi sürdüreceğiz.

TANAP’TA KAPASİTE ARTMALI: TANAP’ın kapasitesinin arttırılması ve Hazar doğal gazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması, bu kulvardaki önceliklerimiz arasındadır. Nahçıvan ziyaretim sırasında temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı projesiyle enerji işbirliğimize yeni bir boyut kazandırdığımızı da hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

OMUZ OMUZA HAREKET: Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının, bölgemiz ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir. Bu süreçte Azerbaycan’la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ’da işgalin sona ermesiyle birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı.

ŞUŞA RUHUYLA YÜRÜYECEĞİZ: Önümüzdeki süreçte can Azerbaycan’la kardeşlik hukukumuz ve Şuşa Beyannamesinde ortaya koyduğumuz ruhla yol yürümeyi sürdüreceğiz.

‘Türkiye barışın garantörü’

Aliyev ise şunları kaydetti: “Bugün Türkiye-Azerbaycan birliği sadece bölge için değil, Avrasya için önemlidir. Türkiye’deki geniş çaplı gelişmeleri izliyorum ve buna seviniyorum. Kardeşimin sayesinde Türkiye yeni zirveleri fethediyor. Türkiye bugün dünya çapında söz sahibidir, bölgemizde barışın, istikrarın, iş birliğinin garantörüdür. 2020 Kasım’da İkinci Karabağ Savaşı’nda 44 gün boyunca Türkiye yanımızda oldu. Bu destek bizim için yeterli oldu ve barışçıl yollarla çözemediğimiz tarihi meselemizi savaş meydanında çözdük. Azerbaycan, bu kardeşlik desteğini hiç unutmayacak.”

‘Tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

‘Kalbimizde daima yaşayacaksın’

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, beraberindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti.
Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Aliyev, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Haberin Devamı

“Türk dünyasının büyük evladı, yetenekli komutan ve dahi lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasını en içten saygı ve ihtiramla anıyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yüz yıl önce en muhteşem eseri Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmakla adını dünya tarihinin sayfalarına ve halkının kalbine altın harflerle ebedi olarak kazımıştır. Azerbaycan’ın sevincini kendi sevinci, kederini kendi kederi bilen büyük şahsiyet Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası, Azerbaycan halkının kalbinde daima yaşayacaktır. Ruhu şad olsun!”

‘Tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

‘Zafer marşlı’ karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’i resmi törenle karşıladı. Törende, Azerbaycan’ın Zafer Marşı da çalındı.

‘Tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

Emine Erdoğan’dan seçim tebriği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’de bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva ile bir araya geldi. Emine Erdoğan, Aliyeva ile Devlet Konukevi’nde baş başa görüşme gerçekleştirdi. Seçimi yeniden kazanmaları dolayısıyla Aliyeva’yı tebrik eden Erdoğan, Aliyeva ile Sıfır Atık Vakfı ve Haydar Aliyev Vakfı arasında nasıl bir iş birliği yapılabileceği konularını ele aldı. Erdoğan, Azerbaycan’ın ev sahipliği yapacağı COP29 dolayısıyla da Aliyeva’ya başarı dileğinde bulundu.