Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

03.04.2018 - 10:08 | Son Güncellenme:

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza kesilen sürücüler, online olarak kısa sürede trafik cezalarını sorgulayabilir ve ödeyebilirler. Cezasını erken ödeyen sürücülere indirim imkanı sunulur. Trafik cezası nasıl sorgulanır? 2018 yılı trafik cezaları ne kadar?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Trafik cezası sorgulama işlemleri e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılabilir. Trafik cezası ödemesi ise; e-Devlet uygulaması ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapılabilir. Trafik cezasını erken ödeyenler, yüzde 25 oranında indirimden yararlanabilir. Erken ödeme indirimi için cezanın 15 gün içinde ödenmesi gerekir. Cezasını geç ödeyenler yüzde 5 gecikme zammı ile birlikte ödeme yapar.


TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesinden e-DEvlet uygulamasına giriş yapılarak gerçekleştirilir. Giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur.

Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümü açılır. Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünde bulunan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulaması yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden sorgulama; gib.gov.tr internet sitesinden gerçekleştirilir.

‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne girilerek sorgulama yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik cezası sorgulama, egm.gov.tr internet sitesinden yapılır. Ana sayfada bulunan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileriyle son bir yılın trafik cezalarına ulaşılabilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Sürücüler trafik cezalarını, PTT şubelerinden nakit olarak ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de kredi kartı ile ödeyebilirler. Trafik cezasının ödenebilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir. Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, erken ödeme imkanından faydalanılabilir. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler.

2018 yılında uygulanacak olan trafik cezalarından bazıları;

- Muayenesi yapılmayan araç kullanmak 108 lira
- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 108 lira
- Emniyet kemerini takmamak 108 lira
- Engelli yerine araç park etmek 216 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Alkollü araç kullanmak 1002 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 2018 lira