Gündem Ulusal yas nedir? Ulusal yas ne zaman ilan edilir?

Ulusal yas nedir? Ulusal yas ne zaman ilan edilir?

15.05.2018 - 08:07 | Son Güncellenme:

Ulusal yas nedir, hangi durumlar ilan edilir? Türkiye'de ulusal yas ilan edildi. 3 günlük ulusal yas ilan edilmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar yarıya indi.

Ulusal yas nedir Ulusal yas ne zaman ilan edilir

ABD’nin skandal bir kararla büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını ve İsrail güçlerince Gazze’deki protestolarda 55 kişinin öldürülmesi nedeniyle dün 3 gün yas ilan edilmişti. Taksim olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarındaki bayraklar yarıya indirildi.

Haberin Devamı

ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması ve İsrail güçlerince Gazze’de protestocu kalabalığa ateş açılmasına tepkiler sürüyor. Gazze Şeridi'nde 55 kişinin şehit olduğu, yaklaşık 2 bin kişinin yaralandığı olaylar sonrasında Türkiye 3 gün ulusal yas ilan etmişti. Ulusal yas ilanından sonra Taksim Meydanında bulunan bayraklar yarıya indirildi. Birçok kamu kurum ve kuruluşlarında da bayraklar yarıya indirildi.

MİLLİ YAS NEDİR, NE ZAMAN İLAN EDİLİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün.

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.