11.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
NAMIK?DURUKAN Mürşitpınar
Kobani’de IŞİD kuşatması ve YPG’nin bu örgüte karşı direnişi sürerken PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye için tehlike oluşturmadıklarını belirterek, IŞİD’e direnen Kobani’deki YPG güçlerine silah geçişlerine izin verilmesini istedi. Kobani’de 10 bin sivil insanın katliam tehdidi altında bulunduğunu belirten Müslim, “Hava saldırıları çok etkili oluyor. Bizim oradaki klasik silahlar, tank ve zırhlı araçlara karşı çok etkili olamıyor. Bu hava saldırıları onları ortadan kaldırıyor, YPG’nin işini kolaylaştırıyor. İkmal yollarının kesilmesi lazım” dedi.
26 gündür IŞİD kuşatması altında bulunan Kobani’de YPG’nin direnişi sürerken Müslim, Türkiye ve uluslararası güçlerin desteğini alması için çağrıda bulundu. Müslim, Kobani’deki son durumu telefon görüşmesiyle Milliyet’e şöyle aktardı:
- TÜRKİYE’DEN BEKLENTİ: Koalisyonda yer alması ve dürüst davranması çok iyi olur. Koalisyon içinde IŞİD’e karşı olması çok iyi bir seydir. Türkiye’den de Kobani için acilen yardım bekliyoruz. Türkiye’nin Kobani için ivedilikle Türk asklerinin değil de askeri silahlara yol acması çok iyi olur.
- TÜRKİYE’DE NE KONUŞULDU?: Bu konuyu dile getirdik. ‘IŞİD’e karşıyız, sizin için nasılsa bizim için de tehlikedir’ dediler. ‘Kobani’nin düşmemesi için gereken yardımı yapmaya hazırız’ dediler. Uluslararası toplum herhangi bir kararda bizimle diyaloğa geçerse çok iyi olur. Türkiye, koalisyonla birlikte hareket ederse olumlu olur. Türkiye’nin Kürt bölgesine yönelik politikaları var. Kürtler demokratik çoğulcu Suriye içinde kendi kimliğiyle yer almak istiyor. Türkiye bunlara karşı çıkmazsa sorunumuz hiç olmaz. Ancak Türkiye bölgeye yönelik politikaları konusunda açık açık konuşmuyor.
- TÜRKİYE’NİN PKK KORKUSU: Boş yeredir, boş korkulardır. Olmaması gerekir. Hicbir zaman Türkiye sınırları içinde tehlike olusturmadık. Sınırın iki tarafında halkımız var. Sınırın iki tarafının korunması lazım. İyi ilişkiler her zaman önemli. Bütün Kürtlerin gözü Kobani’de. Türkiye’den Rojava’ya karşı olumlu yaklaşım olursa Türkiye, Kürtlerın sempatisini kazanır.
- KOBANİ’DE SON DURUM: Doğu cephesi ve güneyde çatışmalar devam ediyor, çok zor çatışmalar oluyor. Hava saldırıları IŞİD’in ikmal yollarını keserse işgal sona erer. Hava saldırıları cok etkili oluyor, bizim oradaki klasik silahlar, tanklar ve zırhlı araclara karsı çok etkili olamıyor. Bu hava saldırıları onları ortadan kaldırıyor, YPG’nin işini kolaylaştırır. Kobani içinde hem doğu hem güneyde saldırıları yoğunlastırmak istiyorlar, bizimkiler karşı koyuyor. Hava saldırıları daha da yoğunlaştırılmalıdır, tanklar ve zırhlı araçlar Rakka ve Tel Abyad’dan yardım geliyor. O yollar kesilirse direnemezler.
- 10 BİN SİVİL KATLİAM TEHDİDİ ALTINDA: 10 binden fazla sivil var, YPG onları korumaya çalışıyor. Merkezde kendi evlerinde kalıyorlar. Onlar da silahlanmışlar evlerin çevresinde bekliyorlar, kendilerini korumaya çalışıyorlar. Türkiye, Kürtlerle ilgili bu kuşkulardan kendini kurtarsın. Bizim Türkiye ve diğerleri için tehdit olmayacağımızı Türkiye’nin anlaması lazım.
- YARALILARIN TEDAVİSİ: (Yaralıların sınırda bekletilmesi nedeniyle Türkiye’ye geç ulaştırılması sonucu ölümlerin meydana gelmesi sorusu üzerine) Açılan kapılar da yeterli değil, daha fazla yardım daha iyi olur.