Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

08.12.2017 - 13:55 | Son Güncellenme:

Trafik cezaları araç plakasından sorgulanabilir. Online olarak gerçekleştirilen işlem ile sürücüler ceza sorgulama ve ödeme yapabilirler. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır

Trafikte kurallara uymayanlara trafik cezası kesilir. Trafik cezaları, farklı seçenekler kullanılarak sorgulanabilir. Bu sorgulama seçenekleri; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet siteleridir. Ceza kesilen kişiler sorgulama yaptıktan sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı ve e-Devlet üzerinden kredi kartı ile trafik cezalarını ödeyebilirler.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama için, turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. e-Devlet’e giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri vardır. e-Devlet’e giriş işleminin ardından e-Hizmetler bağlantısı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik ceza sorgulama yapılabilir. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen sorgulama seçeneği, e-Devlet ile sorgulamadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak ad, soyad, T.C. kimlik numarasıyla sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama sonucunda son bir yılın trafik cezalarına ulaşılabilir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulaması için, gib.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı üzerinden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden sorgulama yapılabilir. Trafik cezaları kredi kartı kullanılarak ödenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da PTT şubelerinden ödenebilir. Cezanın ödenebilmesi için, sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir. Trafik cezası erken ödendiğinde, indirimden de yararlanılabilir. Erken ödeme indiriminden yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarih itibariyle 15 gün içinde ödenmesi gerekir. 15 gün içinde ödenmezse yüzde 25 oranında indirimden yararlanılamaz. Trafik cezası geç ödenirse de yüzde 5 gecikme zammı eklenir. Trafik cezalarından bazıları;

- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 95 lira
- Yasak olan yerde dönüş yapmak 95 lira
- Ruhsatsız araç kullanmak 95 lira
- Takip mesafesini ihlal etmek 95 lira
- Kırmızı ışıkta geçmek 206 lira
- Trafik işaretlerine uymamak 206 lira
- Hız sınırını yüzde 30 aşmak 427 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 1763 lira
- Sahte plaka kullanmak 5 bin 191 lira