Gündem 'Ülkemin kadınlarına özgürlük istiyorum'

'Ülkemin kadınlarına özgürlük istiyorum'

08.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınanlar arasında bulunan Ukraynalı Anastasiia Sytmk, Milliyet aracılığıyla dünya kadınlarına seslendi: 'Ülkemin kadınlarına özgürlük dileğimi, 8 Mart'ta dünyanın her yerindeki kadınlarının da dilemesini istiyorum'

Ülkemin kadınlarına özgürlük istiyorum

Çiğdem Yılmaz / İSTANBUL - Rusya-Ukrayna savaşında 12. gün geride kaldı. Birleşmiş Milletler, savaşın başladığından 24 Şubat'tan bu yana ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalı sayısının 1.7 milyonu bulduğunu açıkladı. Türkiye'ye üçüncü ülkelerden gelen Ukraynalı sayısının 20 bini aştığı belirtildi. Türkiye'ye sığınan isimlerlen biri de 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Anastasiia Sytmk. Savaş başladığında Rusya'da bulunan Anastasiia, savaş nedeniyle Ukrayna'ya gidemeyince İstanbul'da gelmiş. Milliyet, İstanbul'da bir hostelde kalan Anastasiia Sytmk ile buluştu. Ülkesi adına savaşmak istediğini söyleyen Sytmk, Dünya Kadınlar Günün'nde tüm kadınlara seslendi: "Ülkemin kadınlarına özgürlük istiyorum. Bu dileğimi, 8 Mart'ta dünyanın her yerindeki kadınların da Ukrayna'daki kadınlar için dilemesini talep ediyorum."

Haberin Devamı

'KADINLAR BİRLEŞİN'

Ailesinin Ukrayna'da bir sığınakta kaldığını anlatan Anastasiia Sytmk, ülkesi için barış ve huzur istedi:

"Benim ülkemde günlerdir insanlar ölüyor. Bu durum bizler için çok acı. Annem , babam, 14 yaşındaki kardeşim ve diğer bütün aile bireylerim şu an Ukrayna'da. Erkeler ve savaşabilecek kadınlar şu anda ülkem için savaşıyor. Diğer kadınlar ise farklı şekilde ülke savunmasına destek oluyor. Siviller ölüyor ve dünya seyrediyor. Birilerinin bu savaşa 'Dur' demesi gerekiyor. Gidebilen ülkeden ayrıldı ama milyonlarca insan hâlâ herhangi bir can güvenliği olmadan Ukrayna'da. Biz zaten gitmek değil, ülkemizde kalmak istiyoruz. Bir kadın olarak ülkem için bir an önce huzur ve barış istiyorum. Bütün Ukraynalı kadınlar, Rusya'nın ülkemize yaptıkları karşısında birleşmeli ve ülkesine sahip çıkması gerekiyor. Çünkü savaşın en büyük mağduru her zaman kadınlar ve çocuklar oluyor. Bu dünyanın her yerinde böyle. Binlerce kadın, eşleri olmadan farklı ülkelere gitmek zorunda kalıyor."

Haberin Devamı

‘İşgal bitene kadar buradayım’

Ülkelerindeki savaşı protesto eden bur grup Ukrayna vatandaşı, Beyoğlu, Odakule’de toplanıp Rusya’nın işgalini protesto ediyor. Bu protestolara her gün katıldığını söyleyen Anastasiia Sytmk, “Tüm dünya sesimizi duysun, ‘Rusya ülkemizi işgal ediyor’ Bu işgal bitene kadar her gün buraya gelmeye devam edeceğim” dedi.

Ülkemin kadınlarına özgürlük istiyorum

12. günü geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşında, çoğu kadın ve çocuk 10 binlerce Ukraynalı memleket-lerinden kaçarak komşu ülkelere sığındı.  Birleşmiş Milletler,  Ukrayna’dan savaş nedeniyle kaçan sivillerin sayısının 1.7 milyonu bulduğunu duyurdu. Bu sayının 4 milyona ulaşması bekleniyor.