Gündem Son dakika: Uydudan görüntülendi! Marmara'yı boydan boya kapladı

Son dakika: Uydudan görüntülendi! Marmara'yı boydan boya kapladı

06.05.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Marmara Denizi'nde aylardır etkili olan 'müsilaj' yani deniz salyası uydudan da görünür hale geldi. Uydu fotoğraflarında salyanın Marmara Denizi'nin büyük bir bölümünde etkili olduğu ve Mudanya açıklarında ise halka oluşturduğu görüldü.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Önol'ün yayınladığı 4 Mayıs tarihli uydu fotoğrafında müsilajın boyutunun Marmara'da ulaştığı boyutu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafta denizin bir çok noktasında sarı şekilde görülen müsilaj, Mudanya açıklarında halka oluşturduğu, Gemlik Körfezi kıyılarında da yoğunlaştığı görülüyor.

Son dakika: Uydudan görüntülendi Marmarayı boydan boya kapladı

MUDANYA  SAHİLİNİ KAPLADI

Bursa'nın Mudanya ilçesinde deniz salyasından kaynaklanan bir tabakayla kaplanan sahil, ilginç görüntü oluşturdu. Yaklaşık 2 aydır farklı seviyelerde oluştuğu gözlenen deniz salyasının bir ay içerisinde kaybolması bekleniyor.

TEKNE MOTORLARINDA ARIZAYA NEDEN OLUYOR

Deniz salyası nedeniyle zor anlar yaşadıklarını belirten balıkçı Engin Ünsal, "Hava sıcaklığının 20 dereceyi geçmesiyle birlikte dipte biriken salyalar su yüzüne çıktı ve görüntü kirliliğine neden oldu. Bizlere de zararı oldu. Su soğutmalı teknelerdeki makinelerin motorlarında arızaya sebep oluyor. Şu an denizin yüzeyine çıktı fakat bir ay öncesine kadar balıkçıların ağlarına yapışıyordu. Balık yakalamalarına engel oluyordu. Şu anlık bu zararlarını biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: Uydudan görüntülendi Marmarayı boydan boya kapladı

Aylardır balıkçılara zor anlar yaşatan deniz salyası, Mudanya Yat Limanı'ndaki teknelerin etrafını çevreledi. Deniz kirliliğinine neden olan deniz salyasını görenler ise şaşkınlık yaşadı.

Son dakika: Uydudan görüntülendi Marmarayı boydan boya kapladı

TEKİRDAĞ'DA BALIKÇILAR DENİZE AÇILAMIYOR

Tekirdağ'da Marmara Denizi'ndeki deniz salyası (müsilaj) nedeniyle küçük tekne balıkçıları avlanamıyor. Marmara'da devam eden salya nedeniyle, balıkçılar 15 gündür denize ağ atamıyor. Deniz salyası kaynaklı tabaka, Süleymanpaşa balıkçı barınağında da birikerek ilginç görüntü oluşturdu. 

Son dakika: Uydudan görüntülendi Marmarayı boydan boya kapladı

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, deniz salyasının besin elementlerinin çoğalması ve su sıcaklığının artması sebebiyle oluştuğunu söyledi. Büyük tekneler için uygulanan av yasağının ardından, küçük tekne balıkçılarının da deniz salyasından olumsuz etkilendiğini belirten Pehlivanoğlu, "Marmara'da deniz salyası bu yıl çok uzun süre etkili oldu. Arkadaşlarımız ağları attıklarında salya dediğimiz çamur gibi olan bu madde bulaşıyor ve ağları tıkıyor. Ağları kayıklara, teknelere almak güçleşiyor. Bundan dolayı balıkçı arkadaşlarımız denize çıkmıyor. Şu anda limanda da tamamen salya olmuş durumda." dedi. 

Haberin Devamı

Son dakika: Uydudan görüntülendi Marmarayı boydan boya kapladı

Balıkçı Naim Şirinkan da deniz salyasının bu yıl balıkçıları mağdur ettiğini dile getirdi. 

Denize çıkamadıkları için kıyıda ağlarını onardıklarını anlatan Şirinkan, "3-4 aydır deniz salyası görülüyordu ama bugünlerde iyice arttı. Küçük tekne balıkçıları denize ağ atamıyor. Balık tutamadığımız için mağduruz. Limanda görünen bu beyaz tabaka bütün Marmara'da var. Ağlara salya yapışınca tekneye ağları alamıyoruz. Bu salya böyle devam ederse balıkçının hali kötü olur." diye konuştu. 

Balıkçı Eyüp Yiğiter ise yetkililerin deniz salyası konusunda çalışma yapması ve bu soruna çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

BALIKÇILAR SEZONU ERKEN KAPATTI

Marmara Denizi'ni kaplayan deniz salyası olarak da isimlendirilen müsilaj nedeniyle sezonu erken kapatan balıkçılar, ocak ayından bu yana balığa çıkamıyor. 

Marmara balıkçısının çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini söyleyen İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Başkanı Erdoğan Kartal, “Ocak ayından bu yana balıkçıların tamamı çalışmıyor. Bütün balıkçılarımız üç ay önce kendiliğinden paydos etti. Karadeniz’de bu sene işler iyiydi ancak Marmara denizi bu sene balıkçısına ekmek vermedi. Balıkçılarımız ağlarına atsa da müsilajdan dolayı ağı almakta çok sıkıntı yaşıyor. Bazı balıkçı arkadaşlarımızın ağları kayboldu” diye konuştu. 

“ORTAMA 5 BİN BALIKÇI EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR” 

Müsilajın teknelere de zarar verdiğini belirten Kartal, “Teknelerin soğutma sistemleri suyu teknenin altından aldığı için müsilaj filtreleri kaplıyor. Özellikle teknenin motorunda yanma meydana geliyor. Marmara Denizi'nde ortama 5 bin 12 metreden küçük balıkçımız var. Bu balıkçılarımızın tamamı şu an eve götürecek ekmek bulamıyor. Marmara Denizi için acil tedbir alınması lazım. Bu kirliliğin denize akmaması gerek. Beş aydır evine ekmek götüremeyen balıkçı arkadaşlarımız yetkililerden bir destek bekliyor” ifadelerini kullandı. 

"DENİZ SALYASI BİZİ MAHVETTİ” 

Balıkçı İsmail Gedik de “Müsilaj bizi oldukça etkiliyor. Ağlarımızı attıktan 20 dakika sonra ağların gözleri kapanıyor. En son ağı dün akşam attım. Ağa balıklar müsilaj yüzünden gelmiyor. Ocak ayından bu yana süreç bu şekilde devam ediyor. Teknemizin deniz suyu soğutma sistemi var. Müsilaj yüzünden teknenin içinde bulunan filtreler tıkanıyor. Bu da bize en az 10 bin liralık bir zarar demek. Aslında bu zamanlar bizim en çok çalışmamız gereken dönemler ancak deniz salyası bizi mahvetti” dedi. 

“DENİZ SALYASI BİZİ DENİZDEN SOĞUTTU” 

 Olta balıkçılığı yapan Ramazan Dereli ise ,“Müsilaj biz balıkçıları çok etkiledi. Müsilaj her geçen gün şiddetini arttırarak devam ediyor. Şu an Marmara Denizi nefes alamaz hale geldi. Ben oltacıyım olta atarken deniz salyası tellere takılıyor.  Ağ atan arkadaşlarım 20 dakika sonra ağları çekmek zorunda kalıyor. Attıkları ağları bulamayanlar da var. Müsilaj son bir aydır kendini çok hissettirdi. Hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Mart ayından bu yana 1 kilo istavrit tutabildim. Eskiden 15 dakikada 3 kilo balık tutabiliyorduk. Deniz salyası bizi yıldırdı. Denizden, meslekten soğuttu. Yetkililerin bir an önce bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz” diye konuştu.