Gündem Tayfun füzesi paniği: Bütün Yunanistan'da her yeri vurabilir, endişelerinin sebebi bu!

Tayfun füzesi paniği: Bütün Yunanistan'da her yeri vurabilir, endişelerinin sebebi bu!

20.10.2022 - 07:22 | Son Güncellenme:

Türkiye, Tayfun füzesinin test edildiğini ve hedefin başarılı bir şekilde vurulduğunu duyurdu. Yunan medyasında ise "Tayfun" füzesi konuşulan en çok konu haline geldi. Bu testi doğrudan tehdit olarak tanımlayan Yunan basını neden endişeli? Tayfun füzesinin etkileri neler? Artık Türkiye'nin çeşitli bir balistik füze ailesi olduğunu söyleyen Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, milliyet.com.tr'ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tayfun füzesi paniği: Bütün Yunanistanda her yeri vurabilir, endişelerinin sebebi bu

Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki başarısı tüm dünyanın ilgisini çekerken son olarak yerli ve milli Tayfun füzesinin test atışına ait görüntüler de paylaşıldı.

Haberin Devamı

Rize-Artvin Havalimanı'nda Milli Savunma Bakanlığı'na ait apronda, saat 06.50'de karadan denize yapılan uzun menzilli atışta yerli füze 'Tayfun', Sinop açıklarına fırlatıldı. Karadeniz kıyısındaki Rize'den fırlatılan Tayfun, 300 kilometre sınırını aşan ilk Türk füzesi oldu. ROKETSAN imzalı yerli füze Tayfun'un hedefini vurması, 7 dakika 38 saniye, yani 458 saniye sürdü.

YUNAN MEDYASINDAN TAYFUN'A YOĞUN İLGİ

ROKETSAN tarafından gerçekleştirilen test atışında hedef başarıyla vurulurken Tafyun füzesi Yunan medyasının da ilgisini çekti.

Bloomberg'ü kaynak gösteren Kathimerini gazetesi, 'Türkiye bir balistik füze test etti' başlığını atarak, denemenin Karadeniz semalarında gerçekleştiğini vurguladı. Skai televizyonu da, 'Türkiye Karadeniz üstünde balistik füze fırlattı' başlığıyla sunduğu haberinde, Tayfun'un 561 kilometre mesafe kat ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ta Nea gazetesinde, tüm Yunanistan'ın Tayfun füzesinin menzilinde olduğuna dikkat çekilen yine aynı gazeteye konuşan analistler ise; Yunanistan'ın aksine Türkiye'nin savunma sanayiisini hızla geliştirdiğini, söz konusu adımın şimdiden Ankara'ya üstünlük sağlamaya başladığını belirterek gelecekte gerçek anlamda rol oynayabileceğini söyledi. Ta Nea, bir başka haberinde de 'gizli bir proje'yle üretilen yerli füze Tayfun'un mobil bir platformdan ateşlendiğini vurguladı.

Tayfun füzesi paniği: Bütün Yunanistanda her yeri vurabilir, endişelerinin sebebi bu

Proto Thema internet sitesi, Türkiye'deki haberlerde yeni füzenin Yunanistan'ın her yerini vurabilme kapasitesine sahip olduğunun öne çıkarıldığını belirtti. CNN Yunanistan, projenin gizli tutulduğunu ve ilk testinin yapıldığını, Türk yetkililer tarafından Tayfun'a dair fazla bilgi paylaşılmadığını belirtti.

Ethnos gazetesi de, Türk medyasındaki haberlerde füzenin Atina'yı yalnızca Ege Denizi kıyılarından değil Yalova veya Burdur'dan bile vurabileceğini yazdı.

Tayfun füzesi paniği: Bütün Yunanistanda her yeri vurabilir, endişelerinin sebebi bu

greekreporter.com internet sitesi de test atışını sayfasına taşıdı. Sitede yer alan haberde, Türkiye'nin büyüyen savunma sanayiisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendine güvenli dış politikasının temel taşı olduğu yorumu yapıldı. To Vima gazetesi de 'Türkiye-Tayfun: Tüm Yunanistan füzemizin menzili içerisinde' başlıklı haberin girişinde Yunanistan'ın her gün Türkiye'den yeni tehditler aldığını yazdı.

Haberin Devamı

YUNAN MEDYASININ "TAYFUN"A PANİĞİ

Tayfun füzesiyle ilgili milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e dikkat çeken açıklamalarda bulunan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Yunan medyasının merakla ve endişeyle takip etme nedenini de değerlendirdi.

Türkiye'nin uzun süredir uzun menzilli füzeler üzerine araştırma yaptığını belirten Oğuz, "2017 yılında uzaya çıkan bir uzay roketi de yaptı. Sürekli yeni uzay denemeleri yapıyor. Bu uzayda kullanılan roketler sonuçta balistik füzeyle aynı teknoloji. Bazı ekler ve ilave çalışmalar ile uzayda kullanılan bu teknoloji uzun menzilli balistik füze yapmak için kullanılıyor. Türkiye hem katı yakıtlı motoru kendi geliştirdiği ve ürettiği, hem sıvı yakıtlı motor yaptı yine kendi ürettiği ve geliştirdiği, hem de DeltaV vasıtasıyla hibrit uzay motorları da yaptı. Türkiye'nin elinde büyük bir altyapı var bu konuda." dedi.

Haberin Devamı

Oğuz açıklamasında, "Ufak çalışmalarla 3000 km. kadar menzilli medium-range ballistic missile (kısa menzilli füzenin bir üstündeki grup olan orta menzilli balistik füze) de üretebilecek teknolojik altyapıya sahip. Bazı ilave çalışmalarla onu balistik füzeye dönüştürmek şartıyla." ifadelerine yer verdi.

Tayfun füzesi paniği: Bütün Yunanistanda her yeri vurabilir, endişelerinin sebebi bu

BORA FÜZESİ ÖRNEĞİ

Böyle bir füzenin etkisini hem Türkiye'nin hem de Yunanistan'ın bildiğini söyleyen Oğuz, Türkiye'nin böyle şeyleri ancak hizmete aldıktan sonra söylediğini ifade etti. Bora füzesinden örnek veren Oğuz, "Bora füzesini 2019-2020'de açıklandı. Halbuki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 2018'de bütün teslimleri bitmişti. Önemli kısımlarının hepsi yapılmıştı." dedi.

"BÜTÜN YUNANİSTAN'DA HER YERİ VURABİLİR"

"Bugün bunlar açıklanıyorsa, muhtemelen bunların teslimleri dahil yapılmış olabilir" diyen Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü; Tüm bunlara baktığınız zaman;

  • Bitmiş bir füzenin bir kısmı olabilir,
  • Çok daha uzun menzilli olabilir,
  • Bütün Yunanistan'da her yeri vurabilir

"ARTIK TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ BİR BALİSTİK FÜZE AİLESİ OLUYOR"

Rusya-Ukrayna savaşında balistik füzelerin ne kadar etkili olduğunu gördük. Onların buna karşı hepsine yapılabilecek bir şey yok. Artık Türkiye'nin çeşitli bir balistik füze ailesi de oluyor. Şimdi Türkiye, J-600T Yıldırım ile başladı. Bu tamamen Çin teknolojisi ile burada lisans altında Türkiye'de üretilen bir üründü. Daha sonra Bora geldi. Bora da Çin malıydı ama çok daha önemli bir kısmı olan hassas güdüm kısmı Türkiye'de tasarlandı, üretildi. Güdüm kısmı Türk malıydı. Şimdi ise tamamen milli olarak tasarlandı.

Haberin Devamı

"TÜM ENDİŞELERİN SEBEBİ BU, HAKSIZ DEĞİLLER"

Bu da artık "Bu alanda Türkiye artık engellenemez" demektir. hem füzeyi yapabilir. Hasımlar için daha da kötüsü hassas güdümle de çok uzak mesafeyi vurabiliyor. Tüm endişelerin sebebi bu ve haksız da değiller. Hem kabiliyetimiz var, hem bütün özelliklerimiz ilerledi, hem de kısa vadede çok daha uzunlarını yapabileceğiz bunun. Bu potansiyeli görebiliyorlar.