Gündem Tropikal bahçede ‘çikolata meyvesi’

Tropikal bahçede ‘çikolata meyvesi’

07.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Koru Mahallesi’nde oturan ikisi de memur emeklisi İzzet ve Nalan Akyol çifti, kendilerine ait 1.5 dekar alanda tropikal bahçe kurdu.

Tropikal bahçede  ‘çikolata meyvesi’

5 yıl önce kurdukları bahçede birçok tropikal meyve ekimi yapan çiftin deneme amacıyla diktiği ‘çikolata mevyesi’ olarak bilinen ‘kara sapot’ ağacı bu yıl meyve verdi. Domates boyutunda, sarı yeşil renkte ve içi olgunlaştığında çikolata rengi ve tadına benzeyen ağaçtan 250’den fazla ürün alındı. Anavatanı Doğu Meksika ve Orta Amerika ile Kolombiya olan kara sapotun Türkiye’de üretimi yaygın olmadığı için henüz piyasa değeri bilinmiyor.

Haberin Devamı

İzzet Akyol, Gazipaşa ikliminde her çeşit ağacın rahatlıkla yetiştiğini, bu nedenle 12 ay boyunca içinde meyveleri olan bir bahçe kurmak istediklerini söyledi. Kurdukları bahçede mango, pepino, pejoya, çerimoya, liçi, altın çilek, şadok, kamkat, layn limonu, guavaya, hurma ve kara sapot ağaçları bulunduğunu kaydeden Akyol, yıl boyunca yeşil kalan kara sapot ağacının Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde rahatlıkla yetişebildiğini aktardı. Tüm üreticilere bu ağacı tavsiye eden Akyol, “Ağacımız 25 metreye kadar boy atan tropikal bir meyve ağacı” dedi.